Отиди на
Форум "Наука"

На прага на десети пореден старт: ДЕВЕТ полета на една и съща ракета Фалкън 9!


Recommended Posts

  • Модератор Космически науки

УСПЕХ и РЕКОРД: Ракета Фалкън 9 излетя, нейната степен се върна на Земята за девети пореден път!

2021-14-march-spacex-launches.jpg

Кадър от днешния полет. Photo credit : SpaceX

14 март 2021 г. 13:30 ч.

Светослав Александров. Само три дни след предишния полет на СпейсЕкс, компанията на Илон Мъск проведе ново успешно изстрелване по програмата "Старлинк" - и отново бяха поставени рекорди в сферата на възвръщаемостта! 

Акцентите от днешната мисия: "Фалкън 9" излетя от Площадка №38 на космическия център Кенеди в 12:01 ч. българско време. Това беше деветият полет на първата степен на ракетата - рекорд за компанията. Девет минути по-късно степента се върна успешно на плаващата платформа "Разбира се, че все още те обичам" посредством безупречно ретроракетно кацане. С това тази степен на "Фалкън 9" е готова да бъде подготвена за своята десета мисия. 

В хода на полета беше поставен и още един рекорд. И двете половини от обтекателя за днешния старт са били използвани в края на януари при изстрелването на мисията "Транспортър 1", което означава, че е отнело само 49 дни за рециклирането им и подготвянето им за нов старт.

Около час след излитането комплексът от 60 спътника "Старлинк" беше позициониран в неговата целева орбита. 

Разбира се, днес космическите анализатори са най-вече фокусирани върху рекордния девети полет на първата степен и нейното, отново рекордно, девето завръщане. Защо това има значение? Илон Мъск несъмнено доведе до революция в ракетно-космическия отрасъл. Неговите постижения са безспорни, но всеки, който успява, си спечелва и врагове. Критиците към предприемача не са само т.нар. "русофили" - много от тях използват аргументация, раздухвана от години от стария аерокосмически отрасъл. Например представителството на Роскосмос и това на Арианаспейс многократно намекваха, че причината за бързото позициониране на Мъск на пазара се дължи не толкова на напредъка в ракетните технологии, колкото на дъмпинг - държавата изкупува стартове на "Фалкън 9" на завишени цени, за да може да се снижи цената на комерсиалните полети.

Що се касае до възвръщаемостта, най-често се цитира Тори Бруно, шеф на Юнайтед Лонч Алайънс (обединението между Локхийд Мартин и Боинг). Той твърди, че една ракета от флотилията трябва да лети средно по десет пъти, за да може компанията да излезе на печалба. 

Сега обаче, след като СпейсЕкс разполага с ракета, летяла и върнала се успешно след девет поредни мисии, Илон Мъск е на прага на заветния десети старт. Аргументацията на скептиците и на стария аерокосмически сектор е вече много слаба и оттук насетне всяко такова поведение ще добива все повече облика на баснята за киселото грозде. 

Несправедливо е и отношението към стартовете на "Старшип" - следващото поколение ракети и космически кораби на СпейсЕкс. Те все още са нова, нетествана, нестабилна технология, която тепърва е в етап на изпитване. Въпреки всичко стабилизацията и безспорните постижения и в тази област са налице. В началото на миналата година прототипите се пръскаха още при пълненето им с гориво, от края на 2020 г. вече летят, а в началото на март т.г. "Старшип SN10" постигна и меко кацане. Въпреки всичко критиците се вторачват не в друго - а именно в експлозиите на "Старшип", а стратегията им е да мълчат за продължаващите успехи и рекорди на "Фалкън 9". 

А напредъкът при "Фалкън 9" е буквално зашеметяващ. СпейсЕкс постигна първото кацане на степен в края на 2015 година. В началото на 2017 г. беше проведен първият старт с рециклирана първа степен, като времето за профилактика и ремонт на степента тогава беше около една календарна година. Днес, четири години по-късно, хората като че ли свикнаха да приемат повторните полети за даденост. Само че рециклирането на една степен вече отнема между 27 и 54 дни. 

И докато тази тенденция продължава, много космически ентусиасти се питаме - докога скептиците ще си затварят очите пред безспорните факти? Светът се е променил. Какво постигнаха другите, докато СпейсЕкс напредваше? Например, руснаците едно десетилетие превозваха астронавтите на САЩ до МКС. За тази услуга бяха усвоени милиони долари. Защо не направиха през това време нещо радикално ново? 

На 20-ти март Русия ще отбележи 60-годишнината от полета на Гагарин с ... пребоядисана ракета "Союз". От 55 години даже боята на носителя е една и съща. Това ли е единствената новост, която ще ни бъде представена?! 

Но да се върнем на СпейсЕкс. Президентката на компанията Гуин Шотуел обича да цитира великия научно-фантастичен писател Артър Кларк. Той е описал перфектно трите етапа на реакция към революционните идеи. Първата е "това е напълно невъзможно". "Ние слушахме това в продължение на 15 години", твърди Шотуел. Следващата стъпка според Кларк е "Възможно е, но не си струва да го правим". "Все още го чуваме от време на време", казва тя.

Лека-полека обаче ще се чува все повече и следното, което е последният етап от приемствеността към революционните идеи: "Казах ви, че това още от самото начало е добра идея". 

Крайно време е. 

Видеозапис от днешния полет - Youtube връзка

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/3868-2021-nine-flights-falcon-9

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...