Отиди на
Форум "Наука"

Математика за 6 клас срещу наложените псевдодемократични избирателни системи


bgman13

Recommended Posts

  • Потребител

Да започна с една проста сметка, която съм правил и на други места и която доказва, че мнозинството от българските граждани нямат право да се кандидатират за народни представители де факто.

И така, да вземем броя на един едномандатен избирателен район при парламентарни избори в България (какъвто едномандатен район не съществува, защото изборите в България са пропорционални, при това с 4%ова бариера). Това са 25 000 човека електорат които имали били правото според закона да се кандидатират за едно депутатско място. Ще приема обаче, че не всичките тези граждани, които имали били правото да бъдат избирани са се кандидатирали за едното депутатско място, а само 1 % от тях. Това са 250 човека. Ако тези 250 човека по време на предизборната кампания говорят на електората (фактически на всеки един гражданин от електората) само по половин час, при това без да дебатират с останалите кандидати за народни представители, това прави 125 часа говорене. Ако приемем, че в денонощието е възможно всеки гражданин да слуша политическия дебат по 5 часа в денонощие, това прави 25 дни по 5 часа. Повтарям – това е без дебатите между отделните кандидати. А ако прибавим и евентуалните въпроси от гражданите към кандидатите, и става напълно ясно, че едни 250 човека, които са само 1 % от всичките граждани е невъзможно да изложат пред електората своята управленска визия.

Редактирано от bgman13
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

И в най-малката страна,народът и избира сляпо премиерът и/или депутатите си,защото е невъзможно 25 000,(както е в примера),да познават лично кандидата за премиер или депутат. А само когато познавате лично човека,само тогава знаете за кого гласувате. Което и тогава не изключва грешна преценка.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 4 часа, deaf said:

И в най-малката страна,народът и избира сляпо премиерът и/или депутатите

Вникни сега по-хубаво в това което аз казвам:

Преди 13 часа, bgman13 said:

мнозинството от българските граждани нямат право да се кандидатират за народни представители де факто

Сфащаш ли разликата? Значи сега сме на етапа "изясняване на фактите". Фактите са от сферата на математиката за шести клас. Те показват красноречиво, че народът, електоратът няма правото да бъде избиран и няма правото да се кандидатира още на входа на избирателната система. А иначе и това което засягаш също подлежи на доказателство от областта на математиката за шести клас, която отново ще докаже, че народът НЕ ИЗБИРА НАРОДНИТЕ СИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ де факто. И даже ти и в цитираното изречение, си намекнал, че това е точно така - използувал си думичката "сляпо". Няма как да е сляпо и да избира. Човекът за това е човек, защото никога не играе на сляпо. На сляпо играят животните. И то само до някъде. Именно това, че животните са слепи за повече от възможните варианти ги прави животни. Човекът проиграва бъдещите варианти в главата си, ИЗБИРА най-добрия, и когато направи това, той не го прави СЛЯПО.

 

Така че, МАТЕМАТИКА ЗА ШЕСТИ КЛАС ФОРЕВЪР! МАТЕМАТИКА ЗА ШЕСТИ КЛАС ДО ДУПКА! И вървейки по пътя на тая класическа дисциплина, в един момент ще стигнем и до решението на въпроса, кое Е НЕВЪЗМОЖНО  и кое Е ВЪЗМОЖНО. Но не преди да сме осъзнали какво е това математика за шести клас.

А междувременно, някои ще бъдат върнати в шести клас, защото кой знае защо и как са го прескочили, въпреки, че преди 2020 година, не е имало онлайн обучение, поради пандемията.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 21 минути, bgman13 said:

Човекът за това е човек, защото никога не играе на сляпо.

Тоест,ти си знаел що за хора са Филип Димитров,Луканов,Беров,Виденов,Костов,Цар Симеон,Станишев,Борисов,Радев и сега Кирил Петков и Асен Василев,без да ги познаваш лично,а само от медиите?! 😆

За да можеш да станеш депутат,преди това трябва да спечелиш/превземеш някоя силна партия,което става зад кулисите,а не с дърдорене по медиите.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 13 минути, deaf said:
Преди 39 минути, bgman13 said:

Човекът за това е човек, защото никога не играе на сляпо.

Тоест,ти си знаел що за хора са Филип Димитров,Луканов,Беров,Виденов,Костов,Цар Симеон,Станишев,Борисов,Радев и сега Кирил Петков и Асен Василев,без да ги познаваш лично,а само от медиите?!

Нямам нищо против, да продължиме спора и по по-общи въпроси на математиката/политиката, но си мислех все пак, че тука в тоя подфорум са истинските математици, които ще вденат че 2 и 2 прави четири и ще вървят по реда на номерата - т.е. първо да опровергаят или да се съгласят с изводите които аз направих и за които си мисля, че са неопровержими. И едва след това, на базата на аксиомите, които следват от 2 и 2 прави 4, да продължат да витаят и в по-общирния космос.

В конкертния случай на твоята забележка, мога веднага да ти покажа къде са грешките ти, но ако не виждаш простото, по-добре си стой в вкъщи (върни се в началото на първоначалната ми тема (подсказка за света в който живееш).

 

Конкретния ми отговор на това което цитирах: Аз съм знаел, че не познавам въпросните бивши другари. От как се е пръкнала демокрацията ние гледаме един и същи филм - изведнъж няколко хора от телевизора ни изваждат едни други хора и започват да ни внушават новоизвадените колко са велики. За има няма месец или най-много два, ние започваме да си мислим, че ги познаваме тия - но това е в изключителните условия на пълна липса на такива които ние познаваме. След известно време се оказва, че няма как да сме ги познавали, но някак си не сме могли да се сетим.

Другото което съм осъзнал малко по-късно, е, че при тая избирателна система няма как да СМЕ ЗНАЕЛИ ЩО ЗА ХОРА  са тия хора. Опитвам се да помогна, като доказвам теоремата по реда на номерата. И чакам да се сетиш, в конкретния случай ти, че ако е съвсем сигурно, само според изваденото от мене математическо доказателство, че болшинството от българите нямат право да бъдат избирани, то това означава, че няма дам.

 

И така, аз сега зная, че ни вкарват в една система, една масовка, в която  ние ще играем на сляпо. И отказвам, защото същевременно имам и спомен, как не съм знаел фактически, какъв е не само Филип Димитров, но и предшестващият го Желю Желев, за когото за първи път чух, ако не се лъжа от черните станции преди 89та, коио май четяха откъси от книгата му (но ми е доста смътно и не съм сигурен). Впоследствие на сцената Желю излезе, след като го лансира, ако не се лъжа Петко Симеонов с думите "Един много  голям българин". Сега обаче, вече съм не само прочел, но и осмислил книгата на  Желю и зная, че е лъжлива. Той говори за някаква либерална демокрация, която давала възможност и на фашистките партии. Само че как либералната демокрация дава възможност "и на фашистките партии", при положение че не дава възможност на болшинството от гражданите? Изглежда Желю е недоогледал, че въпросната либерална демокрация дава възможност изключително на фашистките партии, защото просто не е никаква демокрация. Тука имаме работа със същината на избирателните системи. Тези избирателни системи по принцип се водят висша математика. Сега обаче аз ти вадя математика за шести клас, която бие висшата математика като маче у дирек. Влез в темата ако обичаш!

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Това се опитвах заобиколно да кажа,че математиката (числото) е средство за доказване на научна теория. Сама по себе си математиката не е наука. Чрез математиката може да се "докаже" всичко,даже и че Земята е плоска. Или че българите са богати. Изчислявате средно колко са доходите на българите и воала,излизат над 1500лв. Само дето реално не е така...

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 42 минути, deaf said:

За да можеш да станеш депутат,преди това трябва да спечелиш/превземеш някоя силна партия,което става зад кулисите,а не с дърдорене по медиите.

ПО тая псевднодемократична избирателна система е така, да. Но ако говорим за демокрация, а не за задкулисни операции, които са възможни единствено в условията на липсата на демокрация, тогава дебатът е публичен. И аз съм си на моето място - говоря публично, защото не ме е страх от истински дебат. Не разчитам на привилегии, които ще дадат сила на бюрократичните безсмислици и демагогии, които забърквам, без да казвам нищо съществено. И сега тука, трябва да ти обърна внимание, че когато му дойде времето, ще ти обясня със средствата на математиката за шести клас и какво е това "партия". Но това ще стане във втория срок. Сега сме на първия урок от първия срок на шестия клас.

 

И така, за да разбереш и ти, че всичко е математика за шести клас, сега влизаме и детайлите на ситуацията на демокрацията. Която е твърде различна от тая на задкулисието. И най-съществената разлика е че когато говориш задкулисно, ти разговаряш с малко хора. А когато говориш публично, ти говориш със страшно много хора. Примерно, да речем, че това са въпросните 25 000, които са само една двеста и четиридесета от всички граждани. И тогава, ти се сблъскваш НА ПРАКТИКА с основния проблеме на публичното говорене - не могат много хора да говорят на куп. Математика за шести клас, приятелю - чиста математика за шести клас.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 34 минути, deaf said:

Това се опитвах заобиколно да кажа,че математиката (числото) е средство за доказване на научна теория. Сама по себе си математиката не е наука. Чрез математиката може да се "докаже" всичко,даже и че Земята е плоска. Или че българите са богати. Изчислявате средно колко са доходите на българите и воала,излизат над 1500лв. Само дето реално не е така...

ДА, да - това вече почва да прилича на избистряне на математиката. Но тука ти отново се отклоняваш от ВЯРНАТА МАТЕМАТИКА. Отново ще те коригирам, ако позволиш. Вярната математика се доказва конкретно. Така например аз говоря конкретно. А ти ми отговаряш по принцип. Ти ми казваш, че е възможно да има и грешна математика. И следователно, математиката която съм сметнал, някак си индиректно е възможно да е грешна. И следователно е грешна.

Подозираш някой в извършването на някакво престъпление, на базата че подобни престъпници съществуват и следователно и тоя е виновен. Евтина софистика.

 

Аз не изследвам космоса, който е безкраен чрез простата си и конкретна  математика. Аз изследвам нещо изключителн елементарно. И това нещо след като го показвам, е много лесно да се види, а пък е много трудно да се опровергае. Ако заговориш по същество, ще видиш, че е трудно да се опровергае.

 

Що се отнася до другото отклонение от темата което пускаш (а аз разбира се нямам против, да ми пускаш заблуждаващи отклонения, защото са занимателни) - плоската земя никой не я е смятал. Това са древни представи на човека за света в който живеем. Даже Бжежински обясняа, че глобалната империя не е могла да се появи до момента в който не се е появила картата на света, което е станало едва преди няколко века. Преди това е имало само регионални империи. Тая аналогия за плоската земя, сега много взеха да я вадят най-вече срещу противниците на КОВИД и др. Обаче, истината е, че идеята за плоската земя е фактически държавната идеология до преди няколко века. Т.е. това е схоластиката. Това са едновремешните бюрократи, които са се опитвали да задушат мисленето и да задържат господстващата идеология. Днес, господстващата идеология е не по-малко схоластическа, и тая идеология стъпва на твърдението, че било имало демокрация и електоратът избирал държавната власт. Т.е. който казва, че господстващите избирателни системи са демократични все едно че казва, че земята е плоска.

 

Но да се върнем на картата на света. За да имаш карта на света, ти си опростил математиката. Намалил си света много пъти, до степен че е станал нагледен. Какво се случва с избирателната система, в условията на увеличаващ се свят (броят на населението се увеличава). Случва се обратното на това което Бжежински е номинирал за важно - светът става все по-труден за обхващане с поглед. А ако аз сега ти извадя все по-намаляващия размер чрез картата на все по-увеличаващия се свят (брой на населението), ти ще се плеснеш по челото и ще разбереш. И ще видиш, колко е просто, и ще видиш, че смятането било лесно.

Редактирано от bgman13
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

И така, мислех си че поне тука ще намеря истински математици, които да разберат какво им казвам - че всички вие, имате голям проблем. Ама много голям. Да, това че имате голям проблем, също е нещо което трябва да бъде разбрано. След като разберете, че имате голям проблем, следва това което правят хората във всички случаи след като са разбрали, че имат голям проблем - обсъждат проблема и намират неговото решение.

След като намерят неговото решение, хората които са хора действат.

 

За съжаление, виждам, че тука се е преподавало лошо и незнанието на математиката за шести клас поголовно. Къде са математиците, къде са физиците - те разсъждават за скоростта на светлината, за планетите Марс и Венера за полетите до луната през миналия век, за ланшния сняг или вавилонската слава. Да ги оставим тогава, да си говорят на марсиански теми, докато тук и сега се случват неща, които се налага да бъдат разбрани от хорат които могат.

 

Така че сега аз ви предлагам, да викнете Михаил Константинов, да обясни математиката за шести клас.

 

Спомням си, че той веднъж каза, че комютрите са създадени от метематици. И че компютрите работят, което доказва, че математиците са си свършили работата. ДА, математиците които създават компютрите наистина са си свършили работата - компютрите наистина работят. Може би и математиците, които са създали ракетите с които се ходи до луната също са си свършили работата.

Избирателните системи обаче, при тая сбъркана математика още от ниво "шести клас", няма как да работят. Поради което и не работят. Поради което, не може да се каже, че и математиците които са създали избирателните системи са си свършили работата (Барабар Петко с мъжете). Повикайте следователно Михаил Константинов, да обясни, дали компютрите щяха да работят при таквава откровена дивотия! 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
On 17.10.2021 г. at 1:31, bgman13 said:

Да започна с една проста сметка, която съм правил и на други места и която доказва, че мнозинството от българските граждани нямат право да се кандидатират за народни представители де факто.

Ти сериозно ли? Не се ли умори от празни приказки?

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 5 часа, scaner said:

Ти сериозно ли? Не се ли умори от празни приказки?

Уморих се от празни отговори. Ако имаш капацитет ако можеш, кажи нещо по същество. А ако нямаш, тогава какво мислиш, че правиш в момента? Аз съм извадил железни аргументи. Гол и невъоръжен ми излизаш срещу копието.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 13 часа, bgman13 said:

Уморих се от празни отговори. Ако имаш капацитет ако можеш, кажи нещо по същество. А ако нямаш, тогава какво мислиш, че правиш в момента? Аз съм извадил железни аргументи. Гол и невъоръжен ми излизаш срещу копието.

Какво очакваш по същество срещу голословни твърдения? Сметките ти нямат никакво отношение към някакви права.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 1 час, scaner said:

Какво очакваш по същество срещу голословни твърдения? Сметките ти нямат никакво отношение към някакви права.

Да, става въпрос за "някакви права". Т.е. такива дето ги има само на думи. Реално не съществуват. Сметките ми нямат никакво отношение към тия несъществуващи права. Сметките ми само показват, че правата не са права а са "някакви права". Ама па така ясно ги показват, че до тука от колко дена вече, всички само гледат и нищо съществено не казват. А двамата които се опитаха да опонират не опонират по същество, а на принципа, на ингноратщината. Да отричаш че черното е черно и бялото е бяло е глупаво. Извадил съм ти голи факти, ясни, прости, категорични. Чакам да сгреете всички, какво ви казвам. Щото след такъв брутален извод, следващото което иде наред, е, защо е суспендирана конституцията от момента на своето създаване. Тая конституция бе създадена след истински битики в Седмото Велико Народно събрание, както и на кръглата маса, по въпроса, че текста за ръководната роля на БКП в Чл. 1 трябва да отпадне. Оти ги ручахме жабетата - демокрация продължава да няма.

 

Прочее, не си бил явно свидетел на въпросните битки, за отпадането на тоя текст в Чл.1. Щото ако си бил, щеше да знаеш, че тия които се противопоставяха на отпадането на тоя текст от Чл.1, бяха същите като тебе - чисти игноранти, отричащи че черното е черно и бялото бяло. Редно е да те попитам сега, ти комунист ли се?

Всичките, дето сте в тоя форум, комунисти ли сте? Милсех че съм във форум наука. Науката е нещо обективно. Вие ми давате вече сериозни доказателства, че сте схоластици, бюрократи, демагози, объркани хора, които не смеят да използват собствения си ум по предназначение. Какво повече ви трябва, за да провидите? Аз не мога да ви сваля и звездите. Никой не може. Но вие вероятно чакате, вашият шеф да ви каже, че това което ви казвам е вярно.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 11 минути, bgman13 said:

 Извадил съм ти голи факти, ясни, прости, категорични.

нито един факт не виждам, били бил така добър да ме улесниш и да дадеш поне един?

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 24 минути, bgman13 said:

Сметките ми нямат никакво отношение към тия несъществуващи права. Сметките ми само показват, че правата не са права а са "някакви права".

Ти бъркаш права с възможности.

За да го схванеш, ще ти го обясня с по-прост пример.

Има състезание за скок на височина. Всеки има право да участва. Само че първо трябва да мине квалификациите, които да отсеят множеството участници. При изборите, това са ред законови ограничения, свързани със събиране на определен брой подписи за издигане на кандидат например.  Но ограничение в правото да участваш няма. Има ограничение в броят състезатели, които ще отидат на окончателното състезание, и само от твоята проява зависи дали ще си от тях. Тоест зависи от твоите възможности, а не от ограничаване на правата ти да участваш.

Отнесени към състезанието, изчисленията които привеждаш са по отношение на твоите възможности и нагласи - ама много други състезатели имало, ама много е висока летвата, ама пътеката за засилка всички я тъпчат... Ами дадени са ти възможностите да се пробваш, от там нататък правата ти се ограничават до там, до където започват да засягат чуждите права. И всичко се свежда до твоите възможности - в светлината на състезанието, да прекараш задните си части над летвата.

Така че сметките ти не засягат никакви права, а са просто оплакване от трудностите на живота :)

 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 24 минути, bgman13 said:

ръководната роля на БКП в Чл. 1

Противоречиш си. От една страна казваш,че отпадането на Чл.1 е безсмислено,("Оти ручахме жабетата!"). От друга наричаш тази,които са били против отпадането на Чл.1...комунисти? 😆

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 21 минути, fantom4e said:

нито един факт не виждам, били бил така добър да ме улесниш и да дадеш поне един?

Не бих. На кьорав трол, факти не давам.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 11 минути, scaner said:

Ти бъркаш права с възможности.

За да го схванеш, ще ти го обясня с по-прост пример.

Има състезание за скок на височина. Всеки има право да участва. Само че първо трябва да мине квалификациите

Виж сега, как приятно ме изненадваш! И то до такава степен, че аз не прочетох и една дума след това което цитирах и бързам да ти отоговря, преди да съм дочел. Еми значи можеш. Браво, продължавай така!

Та какво каза ти - "първо трябва да мине квалификациите" Да - ЕВРИКА!

И почваме да организираме избирателната система, под формата на обратна йерархическа система. Нали така? Точно така, както е и в спорта. И точно така, както не е в избирателната система нито в България нито другаде. И точно така както не е и по конституцията на Бълария, в която пише

„Чл. 10. Изборите, националните и местните референдуми се произвеждат въз основа на общо, равно и пряко избирателно право с тайно гласуване.”


Изискването за пряко избирателно право е главната опорка, унищожаваща демократичната избирателна система. Прякото избирателно право означава прекалено големи избирателни райони избиращи директно Депутатите в Парламента. Ако съществува нещо което да е възможно най-голямата лъжа на днешно време – ето това е.

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 6 минути, bgman13 said:

Не бих. На кьорав трол, факти не давам.

:)

e то явно нямаш, само ляляш като пубер с хормонални проблеми

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 4 минути, bgman13 said:

Изискването за пряко избирателно право е главната опорка, унищожаваща демократичната избирателна система.

Значи комунистическата "избирателна" система е най-демократична! 😀 Да припомня каква беше тя преди "10-ти". Работниците от РСЦ,(Ремонтно-строителен цех),в "Кремиковци" например,избират един от тях,който да ги представлява,(партиен секретар). Партийните секретари на всички десет цеха избират един от тях,който да ги представлява. След това парт.секретари на всички заводи от София избират един от тях,който става депутат в Народното събрание. Колко демократично! Да ама не,(по Бочаров). На практика не се получаваше. Досети се сам защо...

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 20 минути, scaner said:

Има състезание за скок на височина. Всеки има право да участва. Само че първо трябва да мине квалификациите, които да отсеят множеството участници. При изборите, това са ред законови ограничения, свързани със събиране на определен брой подписи за издигане на кандидат например. 

Така. Както и очаквах, точно тука изклинчи от истината. Но и това е нещо - дето все пак тръгна във вярната посока. След това пак се шмугна в храстите. А па аз съм тука и пак те хващам за яката и те връщам в правия път.

Аре сега, баце, да ми кажеш по кой начин събирането на подписите е може да се приравни със самия процес на гласуване по време на самите избори, където се изиска (по една случайност точно от цитирания от мене Чл.10) равно и тайно гласуване. Подписката, баце, ти е нещо явно. От друга страна, ако ще се гласува чрез подписки, дай да правиме изборите чрез подписки. Къде е Киро на кирия, когато народните представители от първо ниво ги избираем със подписки, а народните представители от последно ниво ги гласуваме?

Искам да е равно и искам да е тайно. Т.е. да бъде като при гласуването на финала.

 

Щото нали ми даде пример със спорта (много добър пример). И тука да ти обърна внимание, че някои начин на организиране на спортните състезания са също сбъркани - особено т.нар. Оупън.

Но нормалните състезания, поне за България навремето се организираха така. На най-долно ниво имаш клубове в различните села и градове. В тия клубове в резултат на тренивовъчната дейност излъчват най-добрите. Следват окръжни първенства, където се излъчват окръжни шампиони. Окръжните шампиони отиват на републиканско. Начинът на провеждане на окръжното първенство е абслолютно същия, кактко и на републиканското. Т.е. - равени са.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 37 минути, scaner said:

първо трябва да мине квалификациите, които да отсеят множеството участници.

Фиксирай се сега в това твое изречение! Какви са тия квалификации? Това са първенства от по-нисък порядък. Т.е. това са окръжни. Следват републикански (сега са май държавни - сменили са името за по-демократично откак станахме ненародна република, държвата е по-важна от републиката). А след това вече отиваш и на световни и европейски. А ако отиваш на олипмиади, тогава имаш и едно междинно състезание - въпросните квалификации. Само че ти много далече избяга, да ходиш чак на световно ниво - ми още си си в България, чакай малко, че ще изхвърчиш и в космоса!

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 55 минути, deaf said:

Противоречиш си. От една страна казваш,че отпадането на Чл.1 е безсмислено,("Оти ручахме жабетата!"). От друга наричаш тази,които са били против отпадането на Чл.1...комунисти? 😆

Значи ти си тоя който не разбира. Явно не си бил свидетел на въпросните събития и за това не ти е ясно. Ще ти обясня. Идеята на соца беше, че най-добрата демокрация е тая на социалистическите държави. В учебниците по марксизъм имаше и такъв урок, в който се обясняваше, защо именно начина на избиране от народа при соца е най-добър.

 

Обаче, падането на тоя строй, беше свързано с това, че той беше изобличен, че не е демократичен. И тогава, опозицията атакуваше системата, като обясняваше, че именно тоя текст в Чл.1. трябва първо да бъде премахнат, защото е пречка за демокрацията. Но ето че демокрация продължава да няма. И аз питам сега, нали сменихме уж системата от псевдодемократична на демократична, но се оказва че не сме сменили нищо. Т.е. - оти ги ручахме жабетата?

Каква е сегашната врътка? В Чл. 1 е казано че "държавната власт произтича от народа" Но най-същественото е, че именно тоя най-главен член е отменене от второстепенен - това са въпросният Чл.10, в който се прогласява, че иборите трябва да са преки - което пък е битка с истнската математика, по която реалният механизъм работи.

Т.е. по същество, наложената избирателна система, отменя Чл. 1.

 

И освен това, ако ние изчислим една правилна избирателна система (говоря за доказано правилна математически), тогава и текстът в който се казва, че това са институците през които държавната власт произтича от народа, също трябва да бъде променен - институциите не са сметнати правилно. Сбъркан е броят на депутатите трябва да опаднат конституционият съд който даже е над парламента, както и наличието на президент - всичкото това нещо подлежи на математическо доказателство, аз съм го доказал и ще ти го пусна в тоя форум (Бог да ме пази от модератора).

 

Така че аз казвам че са комунисти, тия които се противопоставят на демокрацията и не щат да признаят очевадностите, които съм изадил - ми събрал съм им две и две, кво повече от това искат?

Редактирано от bgman13
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 43 минути, deaf said:

Значи комунистическата "избирателна" система е най-демократична! 😀 Да припомня каква беше тя преди "10-ти". Работниците от РСЦ,(Ремонтно-строителен цех),в "Кремиковци" например,избират един от тях,който да ги представлява,(партиен секретар). Партийните секретари на всички десет цеха избират един от тях,който да ги представлява. След това парт.секретари на всички заводи от София избират един от тях,който става депутат в Народното събрание. Колко демократично! Да ама не,(по Бочаров). На практика не се получаваше. Досети се сам защо...

До някъде оная избирателна система наистина беше май по-демократична от тая. Ако съдим по резултатите си е точно така. Държавната власт тогава, злоупотребяваше с властта много по-малко от сегашната. Освен това, поне на думи, имаше възмножност за отзоваване на депутатите. Ама кой ги отзовава - дали народа или партийния секретар, не е ясно. Но самият факт, че перестройката и това което дойде сега, бе наложено отгоре, вече доказва, че по същество онова нещо не е много по-различно от това.

Конкертно за избирателната система тогава. Това дето го говориш не е вярно. И не е пълно. По тоя начин се избираха да тия институции  - но това беше винаги с явно гласуване. Освен това тогава имаше и едни други врътки, които не са ми съвсем ясни, щото не съм участвал в тях (бил съм ученик и малко след това) - избираха се делегати на конгресите на БКП. Обаче всичко ставаше с явно гласуване. И пак имаше мандат. За депутати не зная точно как се е гласувало, но съм гласувал веднъж за кмет. Отидох на една маса, зад която седеше един човек. На масата имаше бюлетини и пликове. Човекът ми взе бюлетината с единствения кандидат, сложи ми я в пликчето, подаде ми го и аз го пуснах в урната до него. След което ме почерпи и ми даде един малък подарък, защото аз гласувах за първи път. Ако случайно не бях отишъл да гласувам, щяха да ме закарат с милиция.

Около две години по-късно (ако не се лъжа) обаче, въпросният кмет бе махнат. Но не от електората, който уж го беше избрал, а от партийните велможи още по-нагоре.

 

Редактирано от bgman13
Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...