Отиди на
Форум "Наука"

Recommended Posts

  • Администратор

От края на 2020 следя различни "анализи", интевюта на експерти, подкасти и статии за икономическото състояние на Света, Европа и България. От всичко чуто и прочетено си прая извода, че тази 2021 година ще е като 2020 година както икономически така и социално. Икономиката ще се въстановява, но проблемите с ваксините и новите щампове на вируса няма да позволят ряското връщане на нормалността. 

Какво е вашето мнение за 2021 година?

Ще имаме ли възстановяване?

Хората изхарчиха ли си спестяванията през изминалата година и има ли шанс тази 2021 да бъде по-тежка от 2020 година?

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 2 часа, Р. Теодосиев said:

Ще имаме ли възстановяване?

Най-тежко страдат ресторантьорите и хотелиерите,но ако до края на април отменят "пандемията",прогнозирам че хората масово ще се втурнат по кръчми и туристически пътувания. И те ще си възстановят загубите.

Link to comment
Share on other sites

  • Администратор

Не съм сигурен, че ще могат да се въстановят толкова лесно загуби за милиарди. 

Вече виждам заведения, които се изпразват, други се продават. Освен ресторантьорите и хотелиерите много бизнеси свързани с тях също страдат, туристически компании, самолетни компании и други. 

Тук говорим за огромни загуби, но моя въпрос не е толкова към бизнес средата, а към обикновения човек - този човек ще може ли да си продължи да живее по същия начин през тази година или ще свие бюджета си?

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Какво разбираш под обикновен човек? Министър-председателят непрекъснато се хвали калко пари бил раздал. Тези, на които  е раздал – държавни служители, пенсионери, строители на пътища, задават се и пари за тези дето санират – посочените би трябвало да не изпитат някакви трудности.

До изборите нещата още ще се крепят. Ще фалират някои фирми или ще минат в друг бранш. Проблемът ще дойде, когато ще се осъзнае, че взетите заеми ще трябва да се връщат.

От къде ще се печели, за да се съберат тези пари? Те няма как да дойдат от пенсионерите, държавните служители, строителите на пътища и тези дето санират.

Спомняте ли си как беше закъсала Гърция преди няколко години?

Link to comment
Share on other sites

  • Администратор

Като казвам "обикновен човек" имам предвид, този, които е на заплата или има доход до 2000-3000 лв.

Една позната имаше хубава работа в световна IT компания и в края на март месец 2020 година закри целия си офис в България с всички служители. Тя трябваше да се ориентира и да си намери нова работа - намери си, но в момента не е същото...

Пандемията промени живота на всички ни и тук за мен е интересно колко се промени този живот и колко време трябва да мине, за да се нормализира...

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 11 часа, Р. Теодосиев said:

колко време трябва да мине, за да се нормализира...

Преди стотина години,десет години след измислената пандемия от испански грип,избухва Голямата депресия... Ето това ни чака...

Link to comment
Share on other sites

  • Администратор

А защо испанския груп да е измислена пандемия?

Преди 4 часа, deaf said:

Ето това ни чака...

Да, това е интересна гледна точка, но нещата в момента са малко по-различни...

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Нормалността е относително понятие. За някои е по-тежко, за други по-малко, а при някои живота си тече по старому без промяна.

Ето един хубав филм за един нормален ден по време на пандемията – 25 юли 2020 г.

 

Редактирано от makebulgar
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
On 15.02.2021 г. at 12:44, Р. Теодосиев said:

защо испанския груп да е измислена пандемия?

Цитат от книгата "Човекоядците от Кумаон" на легендарният английски ловец и унищожител на тигри-човекоядци Джим Корбет:

"От двата тигъра-човекоядци в областта Кумаон (в Индия),които заедно удушиха 525 човешки същества,единият се появи веднага след една тежка епидемия от холера,а другият - след мистериозната болест разразила се в цяла Индия през 1918г. под името "испански грип"".

Разбирате ли? Корбет нарича испанският грип "мистериозната" (?!) болест! Защо? Какво му е толкова мистериозното в един грип? Според мен,в контекста на думата "мистериозната" Корбет влага разбирането,че тази болест - по-точно епидемията от нея,е лъжа.

След Първата световна война Европа социално и политически е разтърсена до основи! Австрийската империя изчезва яко дим. Също и кайзерова Германия. Дори "победителките" Англия и Франция са раздирани от стачки. Както винаги най-много "го отнася" Русия в която избухва Революция и комунистите сграбчват властта и в крайна сметка съсипват Русия. Елитът в САЩ е уплашен,че вълненията в Европа може да се пренесат в Америка и тогава му идва дяволски извратената идея да измисли епидемия от испански грип и да наложи над американският народ зверски тиранични "мерки" срещу нея,а всъщност като предпазна мярка срещу революционни бунтове.

 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
On 14.02.2021 г. at 15:03, Р. Теодосиев said:

обикновения човек - този човек ще може ли да си продължи да живее по същия начин през тази година или ще свие бюджета си?

Всеки на когото са му намалели или направо изчезнали, месечните приходи, неминуемо ще свие бюджета. Тези, които не ги е засегнало финансово, едва ли биха свили бюджета си. Хората изгубили работата си през изминалата година и все още безработни повечето от тях, ще бъдат в пъти по-зле настоящата година, ако не започнат да имат приходи. Спестявания, помощ от близки/роднини и познати, вече са изчерпани при повечето, през изминалата една година в криза. 

Поне моите лични наблюдения, водят до тези размисли. 

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...