Отиди на
Форум "Наука"

Арменският Стоунхендж


Recommended Posts

  • Потребител

Тези дни арменците се споменават по много тъжни, тягостни поводи. Но нека ние ги уважим по съвсем различен начин. Например с тази статия:):

"Вероятно знаете, че на арменската територия на древните цивилизации, които някога са съществували, има много паметници. Възрастта на някои сайтове е няколко хилядолетия. Но най-вече привлича учени и туристи в мегалитния комплекс Караунд, в противен случай Зорак Карер.

Досега има спорове относно нейната цел. Изследователите обаче се съгласиха, че е много подобен на известния Stonehengi.

Огромният мегалитен комплекс Караунд е разположен в южната част на Армения близо до град Сисиджан, на плато на височина 1700 метра. Тази мистериозна сграда е с площ около седем хектара и е под формата на кръг, съставен от стотици големи вертикално построени камъни. Може би затова местните го наричат Стоящи или Изгряващи камъни.

Името Караунд е дадено на мегалитен паметник от радиофизика Парис Херуни. В превод от арменски: kar = камък, undž = звук, говорете, тоест звучащи, говорещи камъни. Преди това комплексът се наричаше Зорак Карер, или мощни камъни, или камъни на сила.

Мегалитна архитектура

Караунд може да бъде разделена на няколко части: централната елипса, двете клони - север и юг, североизточната алея - каменната долина, която пресича централната елипса, и каменните камъни. Височината на камъните варира от 0,5 до 3 метра и теглото е в 10 тона.

Монолитите са направени от базалт и вече са маркирани от времето и покрити с мъх. Почти всеки камък има внимателно пробит отвор в горната си част.

Karaundz-armensky-Stonehenge-obr.-3-300x

Централната елипса (45 х 36 метра) се състои от 40 камъка, в средата на които са руини на площ от 7 х 5 метра. Вероятно е било светилище, където са се провеждали ритуали в чест на бог Арева (олицетворение на Слънцето). Древният храм на Арева близо до Ереван обхваща същата област. Но има и друга версия, а именно, че в средата на сградата е стоял висок долмен, който е бил могила.

Според учените камъните са донесени от близката кариера, а вързаните въжета са издигнати с помощта на теглещи животни. Дупките бяха пробити в дестинацията.

Караунд привлича изследователи едва сравнително наскоро и до този момент, за съжаление, той е бил изложен на разрушителните ефекти на времето. Точната възраст на сградата все още не е определена. Учените имат няколко варианта: 4, 500 и 6 години. Някои от тях дори вярват, че комплексът е все още много по-стар и датират създаването си в средата на 500 хилядолетие пр. Н. Е

Древна обсерватория

Не е възможно еднозначно да се определи целта на Караунджа. Ако преминем към варианта, че възрастта му е 7 години, това би означавало, че е построена през каменната ера. Разбира се, има редица хипотези, както реални, така и фантастични. Например мястото е било използвано като гробище или като светилище за поклонение на боговете, или е било нещо подобно университеткъдето свещеното знание беше дадено на избрания.

Най-разпространената версия твърди, че тя е била най-старата и най-голямата обсерватория. Конични отвори в горните части на камъните свидетелстват в полза на този вариант. Когато ги разглеждаме внимателно, откриваме, че те са насочени към определени точки на небесния свод.

s12137623Karaundz-armensky-Stonehenge-ob

Камъкът е много подходящ за тези цели, той е тежък и твърд и по този начин може да осигури стабилността на положението на отворите, насочени към определена цел. Изследователите смятат, че дупките са пробити с инструменти с върхове от обсидиан.

800px-Karahunj_Zorats_Karer4.jpg

... ... ...

https://bg.suenee.cz/karaundz-armensky-stonehenge/index.html

 

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...