Отиди на
Форум "Наука"

10 години Falcon 9, 10 години комерсиална космонавтика!


Recommended Posts

  • Модератор Космически науки

Исторически ден: Отбелязваме 10 години от първото изстрелване на ракетата Фолкън 9!

2020-falcon-9-ten-years.jpg

Снимка от историческото първо изстрелване на "Фолкън 9" на 4 юни 2010 г. Credit : SpaceX

4 юни 2020 г. 17:00 ч.

Светослав Александров. Днес е паметна дата за космонавтиката. На този ден преди 10 години ракетата на СпейсЕкс "Фолкън 9" излетя за пръв път. С това бе положено началото истинска революция, която само преди броени дни кулминира с изстрелване на хора в космоса.

Понастоящем "Фолкън 9" е основната ракета-носител на Щатите. Преди едно десетилетие никой не можеше и да предположи, че СпейсЕкс ще спаси американската космонавтика. Представете си 2010-та година: совалките на НАСА бяха пред пенсиониране. Аерокосмическите гиганти Боинг и Локхийд Мартин се бяха обединили в съвместното дружество Юнайтед Лонч Алайънс, което се беше превърнало в монополист за американските космически полети. Междупланетната програма на САЩ винаги е била изключително успешна, но като изключим мисиите на НАСА до Марс и другите планети, както и военните спътници, никой друг не искаше да си качва товара си на скъпите американски ракети. Повечето частни фирми изстрелваха сателити с руски ракети. 

Сега ситуацията е коренно променена. Даже ракетата, която е известна под името "Фолкън 9", е твърде различна от тази, летяла на 4-ти юни 2010-та. Някогашният носител, известен под версия "1.0", можеше да извежда около 10 450 кг полезен товар в орбита. Но верни на итеративния си подход, СпейсЕкс успяха да ъпгрейднат ракетата на няколко пъти. Версия "1.1" извеждаше 13 150 кг в орбита, а при последният вариант "Блок 5" на версията "1.1" (или още "Фул Тръст") се изстрелват 22 800 килограма в космоса. Практически "Фолкън 9" удвои товароподемността си, с което до голяма степен обезсмисли създаването на "Фолкън Хеви". 

В рамките на дебютната мисия на "Фолкън 9" на 4 юни 2010 г., в космоса беше изведен само макет на товарния кораб "Драгън". На 8-ми декември същата година ракетата отново излетя, този път с функционален кораб "Драгън". Не беше предвидено той да се скачва с Международната космическа станция, а да извърши само пробен полет в околоземна орбита. Полетът завърши с пълен успех и корабът се завърна на Земята чрез приводняване в океана. На 22-ри май 2012 г. беше изстрелян първият кораб "Драгън" към МКС и този път имаше скачване. С това започнаха товарните превози до станцията и обратно, а НАСА престана да зависи от Русия за доставката на провизии.

На 18-ти април 2014 г. "Фолкън 9" изпрати поредния кораб "Драгън" към МКС, а първата степен извърши контролирано меко приводняване в океана, с което започнаха сериозните опити по постигането на възвръщаемост. На 22-ри декември 2015 г. за пръв път в историята на космонавтиката първа степен се завърна успешно след космическа мисия върху наземна площадка. На 8-ми април 2016 г. постижението бе повторено, този път в океана - върху плаваща платформа. 

На 30 март 2017 г. СпейсЕкс за пръв път изстреля спътник в космоса чрез рециклирана първа степен - люксембургския "SES-10". На 23 юни същата година постижението бе повторено, като този път летя българският спътник "BulgariaSat-1".

СпейсЕкс успя да прикове вниманието на обществеността на 6 февруари 2018 година, когато за пръв път бе изстреляна свръхтежката ракета "Фолкън Хеви" с капацитет над 50 тона до орбита. По принцип при дебютните мисии на чисто нови ракети се използва баласт или друг симулатор на маса. Илон Мъск реши да качи автомобил "Тесла", който успешно бе изпратен на път към орбитата на Марс. Над 2.3 милиона души наблюдаваха полета на живо в Youtube, а 100 000 пристигнаха директно на стартовия комплекс.

На 11 май 2018 г. дебютира последният вариант на "Фолкън 9 Фул Тръст" - "Блок 5". Това е ракетата, специално създадена да превозва хора в космоса. На 2 март 2019 г. пътническият кораб "Крю Драгън" летя за пръв път в безпилотен режим... и стигаме до заветния 30-ти май тази година, когато корабът най-сетне излетя с астронавти. 

За съжаление светът се развива по-бавно, отколкото ни се иска, но не може да отречем, че през изминалите 10 години СпейсЕкс пожъна забележителни успехи. "Фолкън 9" е ракетата, която най-често лети в сравнение с всички останали ракети в цял свят, излитайки средно веднъж на всеки две-три седмици. СпейсЕкс се превърнаха в редовен доставчик на провизии до МКС, а отскоро вече изпращат и хора в космоса. Може би най-същественото е, че СпейсЕкс са водещ превозвач на изкуствени спътници, с което напълно изхвърлиха Русия от доминантната позиция на комерсиалния пазар.

Днес е време за празнуване, така че - честит рожден ден, "Фолкън 9"!

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/3396-2020-ten-years-falcon-9

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...