Отиди на
Форум "Наука"

Фашизъм и ислям


Recommended Posts

  • Потребител

От вестник "Le Monde diplomatique" Ноември 2006, година 3 ,бр. 11

Автор:Стефан Дюран

....Ако направим справка с традиционните теоретични определения дадени от специалисти по фашизма (Хана Аренд,Ренцо Де Феличе,Стенли Пейн) ,ще открием ,че нито едно от ислямските движения обединени от президента Буш в израза "ислямофашизъм" не отговаря на критериите.Не че религията е несъвместима с фашизма.Пейн смята,че за развитието си фашизма се нуждае от светска среда,но Пакстън му възразява,че това важи само за Европа.Напълно възможно е да възникне ислямски фашизъм,както и християнски, индуистки и еврейски.

Но нарочените от администрацията на Буш движения не попадат в тази категория.Ислямизмът следва да се разглежда,като съвременно и самостоятелно явление.Вярно е,че в мюсюлманските движения присъстват някои елементи на традиционния фашизъм:военизираният характер, чувството на унижение и култът към харизматичния водач.Но като цяло липсват всички останали същностни характеристики на фашизма( завоевателен национализъм, корпоратизъм,бюрокрация, култ към тялото...).

Често пъти ислямистките движения са транснационални и следователно нямат нищо общо с "интегралния национализъм" ,характерен за европейския фашизъм от трийсетте години на XX век. По своята същност фашизмът е империалистичен и завоевателен.Вярно е ,че звена на "Ал Кайда" действат в многобройни страни и че някои ислямистки движения мечтаят да завладеят отново Андалусия или Сицилия и да възстановят Халифата ,но формации като "Хамас" и "Хизбула" се борят срещу териториална окупация ,колкото и да са спорни техните религиозни ориентации и някои от въоръжените им операции (в частност атентатите срещу цивилни).

А по своя религиозен абсолютизъм режимът на талибаните в Афганистан повече наподобяваше на мракобесническите теокрации от Средновековието ,отколокото на фашистките режими ,възникнали в индустриалните страни след Първата световна война.

Присъщият за фашизма корпоратизъм -почти пърно сливане между държавата ,предприятията и професионалните дружества -също липсва в ислямският свят.Освен това като цяло ислямистките движения не са подкрепяни от военнопромишления комплекс на съответната страна,въпреки че ако пак направим справка с Иран ,там връзката може да се разгледа като пример за обратното.Но такава връзка съществува и в страни,които не можем да определим като "фашистки" -например Съединените щати,Франция,Япония.

За управление от фашистки тип е необходима "държава-привърженик" .А нарочените ислямистки организации най-често са недържавни организации,изолирани от управлението в родината си или преследвани от властта.......

Ислямските движения превръщат религията в оръдие и се стремят да я използват като идеология,но не целят създаването на "нов човек" ,какъвто е бил случаят с Европа.Става дума по-скоро за стари религиозни или обществени архаизми ,отколкото за цялостна и стройна идеология.Освен това популярността на тези движения сред народа често пъти се дължи не на идеологически,а на някакви други фактори.Например изборният успех на "Хамас" не означава ,че палестинският народ споделя религиозната идеология на движението,а по-скоро се явява наказателен вот срещу корупцията във "Фатах" . В Ливан мнозина подкрепят "Хизбула" ,без да одобряват ислямистките му изказвания.Има интелектуалци ,които подкрепят тези движения ,но като цяло те го правят въпреки тяхната идеология и не защото са привърженици на ислямизма.Затова пък в качеството си на идеологии фашизмът и нацизмът са привлекли хиляди интелектуалци ,сред които и някои от най-видните.

Ако родовото названия "ислямофашизъм" е неуместно,то това не означава ,че в контекста на исляма не се долавя фашистки дух.Арабският и мюсюлманският свят наброяват многобройни диктатури и авторитарни режими ,които могат да се определят ,като фашистки.Често пъти това са съюзници на САЩ в тяхната "световна война с тероризма".Странно как диктаторите ,управляващи Узбекистан,Казахстан,Азербайджан и Туркменистан -читири мюсюлмански държави- са пощадени от американските критики ,въпреки че полуфашисткият характер на тези пежими е очевиден.....

Вашето мнение какво е? :post-70473-1124971712:

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Военно дело

То бива простотий, бива, ма чак пък до там. То не бе фашизъм, не бе националсоциализам, не бе аграрофашизъм (БЗНС), не бе социалфашизъм, монархофашизъм, имериалистически фашизъм, агресивен военно фашизъм (япония), даже имаше и византийски фашизам.

Сега пък са измислили и ислямски фашизъм, айде стига толкова че Дучето сега сигурно се дуе от гордост на оня свят.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Ислямът не е фашистки, проблемът му, както и на всяка друга философия или религия, е екстремизма и отричането на цивилизацията, доколкото и ако се проповядват и практикуват чрез исляма.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Мисля, че такива сравнения се отнасят до сектите от тоталитарен тип с харизматичен водач (писах за това в темта за "Религиите и сектите в България". Такива секти се "прилепват" към дадено вероизповедание, за да привличат адепти сред неговите последователи за свои си цели. Има и тоталитарни секти със собствено "религиозно" учение и харизматичен водач. Тези секти са изградени като общества от мафиотски тип - естествено е да се стремят срастване с държавни и други институции. Сектите на " християнска" основа опасността ОБИКНОВЕНО е за последователите (макар че и за обществото също) и отзвука в медиите е малък - докато не стигне до "чергицата". Предпоставка за появата на сектите е (колкото и да не ми се ще да го кажа с тази дума) невежеството - религиозно и пр.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 седмици по-късно...
  • Потребител

Правилно другари , все що не е социализъм и комунизъм е Фашизъм :w00t:

Тия ще ме убият , оказа се че Мусолини е древно същество участвало при създаването на мохамеданската религия .

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...