Отиди на
Форум "Наука"

Мерлин срещу Гилдас Мъдри


Recommended Posts

  • Потребители

Често се прави съпоставка на двама известни военачалници. Понякога пък се сравняват двама известни писатели - напр. Омир и ; Херодот и Тукидид...

И аз реших да пусна такава тема, но за да отива на ника ми - тя ще е за две легендарни личности от епохата на крал Артур - Гилдас Мъдри и Мерлин. :)):

Мерлин несъмнено е по-известната фигура. Прочутия магьосник на крал Артур. Легендите дори виждат в него принц. Трудно е да се каже дали наистина зад легендарния герой стои реална историческа личност. И още по-интересно какво е бил той - дали последния велик друид, последен отбясък на един отмиращ култ? Или пък един бритски Архимед изобретил съоръженията, с които бил изграден мегалитния Стоунхендж? Така или иначе, днес той е по-скоро първото - представител на отмиращата езическа епоха, магьосник и служител на залязващи богове.

Гилдас Мъдри е по-малко известен в днешно време, но затова пък е историческа личност. Най-известното му съчинение е "Разорението на Британия" описващо англо-саксонското нашествие на острова. Дори ранния и известен британски историк - Беда Преподобни ползва и подражава на това съчинение. От Гилдас са запазени още няколко произведения, макар и не толкова популарни. Макар самия Гилдас никога да не споменава за митичния крал на бритите, житиеписците свързват съдбата на ранния автор с Артур.

Според монаха от Руис, Гилдас е бил син на крал Конас (Caunus), а според Карадок кралят се е казвал Кау (Nau или [Caw--MJ] ). Независимо от версиите, общото е, че семейството на Гилдас е е било във вражда с крал Арур. Според монаха от Руис, братята на Гилдас не искали да се покорят на краля на цяла Братания Артур. И Артур убил най-големия от тях. Житиеписците също свързват някои чудеса с Гилдас - напр. според споменатия монах, Гилдас с молитва погубил дракон, който с дъха си причинявал чума. И така спасил Рим от вредното дихание на дракона.

Та ми се вижда интересно какъв ли би бил сблъсъка между тези двама мъдреци на новата и старата вяра. Не съм срещал двамата да са влизали в "двубой" в легендите, но интересно как ли би изглеждал той? А за завършека, ами както се казва в "Merlin the Diviner" ("Божествения Мерлин"):

Merlin! Merlin! Retrace your steps;

Leave the branch on the oak,

And the green water-cress in the valley,

As well as the golden grass;

And leave the red egg of the marine serpent,

In the foam by the hollow of the stone.

Merlin! Merlin! Retrace your steps,

There is no diviner but God.

Което на нашенски, е нещо такова:

Мерлин! Мерлин! Върнете се по вашите стъпки;

Оставете клона на дъба,

И зеления воден-кресон в долината,

Също така и златната трева;

И оставете червеното яйце на морската змия,

В пяната от кухината на камъка.

Мерлин! Мерлин! Върнете се по вашите стъпки,

Няма по-божествен, а Бог.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...