Отиди на
Форум "Наука"

Духове и привидения


apostol

Recommended Posts

  • Потребител

ДУХОВЕ И ПРИВИДЕНИЯ

Съществуват ли изобщо такива явления като привидения и духове, и ако съществуват, какво представляват те- зрителна измама, халюцинация, игра на светлосенки?... А може би те са доловими само за особено чувствителни хора, надарени с необикновени възможности и качества?...

Във всеки случай срещите с привидения, за които има достатъчно свидетели, до 98 % могат да бъдат обяснени с естествени причини. Понякога това са чисто и просто отражения в напукани или некачествени огледала. Друг път са плод на чиста случайност- нерядко нечие палто пада от само себе си от закачалката и околните веднага приписват този факт на „пришълци от отвъдното”. За останалите два процента обаче обяснение така или иначе няма!...

Свидетелствата за появяване на духове са стари като света, а примери за тях могат да се намерят във всяка цивилизация и култура. Много начетени и уважавани хора са вярвали в тяхното съществуване.

Ще познаете ли вие обаче привидението, ако то се изпречи на пътя ви?... Най- достоверните свидетелства за срещи с отвъдното недвусмислено твърдят, че духовете не са нещо ефимерно и прозрачно, а приличат досущ на обикновени хора от плът и кръв. По правило тези фигури не издават никакви звуци, а нематериалната им природа ни се разкрива една тогава, когато те

безследно изчезват пред очите ни!...

Как да си обясним факта, че някои хора виждат духове, а други не? Вече е изяснено и то по научен път, че определени хора стават особено чувствителни след преживяна скръб, шокови състояния и травматични преживявания. В редица случаи се освобождават непознати скрити резерви и се разтоварват отрицателни емоции.

През 1980 година се завърнах от дългогодишен престой в Германия у дома. Пренасянето беше свързано с много трудности и непрятности. Точно тогава ми се случи нещо зловещо и необяснимо. Стана така, че аз спорих около половин час с един пощальон, който имаше наглостта да твърди, че аз не съм аз и че лице с моето име не живее на моя адрес. Първоначално го помислих за луд, но когато отидох да се оплача от неговото поведение в пощенската станция разбрах, че въпросният пощальон е… починал преди два дни! Направо изтръпнах от ужас!

Призраците не се явяват само в човешки образ.

Много хора са виждали коне и кучета.

Най- често споменаваният в литературата случай в това отношение е кучето на лорд Байрон на име Ботсвън. То се е привиждало на много хора в потомствения замък на поета Нюстет. Изобщо, около това имение и до днес се носят много мълви и легенди. Проф. Воробец Сперанский смята, че то отдавна е обвито със зловещата слава на лудостта, убийствата и упадъка.

Друго едно имение, абатството Уитсби, е вдъхновило Б. Стоукър да напише легендарната си книга „Дракула”.

В заключение само това: редица теолози и парапсихолози смятат, може би не без основание, че нито един човек не умира напълно. Всеки един от нас оставя материални и нематериални следи след смъртта си. Тази хипотеза не е лишена от здрав разум и ми звучи доста убедително Може би е редно да се замислим по- сериозно над нея…

АПОСТОЛ АПОСТОЛОВ

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Здравеите,

Аз не съм УЧЕН но ще си позволя да споделя моето виждане по въпроса.

Неуспорим факт е че науката на този етап все още е в "детска възраст" и таините на вселената са много. За мен съществуват много видове ЕНЕРГИИ,всяка "отговаряща за даден свят на существуване.

Вземайки произволно една,можем да умуваме как нещата се" моделират" Човекът е материално творение,но нека се помъчим да минимизираме материята,за да видим до къде ще стигнем?С помоща на биологията казваме-най-малкото е клетката.Но сезика на химията-наи-малкото е молекулата.И още-повече,АТОМА. Тогава??? Имаме първизна материа-Атоми и после следва развитие.Появява се и нематериалното(можем да го наричаме с различни имена:ИНТЕЛЕКТ,РАЗУМ,ДУХ,УМ,СИВО ВЕЩЕСТВО и.т.н.) За мен има вмешателство.Тази енергия ,която ние не можем да регистрираме(сетивата ни са несъвършени а техниката също) моделира всичко. Това е недостижимо и е възприето да се наричаГОСПОД. С това аз се мъча да обясня на децата,кой е моделирал всичко видимо и невидимо,когато ме питат за необяснимите неща.

Но нека се върна на основния въпрос. Можейки лесно да се вселява,Енергията влиза и излиза от материята като и оставя код,който се проявява в едентичност.Когато материалното(тялото)загине,този код се прехвърля в друго,или ние го наричаме прераждане.

Ще спра до тук,за да може и други да коментират въпроса.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Едва ли ще намерим решение на въпроса, но пък ще е интересно да разкажем за такива странни историйки.

Времето от полунощ до първи петли е било известно като "Глуа доба" - в това време излизали тъмните сили.

Едните са вампири - сещате се, дето смучат кръв. В американските филми това става, ако някой е ухапан от вампир. Разбира се представителите на Кока-кола културата дори не се замислят как може вампир да ти изсмуче кръвта и пак да останеш жив. По нашия фолклор вампирясването става, когато котка прескочи покойник. Затова ако почине човек, вечерта преди погребението има бдение.

Другите са таласъмите. Може би напоследък доби популярност чуждицата - полтъргайст (домашен дух). Те са тези дето тропат по къщите. Та ето една историйка, с таласъми - е, не се е случвала на мен и на родата. Но си е нещо като семейна приказка. Та в един дом се чувало тропане по тавана, но нямало никой. Насипали пода с брашно и на другата сутрин след поредното топулкане открили странни стъпки, отпечатали се от досега с насипания с брашно под. как се справили със случая ли - ами трима свещеника три вечери по ред чели молитви и всичко приключило.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Може да съм скептичен, когато стане дума за извънземни, мистерии и такива неща, но с духовете не е така. Имам си сериозно основание да смятам, че съществуват, макар и не в този вид, в който хората най-често си ги представят. Не мисля, че духовете се виждат или, че те могат да имат някакъв ефект върху материалния свят, а просто се усещат - нещо от вида на шесто чувство.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Свръхестествените сили заемали важно място в българските народни вярвания. Народа нарича тези сили дихания. С това общо понятие народа обузначава различните добри и зли сили, които ни заобикалят. Такива са вампирите, таласъмите, караконджуло, навите, домашните духове-пазители на семейното огнище. Към тези свръх естествени сили спадат вилите, самовилите, халите, ламите и змейовете.

Българина така е устроил своята традиционно празнична система, че тя е пребогата ритуали и обреди свързани с предпазването на хората от злите сили.

Периода от Коледа до Йордановден е известен като мръсни дни. През този преиод според народните вярвания вилнеят всякакви зли сили и демони. През този период не се препоръчва да се замръква навън. Ако все пак му се наложи на човек да излезе навън, той задължително трябва да носи в себе си чесън. Според народното вярванане този зеленчук прогонвал всички зли сили.

Когато се роди дете около него също се извършват редица ритуали. Тяхната цел е свързана с предпазване на родилката и детето. Наред с вече споменатите зли сили - навите също могат да напокостят на родилката и новороденото. Навите са духове на починали некръстени деца. Смъртта на тези невръстни деца обикновено е насилствена. Като пакостят на родилките, те по този начин си отмъщават за своята преждевременна смърт. Много често те тормозят своите майки.

Змейовете и змеиците са други фантастимчни образи от българския фолклор. Според старите хора те приемат човешки образ. Но те не се показват на всекиго. Те могат да се женят за обикновени младежи и девойки, които обаче взимат с тях. По-този начин те откъсват своите избранници от тяхната естествена среда.

Самите змейове и змеици са уважавани от хората. Пак според нородните поверия те се борят с халите-други свръхествени същества.

Освен тези същества и духове българина отрежда важно място на домашния дух, който е пазител на семейното огнище. Обикновено това е духът на отдавна починал прародител вселил се тялото на змия. Затова има поверие, че не трябва да се убива змия свила гнездо под прага на къщата. Според народните вярвания тази змия е духа покровител на дома и семейството.

Тази тема търпи развитие. Така, че могат да се кажат още много неща.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...