Отиди на
Форум "Наука"

Каролингите


Recommended Posts

  • Модератор Военно дело

 

 

 

ИГ В средновековието има много интригуващи периоди, а и самата епоха е популярна днес, доколкото се снимат много филми и сериали на средновековни теми. Каролингите са тази династия която стои в началото на тази християнска европа която познаваме днес. За да разберем кои са каролингте трябва да си зададем въпроса какъв е бил тогавашния дух, тогавашните традиции. През средновековието и особено ранното средновековие е съществувало преклонение пред миналото, пред традициите, пред златния век който е съществувал някога, по времето на апостолите. И каролингите са се опитали да възродят този златен век. Един от членовете на придворния кръг Моадвин е възкликнал "Отново златния Рим се възроди за света". Това е същността на каролингите, те са искали да възродят златния век. 

По тяхно време са се формирали кралствата Франция, Германия и Италия. Формирана е такава знакова област за германо-френските отношения като Лотарингия. Формирпана е общата система на образование, педагогика, църковната литургия.

ИЯ Каролинги се наричат в чест на Карл Велики?

ИГ Това име е популярно днес, но по рано те са носели по скромното име Пепиниди, тъй като първият известен неин представител е майордома, тоест управляващия двореца при предходната династия Меровингите- Пепин І Ланденски, той е бил дясната ръка на клал Дагоберт І. Също, те имат още едно по важно име династия Арнулфинги, като потомки на светеца епископ Арнулф. Това е ключов момент в генеалогическия мит. Съответно синът на Арнулф- Асингизи се е оженил за дъщерята на Пипин Ланденски и така са се сродили. За това ще поговорим по късно.

ИЯ Те са били владетели на Франкското кралство, разкажи какво е представлявало то. 

ИГ Франкското кралство е едно от многото германски кралства образувало се после разпада на Западната римска империя. В 475 е бил свален последния император Ромул Августул и на територията на западната римска империя до границата със славяните, приблизително до река Елба са се формирали тъй наречените Варварски кралства- Отготско, Вестготско, Лангобардско малко по късно и на територията на Галия и Германия се разполагало Франкското кралство. Основател бил Хлодвиг в началото на 6 век. Предшественика на Хлодвиг се е наричал Меровей и затова династията е наречена Меровинги. Кралството е обхващало цяла Галия и част от днешна Германия и е било най голямото от варварските крлалства образувани след разпада на Римската империя. 

ИЯ Каква роля са играели бъдещите Каролинги в системата на властта на Франкското кралство?

ИГ Интересна тема, доколкото в 19 век историците са смятали твърде опростено. Каролингите са били майордомове, тоест управяващи кралските владения и така постепенно вземали властта от Меровингите, които били мързеливи, с нищо не се занимавали били апатични. Но това са идеи от 19 век, когато са се създавали националните държави и тази схема е била понятна. Днешните историци смятат, че възхода на Каролингите е резултат от стечение на обстоятелствата- от една страна те наистина заемали тази важна длъжност...

ИЯ А тази длъжност потомствена ли е била?

ИГ Не съвсем, никъде не е казано такова нещо, но фактически от края на 7 век единствено Каролингите са я заемали. Освен това те са имали стратегически разположени земи, компактно което е улеснявало събирането на данъците и явявайки се най силните магнати цялата франкска аристокрация, включително и кралете са се съобразявали с тях. 

7,15

Това е само за проба, ако ви допада темата ще продължа с превода, но ако никой не я чете не виждам смисъл да се мъча. Кажете си мнението.

 

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Военно дело

Към средата на 8 век се получила такава ситуация, че меровингските крале един след друг препотвърждавали на каролингите най важните задачи- борбата с метежните племена, отношенията с църквата и фактически се получило така, че реалната власт се оказала в ръцете на майордомовете каролинги. 

ИЯ Но в един момент те са оформили това официално?

ИГ Да, точно така. Отначало те били в сянката на официалните крале. Най известният от тях който не е крал, но имал огромен авторитет бил Карл Мартел, той е известен на широката общественост като победителя на арабите в битката при Поатие. Счита се, че това е била типична варварска армия, като пехотата е стояла и не е давала на арабите да преминат. В класическата историография се счита, че Карл Мартел е създал конница която се е набирала по нов начин- бенифициалната система, когато на дворянина се дава земя само за периода на неговата служба. Когато той престане да служи краля си връща бенифиция. Карл Мартел победил арабите, а след смъртта му синът му Пипин къси заел неговият пост на майордом и се получила много интересна ситуация в Италия. Съвършенно друг регион. Тогава римският папа -главния духовен авторитет в Европа се намирал под силен натиск от друг варварски народ- лангобардите. Те били много войнствени, достатъчно прагматични и смятали, че могат да създадат в северна Италия свое кралство, включително епархии подчинени лично на папата. Лангобардите притискали папата и искали признание на своя авторитет и папата осъзнал, че няма друг избор освен да се обърне към франките. Византия по това време била заета със свои много тежки проблеми- иконоборчеството, а освен това била и далеч. 

9,45

Редактирано от Frujin Assen
Link to comment
Share on other sites

  • Модератор История

По това време папата де факто е един византийски сепаратист. Обявявал е Константин Копроним за еретик. Нямало е как да разчита на помощ от столицата.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Военно дело

През 8 век вече не били толкова силни връзките между папата и императора на ромеите, а освен това имали и религиозни търкания. Във Византия върви иконоборчеството, което напълно неприемливо за западното християнство. И така папата се обръща към франките. Но всъщност с всички политически дела се занимават не кралете, а каролингите и в един момент папа Захарий изказва забележително предложение- той пита Пипин ІІ достойно ли е това, че човека нямащ власт носи кралска титла, а този който има тази власт няма тази титла. Разбира се Пипин се хваща за тази щаслива звезда и се съгласява с папата. Тогава от Рим е изпратена санкция на свалянето на краля Хилдерик ІІІ.

ИЯ Доколкото разбирам това е бил твърде важен момент. Държавен преврат, даже и да е бил успешен е можело да не бъде признат от Рим и тогава владетеля не би се считал в пълна степен християнски. Доколко това е било важно. 

ИГ Това е било жизнено важно, тъй като още от самото начало на средновековието, още от 5 век съществува формулата Крал по Божията милост. Първо тя е била използвана от вестготите от крал Ракоареда в Испания и постепенно тя се разпространява и в другите кралства. И Пипин не е можел просто така да стане законен крал просто сваляйки законната династия на Меровингите. Те имали своя съкралност отиваща в езическите варварски времена, техните дълги коси символизирали тяхната магическа сила и на никого не се позволявало да има по дълги коси. Тяхната законност била неоспорима. Но когато санкцията идва от самия папа, а папата е все пак понтифик на вечния град, той е глава на християнския свят, то тогава Пипин е можел спокойно да ползва неговия авторитет и единствено благодарение на папата той е станал легитимен. А Хилдерик бил постриган, загубил своята сакралност и бил изпратен в манастир. Така през 851 се е случила тази плавна нежна револиция благодарение на която каролингите станали крале.

12,15

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Интересна е историята със столицата на великата империя на Франките - незначителния някога и сега малък немски град Аахен ? Най - западния град в Германия . Явно просто стратегическо място между романско и германско говорещи области ? Защо такъв малък град за столица ? Поне Трир или Кьолн или все още малкия Париж да беше ? 

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...