Отиди на
Форум "Наука"

Кафява мастна тъкан


Recommended Posts

  • Потребител

Интересна статия публикуват в списанието - Кафявата мазнина може да ни поддържа млади.

При прочит на статията става ясно, че или направения превод на източниците (които не са посочени точно, като изследвания или публикации, а само като сайтове - източници) не е точен или има някакво неразбиране по темата от автора на статията, в случая Радослав Тодоров. 

Проблемите са, че в началото на статията се описва това, че има някакви кафяви мазнини, които били различни от белите мазнини,  като в случая явно погрешно е преведен някакъв английски текст, в който се има предвид "мастна тъкан", а не мазнини. Разликата в превода е съществена, тъй като има голяма разлика между мазнините като биохимически съединения и популярното название "мазнини" с което наричаме мастната тъкан. Реално не съществуват някакъв вид различни бели или кафеви мазнини като биохимични съединения, а всички са бели. 

В статията е написано, че "Ниските температури активират кафявата мазнина, което води до различни метаболитни промени в тялото.". Реално обаче ниските температури активират по един и същ начин както бялата, така и кафявата мастна тъкан. 

Също така е написано, че "Бялата мазнина е метаболитно неефективна, което означава, че е относително неактивна. Не използва много енергия, трудно се изгаря, натрупва се и причинява други здравословни проблеми.". Тук под "бяла мазнина" се говори едновременно както като за мастна тъкан, така и като съединение, което може да изгори или да се натрупа.

Проблем в статията е и това, че не са споменати и бежовата мастна тъкан и самата причина кафявата мастна тъкан да е кафява, тоест не са споменали митохондриите. 

Разликите между кафявата и бялата мастна тъкан е в това, че в кафявата има мастни клетки, в които има голям брой митохондрии, които придават кафевия цвят и които са енергийните-термо фабрики в клетката. При кафявите мастни клетки митохондриите са разпръснати сред белите мазнинни капки. От друга страна при белите мастни клетки има една голяма бяла мастна капка в центъра, а клетъчните органели - ядро, митохондрии и др. са в периферията. Митохондриите тук са една или малък брой. Именно различния брой митохондрии правят разликата между кафявата и бялата мастна тъкан. При кавявата митохондриите са голям брой и съответно много по-лесно могат да генерират топлина и енергия, като същевременно при тях по-лесно става разграждането на новопостъпилите от кръвтта мазни молекули и глюкоза, а това се нарича бърз метаболизъм. 

Бежовата мастна тъкан е трети вид, който представлява бяла мастна тъкан, която е покафеняла, тоест в белите мастни клетки е нарастнал броят на митохондриите. Процесът на превръщане на бялата мастна тъкан в бежова се случва при външен температурен стрес, тоест при излагане на студ. Това е същността и на закаляването със студ, при което основния процес е превръщането на белите в бежови мастни клетки. Бебетата се раждат с повече кафява мастна тъкан тъй като излизат от топлия корем на майката на външна температура, която е по-ниска. Възрастните хора пък постоянно са облечени и стоят на топло и постепенно нуждата от митохондрии при тях намалява и кафявата мастна тъкан дегенерира в бяла. 

Мечките и останалите топлокръвни, които живеят на студ или трябва да спят зимен сън, имат много кафява мастна тъкан. 

Живеещите на студено високо в планината, като например швейцарците или американците в Колорадо, са слаби и с по-бърз метаболизъм именно заради повечето кафява мастна тъкан, която имат. 

 

 

Редактирано от makebulgar
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Ето го основния източник на статията - https://www.nationalgeographic.com/magazine/article/brown-fat-good-youthful-energy-exercise-longevity

Кое би трябвало да е "мастна тъкан" вместо мазнини?

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 3 часа, Warlord said:

Ето го основния източник на статията - https://www.nationalgeographic.com/magazine/article/brown-fat-good-youthful-energy-exercise-longevity

Кое би трябвало да е "мастна тъкан" вместо мазнини?

Явно превода от някаква научно-популярна статия от научно-популярно списание, в която авторите са предали на разбираем простонароден език написаното от оригиналната научната статия, води до подобни грешки и неточности. 

В статията на NG се говори за brown fat, докато в оригиналната научна статия, данните от която се предават - [Human Brown Adipocyte Thermogenesis Is Driven by β2-AR Stimulation, Cell Metabolism, August 4, 2020], се говори за brown adipose tissue (BAT), тоест кафява мастна тъкан, а също и за brown adipocyte, тоест кафяви мастни клетки

Разликите са малки, но са съществени. Все едно да преведеш от английски fat като "дебел". В случая при направения превод някой читател може да се заблуди, че съществуват някакви мастни биохимични молекули с кафяв цвят, а такива няма. 

 

Редактирано от makebulgar
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

От научната статия става ясно, че всъщност е направено проучване основно на някакво лекарство наречено Mirabegron, което се използва за лечение на свръхактивен пикочен мехур, и което е установено че оказва влияние на метаболизма на мастната тъкан. То обаче има куп странични ефекти като високо кръвно налягане, главоболие и инфекции на пикочните пътища, задържане на урина, неравномерен сърдечен ритъм, ангиоедем, сухота в устата, световъртеж и др.  

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...