Отиди на
Форум "Наука"

Новини


Recommended Posts

  • Потребител

8355.jpg

Успех за Deep Impact

Американските учени отбелязаха своя Ден на независимостта с космически успех - в 5:52 универсално време, от автоматичния космически апарат Deep Impact се отдели около 372-килограмов снаряд, който се сблъска с кометата Темпъл 1 със скорост от около 37 000 км/ч, причинявайки експлозия, равна на около 5 тона тротилов еквивалент.

Всичко сякаш се разви по плана. "Воденето на апарата беше на ниво - по-добро, отколкото очаквах" - казва ученият от НАСА Доналд Йеоманс след като бяха получни първите изображения. "Не мога да си представя по-добро развитие на нещата". Учени, инжерери и аднимистратори, работещи по проекта, от Лабораторията за реактивно движение(JPL) в Пасадена, Калифорния, отпразнуваха шумно пристигането на първите изображения.

Въпреки че камерата не беше фокусирана точно, както се разбра при първото близко преминаване на сондата, изображенията спираха дъха. Снаряда, който отрони малко от скалното вещество, се сблъска в единия от краищата на кометата. За кратко се появи ярък отблясък, и после голяма пушилка от скално вещество се разнесе в околното пространство.

Сега учените, въвлечени в този проект за $333 млн. ще изследват какви са последстивята от удара. Размера и формата на кратера, образуван от удара ще дадат важна информация за харакетристиките на самото кометно ядро. Ако кратерът е малък - например, колкото една къща - то тогава ядрото е твърдо.

Всички изображения, изпратени в билзките дни, в инфрачервения спектър, ще бъдат изследвани внимателно от учените. Засега само може да се спекулира да строежа на кометата. Все пак, голямата пушилка от газ и прах, образувана след сблъсъка, кара учените да смятат, че кратерът, останал след сблъсъка е доста голям, което говори за пореста вътрешна структура на кометното ядро.

Кометите са запазили се късове от скално вещество и лед, останал още от образуването на слънчевата система. Късопериодичните комети като Темпъл 1, които са по-достъпни за земните космически апарати, са изложени на силно слънчево лъчение всеки път щом навлизат във вътрешната слънчева система. Целта на Deep Impact е да изкара чист материал дълбоко под кората на кометата. Според главния изследовател Майкъл А'Хърн (Мерилендски университет) инфрачервени спектри показа наличието на вещества, чиито състав трябва да се уточни.

Екипът, управляващ Deep Impact вече фокусира вниманието върху събитието като призова любители и професионални астрономи от цял свят да наблюдават събитието през оптически инструменти. Сега Темпъл 1 се намира на 0,89 астрономически единици от Земята (134 млн. км.) от Земята, и преди сблъсъка нейната звездна величина беше 10 - едва видима в малки телескопи. Кометният специалист Пол Вайсман (NASA/JPL) отбеляза, че в рамките на 1 час блясъкът на кометата се е повишил 6 пъти (около 2 звездни величини).

Яркостта на кометата след сблъсъка зависи от това, колко вещество е "изкопано" от кометата, колко това вещество ще остане близо до нея като силно отражателен прахов облак и дали сблъсъкът е създал нов активен район на кометата от който да изтича вещество. Това, което знаем за сега е, че както А'Хърн отбелязва "това беше голям сблъсък".

Кометата Темпъл 1 е открита във Франция от Ернст Вилхелм Леберехт Темпъл. Размерите на кометата са 9 на 3 километра (колкото половин Манхатън), а периодът на обикаляне около Слънцето - 5,5години.

skyandtelescope.com

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Надежда за Хъбъл

Новият директор на НАСА Майкъл Грифин е наредил на екипа за поддръжка на космическия телескоп Хъбъл от центъра за космически полети "Годард" да възобнови подготовката за полет на космическата совалка с която да бъдат изпратени астронавти, които да ремонтират космическата обсерватория. Но това може да се случи едва след най-малко две успешни мисии на космическата совалка до Международната космическа станция (МКС). Сега надеждите за запазването на телескопа са значително по-големи - предишният директор на НАСА Шон О'Кийфи обяви, че отменя сервизната мисия на космическата совалка за ремонт на Хъбъл, насрочена за януари 2004 - решение, което възмути астрономите, ключови членове на американския конгрес и обществото.

Астронавти са посещавали Хъбъл четири пъти за периода 1993-2002 година, ремонтирайки повредени елементи или пък поставяйки нови прибори. Ако бъде изпратена нова мисия по поддръжката на телескопа, тя ще има три основни задачи: да продължи живота на телескопа, като подмени жироскопите и батериите му; да инсталира нова камера и спектрограф и може би най-важната: да монтира на телескопа двигателен модул, който да отведе, следващото десетилетие, по безопасен начин телескопа в Тихия океан, с което дългата му мисия в служба на човечеството ще приключи. Ако совалка не бъде изпратена, НАСА ще изпрати автоматичен апарат, който ще може единствено да монтира на телескопа модула за извеждане от орбита.

За астрономите, които останаха разочаровани от решението на НАСА да изостави телескопа, "най-важният телескоп в историята" последните новини са добър знак. "Всяко едно действие на директора Грифин са насочени за изпращане на сервизна мисия" казва Стивън Бекуит, директор на Научния институт за космическия телескоп. "Хората са оптимисти"...

skyandtelescope.com

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

Вече 17 години "Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...