Отиди на
Форум "Наука"

Как коронавирусът влияе върху космонавтиката?


Recommended Posts

  • Модератор Космически науки

НАСА обяви кои проекти ще продължат и кои ще бъдат засегнати от коронавируса

2020-crew-dragon-arrived-launch-site.jpg

На снимката: техници работят по пилотирания космически кораб "Крю Драгън" след пристигането му на стартовия комплекс. Работата по "Крю Драгън" ще продължи по план, въпреки коронавируса. Photo credit : SpaceX 

20 март 2020 г. 23:55 ч.

Светослав Александров. Ръководството на американската космическа агенция НАСА оповести как настъпването на коронавируса на територията на САЩ ще се отрази на космическата програма. Подобно на много други работодатели, агенцията ще се опита да въведе дистанционна работа от дома, но предупреждава, че спирането на най-приоритетните проекти е невъзможно.

"Ще се погрижим за своите хора", съобщи администраторът на агенцията Джим Брайденстайн. "Технологиите позволяват да вършим голяма част от труда си дистанционно. Но там, където е необходим ръчен труд, е трудно или невъзможно да се съобразим с препоръките на Центъра за контрола на болестите и превенцията, понеже подготвяме полетен хардуер. Там, където не можем безопасно да си вършим работата, ще прекратим дейност и ще се съсредоточим върху критичните аспекти". 

Така агенцията разпределя следните категории труд: 1. Този, който може да бъде вършен от дома. 2. Този, който ще бъде поставен на пауза и 3. Този, по който спирането на работата е невъзможно.

Мисията на НАСА до Марс, която предстои да бъде изстреляна през лятото на 2020-та, е пример за такава приоритетна работа и няма как тя да бъде спряна. Подготовката за изстрелването ще продължи. Голяма част от труда може да се върши в надомни условия, но все пак приготовленията на хардуера за полет няма как да се случат по друг начин, освен на място.

Абсолютно наложително е да продължи и работата по Международната космическа станция. Това включва подготовката за изстрелването на кораб "Союз" с двама руски космонавти и американския астронавт Крис Касиди. Екипажът ще бъде поставен под карантина две седмици преди изстрелването, за да може да бъде подсигурено, че няма да има заразни болести, които да застрашат МКС.

Приоритетно е и продължаването на дейностите по новите пилотирани кораби на САЩ "Крю Драгън" и "Старлайнър". Тези кораби трябва да станат напълно готови, за да може МКС да е напълно оборудвана.

Продължава поддържането на всички мисии, които са в ход - включително на телескопа "Хъбъл".

Кои проекти ще бъдат замразени поради коронавируса? На първо място това е подготовката за полета на новия космически телескоп "Джеймс Уеб". Този проект беше отлаган в продължение на десетилетия, така че това е просто поредното забавяне за него.

Сериозно засегната ще бъде програмата на НАСА за пилотирани мисии до Луната "Артемис". Временно се спира производството на ракети "Спейс Лонч Систъм" и кораби "Орион", което ще се отрази на плана за лунно кацане през 2024 година. Ще продължи обаче подготовката за полет на първия "Орион" за безпилотна мисия до Луната през 2021 г., както и сглобяването на кораба "Орион" за мисията "Артемис 2" през 2022 г., включваща пилотирана мисия до окололунна орбита.

Голяма част от работата по разработването на окололунната станция "Гейтуей" ще продължи в дистанционен режим. Но повечето от труда, който трябва да се върши на място, ще бъде преустановен. 

За повече информация: НАСА

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/3249-2020-nasa-coronavirus

Link to comment
Share on other sites

  • 2 седмици по-късно...
  • Модератор Космически науки

Европейската космическа агенция възобнови работа по научните и междупланетните мисии

2 април 2020 г. 14:10 ч. Европейската космическа агенция съобщи, че след повече от седмица прекъсване заради коронавируса, бе възобновена работата по научните и междупланетните мисии!

До мярката се стигна след като един от операторите на междупланетните мисии бе диагностициран с COVID-19.

"Този човек, слава богу, е добре и се възстановява", съобщава Паоло Фери, ръководител на контролния център в Дармщат, Германия. Обаче се оказало, че два дена преди диагнозата, човекът е бил в досег с 20 други колеги. Всички те били поставени под карантина, а сградите - дезинфекцирани и почистени. Но понеже тези хора работили по слънчевата мисия "Солар Орбитър" (която бе изстреляна преди по-малко от два месеца), марсианските мисии "ЕкзоМарс-Трейс Газ Орбитър" (в орбита около Червената планета от 2016 г.) и "Марс Експрес" (в орбита от 2003 г.), както и орбиталните околоземни спътнци от програмата "Клъстър", всички тези програми бяха поставени на пауза.

Но сега вече работата е възстановена, а ЕКА се готви за голямото междупланетно събитие през месец април - облитането на мисия "БепиКоломбо" на системата Земя-Луна, за което писах по-рано днес.

2019-esa-solar-orbiter.jpg

Снимка на автоматичната междупланетна станция "Солар Орбитър". Credits : ESA – S. Corvaja

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-21-14-43/3269-2020-2-april-esa-resumes-missions

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

Шефът на НАСА: Ще изстреляме хора в космоса въпреки пандемията, САЩ има нужда от това!

Benken-Hurley.jpg

На снимката: астронавтите Дъг Хърли и Боб Бенкен се запознават с кораба на СпейсЕкс "Крю Драгън". Credits : NASA

5 април 2020 г. 10:00 ч.

Светослав Александров. С разразяването на пандемията на територията на САЩ, във все повече щати се въвеждат строги мерки за ограничаването на заразата. Офиси затварят, малки и средни предприятия фалират, а мнозина се оказват без работа.

НАСА не е изключение от правилото - близо 75% от работния персонал е изпратен да се труди дистанционно, в домашни условия. Но има някои проекти, които няма как да бъдат прекратени и се считат за критично важни или необходими за националната сигурност. Както писах още на 20-ти март, това са изстрелването на новия марсоход "Пърсъвиърънс" към Червената планета през това лято, програмата на Международната космическа станция и инициативите за създаване на нови пилотирани космически кораби. 

НАСА и СпейсЕкс продължават да готвят "Крю Драгън" за изстрелване през втората половина на месец май, като известно отлагане не е изключено. Въпреки това подготовката за първия пилотиран орбитален полет след приключването на програмата "космическа совалка" кипи с пълна сила. 

Нова статия на страниците на CNBC потвърждава, че пилотираната космонавтика трябва да продължи напред, защото е важна за националната сигурност на САЩ. "Ние имаме нужда от достъп до Международната космическа станция от територията на Съединените щати", съобщава администраторът на НАСА Джим Брайденстайн. "Програмата за комерсиални екипажи е начинът, по който това ще се случи. Съществено е нашата държава да притежава тази способност. Ще трябва да продължим напред".

Самият Брайденстайн работи в изолация от дома си, но казва, че оказва пълната подкрепа на екипите си. Той е "напълно убеден", че изстрелването ще е факт без големи отлагания. Администраторът признава, че кризата се развива динамично. "Не знаем какъв ще е изходът", казва той. "Но дори и да имаме някакво отлагане, ще сме окей с това. Ще трябва да го свършим".

Около 350 души се трудят по програмата за комерсиални космически кораби и агенцията прави всичко възможно, за да подсигури, че тези хора спазват социална дистанция едни от други. Екипите използват специални защитни облекла и работят на смени. "Смените ни позволяват повече социална дистанция", информира Брайденстайн.

Но най-важното за администратора е, че на фона на кризата и безработицата, изстрелване на астронавти в космоса ще бъде момент на надежда. "Ще приповдигне Америка. Ние имаме нужда от този момент в американската история", смята Брайденстайн.

Но освен изпълняването на мисията, важно е също така новината за нейното изпълнение да стигне до всеки един човек - което е трудно, особено на фона на факта, че новинарските емисии са доминирани от една новина. Брайденстайн е поканил медиите - но предупреждава, че медийният достъп може да бъде ограничен или прекратен, ако кризата се влоши. И все пак всичко ще бъде направено, за да може пилотираният полет на "Крю Драгън" да бъде показан пред обществеността. 

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/3276-2020-nasa-preparing-mission-despite-pandemic

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 1 час, SAlexandrov said:

изстрелване на астронавти в космоса ще бъде момент на надежда

По новините казаха,че до края на април Китай ще изстреля сателит носещ името "Ухан" в чест на китайските граждани борещи се срещу епидемията от коронавирус. Американците да не се туткат...

Link to comment
Share on other sites

  • 4 седмици по-късно...
  • Модератор Космически науки

COVID-19 : Европейските космически полети ще бъдат възобновени

30 април 2020 г. 09:30 ч. Арианаспейс оповести, че космическият център във Френска Гвиана и космодрумът Куру възобновяват своята дейност за пръв път от 16-ти март.

Два са космическите полета, на които ще станем свидетели в близко бъдеще. Първият е на малката ракета "Вега", планиран за средата на юни. Това е дебютен споделен полет за европейската микроракета, свързан с изстрелването на общо 50 микроспътника.

Вторият е на ракетата "Ариана 5", която ще трябва да изведе в орбита два сателита за нуждите на Intelsat и B-SAT.

Мисиите ще бъдат организирани съобразно правилата за опазването на здравето във връзка с пандемията, които включват и социална дистанция. 

2019-cheops-kourou.jpg

Архивна снимка: Екипът на "Хеопс" позира за снимка пред телескопа си през октомври. Photo credit : ESA/CNES/Arianespace/Optique vidéo du CSG/P Piron

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-21-14-43/3322-2020-europe-resume-launches

Link to comment
Share on other sites

  • 2 седмици по-късно...
  • Модератор Космически науки

УСПЕХ: Китайската компания Експейс изстреля ракетата Куайчжоу с два интернет спътника

12 май 2020 г. 17:30 ч. Днес в 04:16 ч. българско време китайската компания Експейс, на която ръководството се намира в Ухан и също така представлява дъщерна фирма на държавното предприятие CASIC, благополучно изстреля в орбита първите два спътника "Сингюун" посредством твърдогоривната ракета "Куайчжоу". Новината научих от журналиста Ендрю Джоунс, който писа за това в Туитър.

Спътниците ще осигуряват интернет връзка и освен това ще тестват иновативна технология за лазерна комуникация между самите тях.

По случай възобновяването на работния процес в Ухан (регионът, който пръв пострада от коронавирусната инфекция), ракетата бе украсена с медицински символи, а единият от двата новоизстреляни спътника бе именуван "Ухан".

2020-12-may-kiaizhou-launches.jpg

Снимка от днешното изстрелване. Photo credit : Expace

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-21-14-43/3343-2020-expace-launches-kuaizhou

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...