Отиди на
Форум "Наука"

В момента всички са онлайн


Recommended Posts

  • Администратор

В момента всички са онлайн и следят както какво се случва в реално време както с вируса така и финансовите пазари, икономическите промени, политическите промени, активна комуникация с колеги, партньори, приятели и семейство. Въобще цялаото общество е пред мониторите и използва интернет, за да бъде в крак с всичко, което се случва. Така трябва да направи и бизнеса, поне тази част от бизнеса, която все още не е в интернет. Много ресторанти затвориха, но има такива, които веднага реагираха адекватно и направиха доставки през социалните мрежи и собствени сайтове. Някой имат вече дигитално присъствие, но тези които нямаха набързо се появиха и използват всички възможности, за да продължат да работят.

Не всички бизнеси могат да се преместят в интернет, но всички бизнеси трябва да бъдат в дигиталното пространство, да се покажат и да се възмолзват от възможностите, които интернет предоставя. Всеки трябва да подкрепи бизнеса си и да с разнообразие от онлайн активности и да държите клиентите си близо до Вас - макар и не физически.

Интернет дава възмаожност да се достигне до хора от цял свят. Всеки може да научи за вас и да намери във ваше лице партньора, който търси и да се възползва от възможностите и услугите, които предоставяте. Сега е времето да направите своя сайт, да направите страници за себе си или за своя бизнес в социалните мрежи и да покажете на света, че съществувате.

Суперхостигн имат много хубава статия точно по този въпрос: https://blog.superhosting.bg/

Цитирай

Онлайн магазинът е само едно от решенията.

Нека разгледаме конкретни примери за бизнеси, които са изправени пред предизвикателството да се развиват, но под друга форма:

  • Имате заведение. Вложете целите си усилия в доставката на храна. Независимо дали сте ресторант, или продавате закуски, печива, сладкиши - няма проблем! Качете менюто си онлайн и организирайте доставки по домовете.
  • Дрехи, обувки, аксесоари, стоки за дома. В момента онлайн е най-подходящото място за Вашите продукти. Ако магазинът Ви е преустановил работата си, може да продадете стоката си онлайн. Изберете платформа, качете продуктите си и ги рекламирайте. В момента потребителите възприемат покупката на стоки онлайн за по-безопасна.
  • Предлагате химическо чистене. Добавете към услугата опцията за вземане на текстила от дома и връщането му в изрядно състояние.
  • Вие сте инструктор (фитнес, йога, тае-бо или друго). Преподавайте на този етап дистанционно - споделяйте клипчета, пишете статии, направете онлайн програми (платени или безплатни), напишете онлайн книга и я рекламирайте. Така ще протегнете ръка към Вашите почитатели, за да поддържат формата си у дома. Те ще Ви се отблагодарят - гаранция!
  • Здравен консултант, диетолог, специалист по хранене. Пренесете бизнеса си изцяло онлайн и давайте консултации дистанционно, изготвяйте платени режими, направете „Предизвикателства“ и включете колкото се може повече хора в тях. Все пак храната е здраве, а здравето в момента е най-ценният ни ресурс.
  • Организирате събития, сбирки и срещи. Изнесете ги изцяло в дигиталното пространство и привлечете общността, която обича подобни мероприятия. Организирайте уебинари, видеа, онлайн срещи и ги направете интерактивни.
  • Правите ремонти на техника, електрически уреди и периферни устройства. Покажете го със сайт. Организирайте транспортния процес по взимане на повреденото съоръжение и го върнете обратно с доставка. Посочете го на сайта си и го превърнете в конкурентно предимство.
  • Аниматори, детски забавачници и школи. Помислете за онлайн алтернативи, които да задържат интереса на малки и големи, отдадени на обучения и забавления. Можете да създадете видео съдържание, интерактивни дигитални занимания, уроци и активности за деца у дома. Например уроци по балет, научни демонстрации, видеа тип „направи си сам“ и още. Не Ви е нужен голям ресурс. Може да снимате дори с телефона си, а платформите, в които да качвате видеата са много. Съберете ги на едно място в собствен сайт.
  • Консултирате или преподавате. Правете го изцяло онлайн - записвайте своите клиенти през формата за контакт на Вашия сайт и провеждайте консултациите изцяло дигитално. От бизнес консултации, юридически въпроси, счетоводни услуги, та чак до частни уроци. Вие спокойно можете да поддържате бизнеса си в дигиталното пространство.
  • Психолози, психотерапевти, психиатри. Можете дистанционно да провеждате срещите със своите клиенти. Направете си сайт, обявете, че правите терапиите си дистанционно и ще видите колко много стойност ще дадете.

Разбира се, възможностите за позиционирането на множество бизнеси изцяло онлайн са безкрайни. Развихрете въображението си и преценете до каква степен можете да пренесете дейността си в дигиталното пространство.

 

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...
  • Администратор

Измина малко повече от година от както всички сме затворени малко или много пред телевизори, монитори и телефони. Акциите на всички дигитални гиганти се покачиха стремглаво нагоре, някой вече се купиха от други гиганти, трети от малки фирми станаха големи корпорации с бляскаво бъдеще. 

Интересното е че освен, че оставаме онлайн ние развиваме и онлайн средата със самото си присъствие. Според мен пандемията беше един много добър катализатор на ударното развитие на онлайн технологиите.

Дигиналния живот не може да замени реални, но все повече реалния живот става дигитален.

За последната година увеличихте ли часовете прекарани пред умните устройства и социалните мрежи?

 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 3 часа, Р. Теодосиев said:

За последната година увеличихте ли часовете прекарани пред умните устройства и социалните мрежи?

 

 

Намалих ги. Често изключвам дори самите устройства. Заетостта ми не е зависима от Интернет. Няма какво да правя и в социалните мрежи. Така че реших да редуцирам лошото облъчване.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 месеца по късно...
  • Администратор

Аз последно време съм увеличил както часовете прекарани пред "интернет", но и забелязвам, че когато не го правя имам желание да го правя :)

Започвам съзнателно да се отделям от социалните мрежи и се насочвам обратно към книгите, че не ми харесва на къде отиват нещата.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Интернет ми предоставя възможност за 'fast refresh', ако мога така да се изразя. Понеже работата ми е свързана с психическо натоварване, успявам чрез гледане на кратки 'entertainment' видеа/игри от по 5-10 минути през около час да се разсея достатъчно за да мога да продължа след това работата с повишено внимание. Интересното е, че продължителноста и продуктивноста ми са се увеличили значително в сравнение с времето когато излизах навън или правех физически натоварвания за да се разсея. Трябва да отбележа, че здравето ми се е влошило значително (затлъстяване, физическа отпадналост, предразполагане към контузии и други). Не само, че чувствам промяната, но и медицинските ми изследвания от последните 2 години го показват. Така, че се опитвам да намалям времето прекарано пред екрана за сметка на физическа активност и време прекарано със семейството и приятелите. Борбата със зависимостите е трудна и продължителна, но неизбежна :) 

 

Link to comment
Share on other sites

  • 8 месеца по късно...
  • Администратор

Все още нямате сайт?

На скоро бях на среща с експерт по интернет бизнес развитие и той каза, че заради пандемията вече всички са онлайн, но от тази публикация на СуперХостинг разбираме, че не седят нещата така:

https://blog.superhosting.bg/website-for-your-clients.html

От данните на European E-commerce Report 2021 обаче научихме, че цели 48% от фирмите в България нямат уебсайт.

 

Тук може да спекулираме, че голям брой от тези фирми  не сафиктивни и не работят реално, но колко от бизнесите наистина нямат онлайн присъствие? 

 

Link to comment
Share on other sites

  • 3 месеца по късно...
  • Администратор

Интернетът на Балканите: бавна скорост и недостатъчно инвестиции

Румъния е единствената страна в региона, която е използвала голяма част от еврофинансирането за целта

null
 
 
Сред страните от ЕС в Югоизточна Европа само Румъния и Словения надхвърлят целта на блока за интернет скорост на изтегляне от 100 Mbps. България, Хърватия и Гърция остават под нея, макар и да се наблюдава известен напредък в последните три години, сочи проучване на European Data Journalism Network. При страните - кандидатки за присъединяване към съюза, само Молдова надхвърля прага, като се наблюдава скорост от 76 Mbps в Сърбия и 33 Mbps в Северна Македония.

 

 

Данните за градовете са по-индикативни от тези, обобщени по държави, защото дават по-подробна представа за територията. За справка - средната стойност на скоростта за изтегляне в европейските градове през второто тримесечие на 2022 г. е 66 Mbps спрямо 20.6 Mbps за първото тримесечие на 2019 г. Справка на скоростта по градове показва, че в Румъния повечето градски центрове, а и селски райони, са в състояние да предложат скорост, конкурентна на западноевропейския стандарт. Словения също предоставя скоростен интернет в почти всеки град в страната, сочи още проучването на EDJN.

В Албания, Кипър и Гърция обаче повечето общини се представят под средното за Европа ниво. В България и Хърватия има значителна разлика между водещите центрове като София и Загреб, които имат добри резултати, и останалата част от страната, където, с малки изключения, резултатите са слаби.

Цялата статия: https://www.capital.bg/biznes/tehnologii_i_nauka/2022/09/04/4385002_internetut_na_balkanite_bavna_skorost_i_nedostatuchno/

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...