Отиди на
Форум "Наука"

Пилотиран космически кораб Крю Драгън - старт март 2023 г.


Recommended Posts

  • Модератор Космически науки

Пилотираният космически кораб Крю Драгън пристигна на космическия център Кенеди за полет през този уикенд

2023-crew-dragon-arrives-launch-pad-1024 Пилотираният космически кораб “Крю Драгън – Индевър”. Photo credit : SpaceX

21 февруари 2023 г. 08:05 ч.

Светослав Александров. Американският пилотиран космически кораб “Крю Драгън” пристигна на космическия център Кенеди и ако всичко мине наред, изстрелването му ще е в неделя, на 26-ти февруари в 09:07 ч. българско време. Към Международната космическа станция ще полетят четирима души, сред които присъстват руснак и астронавт на Обединените арабски емирства.

Командирът на мисията е астронавтът на НАСА Стийв Боуен, за когото това ще е четвъртият космически полет. Боуен лети за пръв път през 2008 г. със совалката “Индевър”, след това през 2010 г. със совалката “Атлантис” и само година по-късно, през 2011 г., със совалката “Дискавъри”, след като астронавтът влиза като дубльор на претърпелия травма Тим Копра.

Пилотът на мисията е астронавтът на НАСА Уорън Хобърг, който ще лети за пръв път. Избран е в американския отряд през 2017 г., след което изпълнява двугодишната си подготовка. Хобърг е един от 18-ти астронавти, които са селектирани да летят до Луната в рамките на програмата “Артемис”. Но дебютният му полет ще е през този месец до МКС с “Крю Драгън”.

Третият член на екипажа е Султан Ал Неяди – вторият астронавт на ОАЕ. Първият бе Хазаа Ал Мансури, той бе изстрелян през 2018 г. с руския кораб “Союз МС-15” на кратка едноседмична мисия. След това ОАЕ започна преговори с Роскосмос за изпращането на нов астронавт на шестмесечна мисия до МКС, но през април 2022 г. космическият център Мохамед Бин Рашид, че вместо това е постигнато споразумение за полет на борда на американски кораб чрез фирмата-посредник Аксиом.

Четвъртият член на екипажа е руският космонавт Андрей Федяев. Това ще е вторият руснак, който ще бъде извозен до МКС с частен американски космически кораб. Първият бе Анна Кикина, която бе изстреляна с “Крю Драгън” през октомври. С оглед на продължаващите проблеми с пробойните на руските кораби “Союз”, американските кораби осигуряват нужния алтернативен превоз за руските космонавти.

За нуждите на предстоящия полет ще се използва рециклиран космически кораб “Крю Драгън”, известен под името “Индевър”. Това ще е четвъртото космическо изстрелване за “Индевър” и за пръв път пилотиран космически кораб на СпейсЕкс ще лети четирикратно.

Общо за фирмата на Илон Мъск това ще е деветата пилотирана мисия, проведена след началото на експлоатацията на корабите “Крю Драгън” през 2020 година.

https://cosmos.1.bg/space/2023/02/21/crew-dragon-arrives-at-kennedy/

Редактирано от SAlexandrov
Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

Изстрелването на американския пилотиран кораб Крю Драгън се отлага, за да се даде време на Русия да скачи Союз

2023-crew-dragon-arrives-launch-pad-1024 Пилотираният космически кораб “Крю Драгън”. Photo credit : SpaceX

22 февруари 2023 г. 20:40 ч.

Светослав Александров. НАСА и СпейсЕкс отлагат изстрелването на пилотирания космически кораб “Крю Драгън” най-рано с един ден (за 27 февруари), за да може да се осигури техническо време Русия да изстреля спасителния безпилотен космически кораб “Союз МС-23” и така да имаме увереност, че Роскосмос ще разполага с работещ кораб, скачен с МКС, готов да върне заклещения екипаж на повредения “Союз МС-22”.

Напомням на читателите, че системата за терморегулация на “Союз МС-22” аварира през декември и така екипажът му, състоящ се от Дмитрий Петелин, Сергей Прокопиев и Франциско Рубио, остана без възможност да се завърне на Земята. Ето защо на 24-ти февруари в 02:24 ч. българско време Роскосмос ще изстреля в безпилотен режим “Союз МС-23” и ако всичко мине наред, с помощта на този кораб тримата ще бъдат прибрани у дома.

Както съобщава Телеграм каналът Закрытый космос, важно е Международната космическа станция да е в състояние да посрещне както “Союз МС-23”, така и “Крю Драгън”, но за тази цел двата кораба не бива да се засичат. Графикът е много натоварен и ако случайно се наложи Русия да отложи старта на “Союз МС-23” за 25-ти февруари, то тогава скачването ще е на 27-ми февруари – т.е. в деня, в който “Крю Драгън” също трябваше да пристигне съобразно оригиналния график, който предвиждаше неговото изстрелване да е на 26-ти февруари.

Така НАСА просто очаква Русия да свърши своите задачи, преди да се пристъпи към изпълнението на американските.

https://cosmos.1.bg/space/2023/02/22/crew-dragon-launch-delayed/

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

УСПЕХ: Пилотираният космически кораб Крю Драгън излетя към МКС!

2023-2-march-crew-dragon-launches.jpg Кадър от днешното изстрелване. Photo credit : NASA TV/Roscosmos TV

2 март 2023 г. 08:00 ч.

Светослав Александров. Първият пилотиран космически полет за 2023 година е вече факт! Двама американци, руснак и арабски астронавт излетяха в орбита днес на борда на американски пилотиран космически кораб “Крю Драгън”. Изстрелването бе осъществено точно на четвъртата годишнина от първия демонстрационен безпилотен полет на “Крю Драгън” до МКС.

Тогава, на 2 март 2019 г. “Крю Драгън” в автоматичен режим изпълни безупречно всички процедури по излитането, скачването, разделянето от МКС и завръщането на Земята и така НАСА и фирмата-разработчик СпейсЕкс доказаха, че корабът е годен да превозва хора до орбита и обратно. Днес, на 2 март 2023 г., четири години по-късно, бе осъществено деветото изстрелване на “Крю Драгън” с екипаж. До този момент СпейсЕкс са изпълнили (или са в процес на изпълнение на) една демонстрационна пилотирана мисия до МКС, шест мисии, посветени по превозването на редовни екипажи към МКС, както и две частни мисии “Инспирейшън 4” и “Аксиом”.

Но да се върнем на днешното изстрелване.

Командирът на мисията е астронавтът на НАСА Стийв Боуен, за когото това е четвъртият космически полет. Боуен лети за пръв път през 2008 г. със совалката “Индевър”, след това през 2010 г. със совалката “Атлантис” и само година по-късно, през 2011 г., със совалката “Дискавъри”, след като астронавтът влиза като дубльор на претърпелия травма Тим Копра.

Пилотът на мисията е астронавтът на НАСА Уорън Хобърг, който днес лети в космоса за пръв път. Избран е в американския отряд през 2017 г., след което изпълнява двугодишната си подготовка. Хобърг е един от 18-ти астронавти, които са селектирани да летят до Луната в рамките на програмата “Артемис”.

Третият член на екипажа е Султан Ал Неяди – вторият астронавт на ОАЕ. Първият бе Хазаа Ал Мансури, той бе изстрелян през 2018 г. с руския кораб “Союз МС-15” на кратка едноседмична мисия. Сега Ал Неяди ще се превърне в първия астронавт от арабски произход, който ще престои половин година в космоса.

Четвъртият член на екипажа е руският космонавт Андрей Федяев. Той се превърна в 22-рия руснак, летял на американски космически кораб и вторият руснак, летял на частен космически кораб. С оглед на продължаващите проблеми с пробойните на руските кораби “Союз”, американските космически кораби осигуряват нужния алтернативен превоз за руските космонавти и гарантират, че на МКС винаги ще има руснак за поддръжката на сегмента на Роскосмос.

Пристигането на “Крю Драгън” на Международната космическа станция е насрочено за 3-ти март в 08:11 ч. българско време, когато новият космически кораб ще се скачи с модула “Хармъни”, част от американския сегмент.

За нуждите на изстрелването днес бе използвана чисто нова, неизползвана първа степен под сериен номер “B1078”. На осмата минута след началото на полета степента извърши меко кацане върху плаващата платформа “Просто прочети инструкциите” и по-късно ще бъде прибрана за рециклиране за нов полет. Това бе 101-вото последователно и успешно връщане на степен на орбитална ракета – забележително постижение, тъй като в световен мащаб е трудно за създателите на ракети да постигнат над 100 последователни успешни излитания, а какво остава за кацания.

Видеозапис от изстрелването:

https://cosmos.1.bg/space/2023/03/02/crew-dragon-launches-successfully/

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

Пилотираният космически кораб Крю Драгън е в добро състояние след днешното му изстрелване

2023-crew-dragon-good-shape-orbit-1024x5 На кадъра: пилотираният космически кораб “Крю Драгън – Индевър”, погледнат отвътре по време на днешната мисия. Photo credit : NASA TV

2 март 2023 г. 10:30 ч.

Светослав Александров. Американският пилотиран космически кораб “Крю Драгън – Индевър”, който излетя днес в космоса с четиричленен екипаж, състоящ се от астронавтите на НАСА Стийв Боуен и Уорън Хобърг, астронавта на ОАЕ Султан Ал Неяди и космонавта на Русия Андрей Федяев, е в добро състояние и е на път към МКС. На пресконференцията след изстрелването НАСА оповести, че обратното броене, както и пътешествието към орбита са протекли гладко, като през изминалите дни са били констатирани само два проблема.

За първия проблем вече знаете – именно той отложи изстрелването на “Крю Драгън – Индевър”, първоначално планирано за 28-ми февруари. Около час преди полета наземното ръководство започва да получава информация, че постъпващото количество пирофорна течност (триетилалуминий и триетилбор), необходима за запалването на деветте двигателя “Мерлин”, е недостатъчно. Бе взето решение подготовката за мисията да продължи, като поведението на наземните системи се наблюдаваще внимателно. Буквално няколко минути преди старта екипът реши, че е разумно полетът да бъде отложен. Възможно е количеството пирофорна течност да е било достатъчно. Може би корабът щеше да излети успешно, ако обратното броене бе продължено. Но когато НАСА изстрелва хора, агенцията иска да е сигурна, че всичко ще е безупречно и хората ще се върнат живи на Земята.

По-късно във вторник и в сряда бе проведен щателен анализ на наземните системи и се оказа, че има замърсен филтър. Филтърът бе подменен и полетът бе насрочен за днешния ден, 2-ри март. Този път нямаше никакви аномални отчитания на приборите и изстрелването бе осъществено безупречно.

Вторият проблем възникна малко след достигането на орбита днес, когато трябваше да се освободи конусът на космическия кораб – там са системите, нужни за скачването с Международната космическа станция. “Крю Драгън” има общо 12 куки, които са необходими за стиковката с МКС, а шест от тях придържат конуса в сгънато положение по време на изстрелването. Всяка от тези куки има по три ключалки, общо 36. Екипът установи, че двигателят на една от тези ключалки не предава коректни данни. Поради това бе взето решение да се разчита на резервен двигател.

Всичко сработи перфектно – куките успяваха да се освободят и конусът бе разгърнат. Екипът е уверен, че става въпрос за проблем само с една от ключалките. Данните могат да бъдат игнорирани. Няма да представлява проблем за предстоящата шестмесечна експедиция.

Пристигането на “Крю Драгън” на Международната космическа станция е насрочено за 3-ти март в 08:11 ч. българско време, когато новият космически кораб ще се скачи с модула “Хармъни”, част от американския сегмент.

https://cosmos.1.bg/space/2023/03/02/crew-dragon-good-shape-orbit/

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

УСПЕХ: Пилотираният космически кораб Крю Драгън се скачи с МКС!

2023-crew-dragon-docks-iss-1024x461.jpg На кадъра: “Крю Драгън” – скачен с МКС! Photo credit : NASA TV

3 март 2023 г. 09:15 ч.

Светослав Александров. Американският пилотиран космически кораб “Крю Драгън – Индевър” се скачи с модула “Хармъни” на Международната космическа станция в 08:40 ч. българско време. Половингодишен престой на борда на станцията започнаха двама астронавти на НАСА – Стийв Боуен и Уорън Хобърг, един руски космонавт – Андрей Федяев, и един астронавт на ОАЕ – Султан Ал Неяди.

Първоначално скачването трябваше да бъде осъществено в 08:10 ч. българско време, но наземният екип установи софтуерен проблем заради неправилни данни, постъпващи от една от закрепващите куки (същата, за която писах вчера). Ако това беше руски космически кораб “Союз”, вероятно щеше да се извърши скачване в ръчен режим от космонавтите. Тук обаче екипажът на “Крю Драгън” просто изчака наземното ръководство да изпрати софтуерен ъпдейт, който позволи на кораба да изпълни автоматично скачване.

Важен факт е, че днес имаме застъпване на пилотираните мисии на СпейсЕкс и НАСА, тъй като към МКС понастоящем има прикачен и друг космически кораб – “Крю Драгън – Ендюрънс”, с екипаж, състоящ се от астронавтите на НАСА Джош Касада и Никол Ман, японския астронавт Коичи Уаката и руската космонавтка Анна Кикина. По-късно през този месец (скоро очакваме точна дата) “Крю Драгън – Ендюрънс” ще се разкачи и ще се завърне на Земята.

Дотогава екипажът на МКС ще е временно от 11 души. Освен вече гореспоменатите членове на двата екипажа на “Крю Драгън”, горе са и превозените със “Союз МС-22” – Сергей Прокопиев, Дмитрий Петелин (космонавти на Роскосмос) и Франциско Рубио (астронавт на НАСА). Новият им кораб “Союз МС-23” е вече пристигнал след няколко месеца ще ги върне на Земята.

https://cosmos.1.bg/space/2023/03/03/crew-dragon-docks-iss/

Link to comment
Share on other sites

  • 6 месеца по късно...
  • Модератор Космически науки

Пилотираният кораб Крю Драгън с шестата дългосрочна експедиция се разкачи от МКС

2023-crew-dragon-undocks-iss-1024x575.jp

На кадъра: космическият кораб “Крю Драгън” се отдалечава от МКС. Photo credit : NASA TV

3 септември 2023 г. 15:15 ч.

Светослав Александров. Пилотираният космически кораб на СпейсЕкс “Крю Драгън” с шестата дългосрочна експедиция до МКС, състояща се от двама американци, руснак и астронавт на ОАЕ, се разкачи днес от орбиталния комплекс и започна своето завръщане към Земята. Корабът стоя прикачен към МКС в продължение на шест месеца.

Изстрелването на “Крю Драгън” бе факт на 2-ри март т.г. с астронавтите на НАСА Стийв Боуен (командир) и Уорън Хобърг (пилот), космонавта на Роскосмос Андрей Федяев и астронавта на ОАЕ Султан Ал Неяди. В хода на мисията Неяди влезе в историята като първия астронавт от арабски произход, престоял половин година в космоса.

Кацането на “Крю Драгън” е насрочено за не по-рано от понеделник, 4-ти септември в 07:15 ч. българско време.

https://cosmos.1.bg/space/2023/09/03/crew-dragon-undocks-iss-2/

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

УСПЕХ: Пилотираният космически кораб Крю Драгън с шестата си експедиция до МКС се завърна на Земята!

Crew-6-Splashdown-2-1024x592-1.png

Снимка от днешното завръщане на кораба “Крю Драгън”. Photo credit : NASA TV

4 септември 2023 г. 08:30 ч.

Светослав Александров. Тази сутрин в 07:15 ч. българско време се завърна пилотираният космически кораб на СпейсЕкс “Крю Драгън” с астронавтите на НАСА Стийв Боуен и Уорън Хобърг, космонавта на Роскосмос Андрей Федяев и астронавта на ОАЕ Султан Ал Неяди.

Това бе шестата дългосрочна експедиция, която фирмата на Илон Мъск извози към Международната космическа станция по програмата на НАСА за комерсиални пилотирани превози. Напомням на читателите, че седмата излетя на 26-ти август и ще продължи до 2024 година, като тя се състои от астронавта на НАСА Жасмин Могбели, астронавта на ЕКА Андреас Могенсен, космонавта на Русия Константин Борисов и астронавта на Япония Сатоши Фурукава.

Междувременно днес СпейсЕкс изстреля успешно ракета “Фалкън 9” с партида от 21 спътника “Старлинк”. Това бе 62-рата мисия за компанията през годината, включваща ракети от семейството “Фалкън” и 63-тата общо, ако включваме и “Старшип”. Така СпейсЕкс счупи рекорда от 2022 г. за най-голям брой изстрелвания в рамките на една календарна година.

Видеозапис от завръщането на кораба “Крю Драгън” :

Видеозапис от изстрелването на спътници по програмата “Старлинк”:

https://cosmos.1.bg/space/2023/09/04/crew-dragon-returns-earth/

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...