Отиди на
Форум "Наука"

Идентифициране на стар медальон с икона


Recommended Posts

  • Потребител

Здравейте! Случайно попаднах на този сайт и се надявам някой да може да ми помогне с идентифицирането на стар предмет. Става въпрос за тази икона на Св. Димитър, която представлява (по думите на баба ми) медальон. Имало е дебел синджир с три куки, който обаче в момента липсва. Мисля, че е сребърен, но не съм го занесла да се тества все още. По груба преценка е около 30-тина грама. Отвътре е кух. Медальонът е бил на прадядо ми и е поне на 60-70 години. За мен е много ценен, дори и да няма колекционерска стойност. Ще се радвам да узная какво точно е. 

Благодаря ви предварително за вниманието и съдействието! 

DSC_4520.JPG

DSC_4518.JPG

DSC_4519.JPG

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Винаги за мен лично е било доста интересно, когато някой пита за пръстен, герданче, или някаква лична вещ "ще искам да узная повече"...ами ние  повече за него от вас, едва ли можем да кажем :) Няма да можем и кой селски майстор го е произвел, нито в колко часа, или дали е било зима или лято....

Иначе това е някакъв вид нагръдна икона, и е била със синджирче, подобна на руските триптихи, носени от войници, но едва ли тези който вече доста по-съвремени са носени само от войници. Според мен е около 40-те на 20-ти век и в този си вид (крайно повредена), няма колекционерска стойност, освен ваша сантиментална. Предполагам е дело на местен майстор, тъй като никаде няма щампа за чистотата на среброто (както примерно сегашните популярни 925, по царско време това е корона с обоначителна буква, при златото са от А1 до А6, но за сребро не си спомням обозначението). Тази щампа веднъж би отговорила каква е пробата и втори път дала яснота, че това е излязло от ювелирно атилие, което следва да е слагало такива маркировки и плащало данъци за продукцията си. Иначе най-вероятно си е сребро, но каква проба...вероятно е произведено от претопени монети и предполагам пробата е между 0,700-0,800 характерна за монетите от периода. Няща щампа и на производител, големите ателиета, имат такива с инициали.

Отзад обаче има поне 2 надписа...заличени и надраскани. Те и самите надписи, са толкова надписи, щото са повече като графити, драскани с ножка, ама това няма значение. Единият е горе сякаш нещо като Горан (изобщо не съм сигурен) Г (е) (*) овъ след това едно НА по в ляво под него друго име .... и нещо като ПЛОВ (Дивъ) може би... и 1942 вече долу в дясно. Така че това е всичко което може да се каже :)

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...