Отиди на
Форум "Наука"

Пилотиран космически кораб Крю Драгън, частна мисия Inspiration4


Recommended Posts

  • Модератор Космически науки

УСПЕХ: Космическият кораб Крю Драгън изпрати четирима туристи до рекордна за частното предприемачество 585-километрова орбита!

2021-inspiration-4-cupola.jpg

Изглед от космическия кораб "Крю Драгън" при височина 585 километра - за пръв път хора се отправят толкова далече от нашата планета след 2009 г. - последната обслужваща мисия до телескопа "Хъбъл". Photo credit : SpaceX

16 септември 2021 г. 08:00 ч.

Светослав Александров. Тази нощ в 03:02 ч. българско време от космическия център Кенеди излетя ракета "Фалкън 9" с пилотирания космически кораб "Крю Драгън" и четирима космически туристи на борда. След успешно запалване на собствените си двигатели корабът достигна до кръгова орбита на разстояние от Земята 585 километра - с което частната мисия, озаглавена "Inspiration4", се присъедини към елитен клуб пилотирани експедиции, отдалечили се от родната планета на повече от 500 километра. В миналото е имало само 15 такива експедиции - деветте полета в рамките на програмата "Аполо" до Луната, двете изстрелвания на американски кораби "Джемини" във високи орбити и четирите обслужващи мисии на американските совалки до телескопа "Хъбъл". 

Забележителното е, че "Крю Драгън" започна да поставя такива рекорди едва на четвъртия си полет. Но още по-впечатляващо е, че ако преди астронавти са напускали Земята толкова далече заради правителствена директива (да се изпрати човек на Луната) или наложено от ремонта на орбитален апарат като "Хъбъл", днес това се случва заради частното предприемачество. Експедицията е финансирана от милиардера и бизнесмен Джаред Айзъкман, ръководител на компанията Shift4 Payments. Той е избрал да вземе със себе си още трима души, нито един от които не е богат и не би могъл да си позволи космически полет без подкрепата на Айзъкман. Съответно "Inspiration 4" дарява надежди, че това е началото на епоха, в която космосът ще стане по-достъпен за всеки един от нас. Към Айзъкман се присъединиха Хейли Арсено, лекарка, преживяла рак на костите и първият кандидат-астронавт с протеза, преподавателката Шан Проктър и бившият военен Крис Сембовски.

Очаква се "Inspiration4" да завърши своята програма изцяло в автономен режим, без намесата на екипажа, но ако нещо се случи, Айзъкман и Проктър са обучени да пилотират "Крю Драгън". 

Освен че днешният космически полет е първата изцяло туристическа мисия до орбита, това е първата орбитална експедиция на САЩ, която не е планирана от НАСА. Също така това е първото изстрелване на хора до орбита след 2009 година, при което не е предвидено посещение на космически станция (МКС или някоя от китайските "Тянгон"). 

Бяха отбелязани и няколко съществени рекорда за СпейсЕкс. За пръв път хора излетяха в космоса посредством ракета, оборудвана с първа степен, използвана на две предходни изстрелвания. И днес след своята мисия степента се завърна на Земята безпроблемно на плаващата платформа "Просто прочети инструкциите". Това е вторият полет на пилотираната капсула "Ресилиънс", която в периода между ноември 2020 и април 2021 г. бе използвана за превоз на първия редовен екипаж до МКС. Но най-важното: днес бе поставен рекорд за брой кораби от серията "Драгън 2" в околоземна орбита - понастоящем космоса имаме два пилотирани "Крю Драгън" и един товарен "Карго Драгън".

Налице е и цялостен рекорд за брой хора в космоса - общо 14. Седем живеят на МКС, трима са на китайския космически кораб "Шенчжоу 12" и четирима на "Inspiration4". Този рекорд няма да се задържи дълго - по-рано през деня "Шенчжоу 12" се отдели от основния модул "Тянхъ" на китайската станция и ще се завърне на Земята утре.

Екипажът на новоизстреляната туристическа експедиция ще прекара близо три дни в 585-километровата си орбита. Понастоящем е планирано "Крю Драгън" да се завърне на Земята в събота (на 18-ти септември) или в неделя (на 19-ти). Но в случай на лошо време или технически проблеми корабът може да остане в космоса до една седмица.

На борда на кораба ще бъдат проведени множество научни експерименти, които включват медицински изследвания като ултразвукови прегледи и мониторинг на нивото на кислорода на пътешествениците. Това ще разшири познанията ни как космическите условия влияят на човешкия организъм. 

Видеозапис от днешното изстрелване - Youtube връзка

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/4160-2021-inspiration4-begins

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Цитирай

Съответно "Inspiration 4" дарява надежди, че това е началото на епоха, в която космосът ще стане по-достъпен за всеки един от нас.

Пффф хахаха, за $200 милиона на човек, определено дарява надежди за всеки един от нас. :D Ае мисли преди да пишеш глупости.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

Екипажът на Inspiration4 сподели снимки от борда на Крю Драгън

17 септември 2021 г. 09:49 ч. Екипажът на частната американска мисия "Inspiration4", която вчера излетя в космоса посредством пилотирания космически кораб на СпейсЕкс "Крю Драгън", сподели снимки. 

Според информацията, публикувана в туитър акаунта на СпейсЕкс, четиримата космически пътешественици (Джаред Айзъкман, Хейли Арсено, Шан Проктър и Крис Сембовски) се чувстват добре. Те вече са провели своите първи научни опити.

Понастоящем "Крю Драгън" продължава да кръжи в своята 590-километрова орбита. Това е най-далечното разстояние, на което се е отправял човек от Земята след 2009 година. Преди мисията на "Inspiration4" е имало само 15 други експедиции, при които астронавти са летели на повече от 550 километра от планетата ни - деветте "Аполо" до Луната, двете "Джемини" във високи орбити и четирите совалкови мисии до "Хъбъл". 

2021-inspiration-4-photo-4.png

2021-inspiration-4-photo-3.jpg

2021-inspiration-4-photo-2.jpg

2021-inspiration-4-photo-1.jpg

Credits : Inspiration4

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-21-14-43/4162-2021-inspiration-4-photos

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

УСПЕХ: Пилотираният космически кораб Крю Драгън с четирима туристи се завърна на Земята!

2021-inspiration-4-returns-home.jpg

Снимка от приводняването на "Крю Драгън". Photo credit : SpaceX/Inspiration4

19 септември 2021 г. 09:00 ч.

Светослав Александров. Частната космическа мисия "Inspiration4" приключи успешно, след като пилотираният космически кораб на СпейсЕкс "Крю Драгън" извърши приводняване в Атлантическия океан тази нощ в 02:06 ч. българско време. 

Експедицията бе финансирана от милиардера и бизнесмен Джаред Айзъкман, ръководител на компанията Shift4 Payments. Той изкупи местата на борда на "Крю Драгън" за себе си и още трима души, нито един от които не е богат и не би могъл да си позволи космически полет. Съответно "Inspiration4" дари надежди, че това е началото на епоха, в която космосът ще стане по-достъпен за всеки един от нас. Към Айзъкман се присъединиха Хейли Арсено, лекарка, преживяла рак на костите и първият кандидат-астронавт с протеза, преподавателката Шан Проктър и бившият военен Крис Сембовски.

Полетът бе част от масивна кампания за набиране на средства за Детската изследователска болница "Св. Юда" в Мемфис. Идеята на Айзъкман бе да привлече вниманието на обществото и да събере $200 милиона за проучвания в сферата на детските онкологични заболявания. Макар че космическата експедиция може да се възприеме като туристическа, Айзъкман, Арсено, Проктър и Сембовски бяха преминали през серия от сериозни тренировки и проведоха множество научни експерименти. 

Този характер на "Inspiration4" бе и основната причина, поради която мисията не бе критикувана от обществото със същата страст, с която хората критикуваха изстрелванията на кораба "Юнити" с Ричард Брансън и "Ню Шепърд" с Джеф Безос по-рано през това лято. Съвсем естествено мнозина сметнаха, че полетите на Брансън и Безос са проява на егоизъм. 

Но докато Брансън и Безос летяха в космоса по суборбитална траектория, едва надхвърляйки 80 и 100 километра височина (колкото да покрият минималното изискване за космически полет), "Inspiration4" бе орбитална мисия. И не просто това - корабът "Крю Драгън" летя в 590-километрова орбита. През цялата история на космонавтиката е имало само 15 други пилотирани експедиции, когато хора са се отдалечавали от нашата планета на разстояние повече от 500 километра - по време на деветте мисии "Аполо" до Луната, двете мисии "Джемини" във високи орбити и четирите совалкови мисии до телескопа "Хъбъл". При това подобна експедиция не се е случвала след 2009 година, когато бе последното обслужване на "Хъбъл". 

Сега, когато "Inspiration4" е в историята, равносметката е, че този първи изцяло частен орбитален полет премина гладко със съвсем дребни проблеми. Един от тях касаеше повреда на температурен датчик на двигател "СуперДрако". Отказа и един от вентилаторите на тоалетната. Но ръководството на полета успя да овладее тези отклонения и мисията премина по план.

Частната експедиция бе проведена независимо от НАСА, но американската компания СпейсЕкс не е приключила с пилотираните полети през 2021-ва. Следващият пуск с хора ще бъде проведен на 31-ви октомври и този път ще е за нуждите на НАСА, като фирмата ще извози поредния четиричленен екипаж до Международната космическа станция. След това в началото на 2022 г. ще има нов частен полет, спонсориран от компанията Аксиом.

По думите на Бенджи Рийд, ръководител на пилотираните полети към СпейсЕкс, навлизаме в период, в който компанията на Илон Мъск все по-често ще изстрелва хора в космоса. Очаква се годишно да има поне шест старта на кораби "Крю Драгън". 

Изгледайте видео от кацането на "Крю Драгън" на този линк в Youtube

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/4163-2021-inspiration-4-returns-home

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...