Отиди на
Форум "Наука"

Някой може ли да ми каже нещо повече за тези монети


Recommended Posts

  • Потребител

Не зная дали тема е за тук или не но бих искал просто да разбера малко повече информация за тези няколко монети като например кога са сечени от кого и къде, снимките не са идеални знам но това мога в момента.

Предполагам, че нямат никаква стойност но честно казано не се интересувам от това, а по скоро от тяхната история.

4.1.JPG

4.2.JPG

6.1.JPG

6.2.JPG

8.1.JPG

8.2.JPG

10.1.JPG

10.2.JPG

12.1.JPG

12.2.JPG

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Киро, това не са няколко (2-3) монети, а доста монети. Снимките са лоши, на някои монети, на други са достатъчно добри и това че са номерирани е правилния начин. По добре да засегна една монета, да поясня начина и на разчитане и след това ти сам да се пробваш на останалите.

Ще започна с датирането - на монетите е изписана годината на възкачването на престола на дадения султан + цифра, която показва през коя година от която е на власт, този султан е отсечена (поне на повечето). Трябва да отбележим , че годината е изписана с арабски цифри (които в днешни дни знаем че са с произход Индия) по ислямското летоброене, наречено - по Хиджра - календар чиято година е около 354 дни(съобразена е с Луната) - приблизително  11 дни по-малко от астрономическата (слънчевата)година, и - настъпването на Новата година, всеки път е различно и се мести бавно от зимата, през пролетта, лятото, есента и пак зимата - виж

На монета номер 4 , от едната страна се виждат цифрите  ١٢٠٣ или 1203, година по Хиджра, която отговаря на 1789 по Грегорианския календар - ето една формула на приблизително преизчисляване , според която се получава 1788, но истината е някъде там. Като попиташ чичо Гугъл, кой османски султан е дошъл на власт около - тогава и получаваме името Селим трети.На същата страна на тази монета с годината, която е долу - в горния край се вижда цифра  ٩  или 9 - та година, от както е на власт, султана - значи годината на отсичане е 1789 + 9 = 1798г.

Опитай сам да датираш монета номер 3 .

Утре ще пиша за номиналите, щото стана късно.

 

 

 

 

 

0

формула.jpg

4.1.thumb.JPG.cfa42bafa58fe38896b7cfe580f36d07.jpg

4.2.thumb.JPG.8b9c5f70143af8e39621d85dafd433af.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Опитай с номер три. Сега за номиналите (за пример монета 4) - най видимата разлика е разбира се в грамажа и диаметъра - в случая ти можеш да измериш размера и в нета да разбереш номинала. За всички останали - Чичо Гугъл знае - по това, как изглежда едната страна със знака на този султан (страната на която не е годината)- знака е един и същ, но около него има един или два малки знака, различни за всеки номинал. Сега да кажа, че за този период, основната единица е Para. Десет Пари са наричани и Онлук. 40 Пари са равни на един Грош (Kurush) и съответно 80 Пари - 2 Гроша.Уточнявам - това са номинали на сребърни монети за съответния период.

Пет пари на цяло

твоята монета - 10 пара или онлук

20 пара - половин Грош

40 пара - един грош

2 гроша

На пръв поглед еднакви монети, но с различна големина и тегло. В следващи периоди, различните номинали изглеждат напълно различно, явно хора , които не работят редовно с пари , са се бъркали и властите са взели мерки!

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...