Отиди на
Форум "Наука"

Антарктида, Плаване към ледения юг


Recommended Posts

  • Администратор

С поредицата „Плаване към ледения юг“ ще можете да се качите на първият ни полярен кораб и да пътувате заедно с него към Антарктида. Ще станете част от живота на кораба, от неговото минало, от тревогите и успехите на екипажа, от бурите, които посреща и преодолява, от възторга на изпълнената мисия – достигането до българската база на остров Ливингстън. Ще успеете да останете и няколко дена на острова, за да видите трескавата работа там. Как се наливат основите на новата лаборатория, от къде взимат и каква ода пият антарктиците, какви научни задачи решават учените, какви необичайни видове морски организми съжителстват с полярниците ни.

Автор: Мария Чернева

Оператор: Анна Андреева

Кадри дрон: Петър Петров

Д-р Петър Гинев

Олег Василев

Режисьор: Ара Хугасян

 

Link to comment
Share on other sites

  • 4 седмици по-късно...
  • Администратор

Полярният ни кораб Св. Св. Кирил и Методий вече набира скорост по пътя си към ледения юг. Но предстои да мине през Босфора – труден пролив – ще разберете защо. На излизане от пролива ще се наложи да зареди с гориво. Виждали ли сте как става това? Предстои му дълго пътуване през океана до следващото пристанище. Как се правя с натрупания боклук и може ли корабът да си произведе сладка вода? За един презокеански кораб това са важни въпроси, които осигуряват неговата автономност. Част от успеха на мисията е медицинското осигуряване на екипажа. Как лекарят на НИК 421 се готви за непредвидени ситуации и какво фокусира вниманието му?

Автор: Мария Чернева

Оператор: Анна Андреева

Дрон: Петко Гинев, Олег Василев

Режисьор: Ара Хугасян

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • Администратор

За най-големите предизвикателства пред НИК 421, които никой не можеше да предвиди, затова и никой не очакваше Защото не водите на океана или пролива Дрейк поставиха на изпитание екипажа и кораба. НИК срещна най-голямото си предизвикателство в Средиземно море. И не антарктическия студ застраши полярната ни мисия, а екваториалната жега изправи пред риск работата на машините и хората. Какво се случи на кораба и защо никой не можа да го предвиди?

Автор: Мария Чернева

Оператор: Анна Андреева

Дрон: Петко Гинев, Олег Василев, Дарио Мансила

Режисьор: Ара Хугасян

 

Link to comment
Share on other sites

  • Администратор

По пътя на първите мореплаватели Мар дел Плата е важна отправна точна за много от великите изследователски кораби. А сега ще даде пристан и на нашия "Св. св. Кирил и Методий". Но тук полярният ни кораб бе посрещнат неочаквано топло - ще разберете защо. .. Още нещо крайно неочаквано - как ни посрещна проливът Дрейк. Това трябва да е най-бурният и опасен пролив, който предлага световния океан, но ... НИК 421 получава предупреждение за айсберг, точно когато около него започва да се стеле мъгла. Как корабите в ледения юг се справят с тази навигационна опасност? Ливингстън посрещна "Св. Св. Кирил и Методий", как на кораба отбелязаха влизането в залива на българската база?

Автор: Мария Чернева

Оператор: Анна Андреева

Дрон: Дарио Мансила, Олег Василев

Режисьор: Ара Хугасян

 

Link to comment
Share on other sites

  • Администратор

След 49 дена плаване, полярният ни кораб вече е стигнал до крайната цел – българската база на остров Ливингстън. Но най-важните и трудни задачи пред екипажа и антарктиците предстоят. Трябва да направят нещо, което 30 години всички останали кораби отказват да направят – да разтоварят строителните материали и контейнери на каменистия и необорудван бряг в залива Емона. Но екипажът и антарктиците намират хитро решение и се справят блестящо. Още на следващия ден започва довършването но основите на новия лабораторен блок – нищо в това строителство не е стандартно и познато. За да издържи на стихиите на Антарктика,  всеки етап от строежа е превърнат в научен проект, който предлага нестандартни решения.

Автор: Мария Чернева

Оператор: Анна Андреева Кадри

Дрон: Петко Гинев и Олег Василев

 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 10 часа, Р. Теодосиев said:

българската база на остров Ливингстън.

Гледах документален филм за нашата база там. Потресоха ме спартанските условия в нея! Направо казано живеят в мизерия. Настанили са се в контейнери като онези,които корабите ползват. Вътре е като в затворническа килия. На един рафт видях аудио и видео касети (!) от "каменната" ера! Ръчна машинка за подстригване,каквато вероятно пра-пра дядо ми е ползвал. Някаква радиостанция с бяло пластмасово покритие,което беше пожълтяло като ръцете на заклет пушач! Иначе им пожелавам успех в работата.

Редактирано от deaf
Link to comment
Share on other sites

  • Администратор

Антарктическото лято отново е ледено и на пръв поглед трудно може да се обясни защо китовете преплуват 12 хиляди километра всеки сезон или пък пингвините мигрират в размножителния си период на студа. Но се оказва, че ледените условия са станали причина на изключителна селекция на организми, които са се приспособили да живеят на температури близки до нулата. И най-вероятно става дума за организми с непознат до този момент метаболизъм и биологично активни вещества, които все не са изучени – резултат на 20 милиона години еволюция. Защо антарктическите организми имат гигантски размери, как се обяснява тяхното дълголетие защо живеят много дълго и какви са причините.

Автор: Мария Чернева

Оператор: Анна Андреева

Дрон: Олег Василев, Петко Гинев

 

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

Вече 17 години "Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...