Отиди на
Форум "Наука"

Археологията за населението


Recommended Posts

  • Модератор Военно дело

Вече съм писал по въпроса, но още веднъж ще си кажа мнението.

Най огромният проблем за преброяване на населението на България е отсъствието на документи. В западна европа такива такива има, поради което и може да се разглежда въпроса. У нас просто няма. Възможно ли е Мизия да е бил най населения регион на европа? А защо не, няма извори които да го оборват. А възможно ли е да е най слабо населения? А защо не, и за това няма извори които да го оборват.

Една лекция, която гледах и ми направи огромно впечатление една странична забележка.

 

Византийските мечове се изучават основно по находки в Гърция и България. А Анатолия пита един зрител? Там няма находки. Стоя като гръмнат- как така? Ами така-турците тази тема никога не ги е интересувала и няма...

Същото си мисля е и с българската книжнина- никой не го е интересувала и няма съхранени документи.

А сега основното.

Гледайки клип за ранните славяни се спомена за населението на Русия. Там също няма извори, но по други причини. Там обаче споменаха, че изчисляват населението посредством археологията. Вземат един староруски "град" и изчисляват колко е бил голям-оттам според тях е лесно да се изчисли колко е било населението поне приблизително. Когато се сумира населението на градовете и се прибави гъстотата на селската селищна система и може да се изчисли приблизително населението.

Въпроса ми е. Подобни изчисления може ли да се направят за България? Някой занимавал ли се е? Според мен този метод е най надежден, защото почива на твърди факти- археологията. Какво можете да кажете по въпроса? Моля да ме просветите.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Дай някакви подробности за това как правят сметките руснаците, за да видим за какво точно става въпрос. Кои са например тези староруски градове, които се ползват като основа на изчисленията, и как изчисляват населението в тях?

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...