Отиди на
Форум "Наука"

Шпионирането (САЩ - Русия)


Recommended Posts

  • Администратор

Автоматичен превод на статия от www.washingtonpost.com

Изтичането на разузнавателна информация разкрива шпионирането на САЩ срещу противници и съюзници


Американски и европейски служители се мъчеха да разберат как десетки класифицирани документи, обхващащи всякакъв вид събиране на разузнавателна информация, са си проправили път онлайн без предизвестие

 

В събота, докато служители на САЩ и техните чуждестранни съюзници се мъчеха да разберат как десетки класифицирани разузнавателни документи са се озовали в интернет, те бяха изумени - и понякога вбесени - от изключителния набор от подробности, разкрити от файловете за това как Съединените щати шпионират приятели и врагове еднакво.

Документите, които изглежда са дошли поне отчасти от Пентагона и са маркирани като строго секретни, предлагат тактическа информация за войната в Украйна, включително бойните способности на страната. Според един служител на отбраната, много от документите изглежда са били подготвени през зимата за генерал Марк А. Мили, председател на Обединения началник-щаб и други висши военни служители, но те са били на разположение на друг персонал и договор на САЩ служители с необходимите разрешения за сигурност.

Други документи включват анализи от американските разузнавателни агенции за Русия и няколко други страни, всички базирани на информация, събрана от секретни източници.


Поредицата от подробни брифинги и резюмета отварят рядък прозорец към вътрешната работа на американския шпионаж. Наред с други тайни, те изглежда разкриват къде ЦРУ е вербувало човешки агенти, посветени на затворените разговори на световните лидери; подслушване, което показва, че руски наемници се опитват да придобият оръжия от съюзник на НАТО, за да ги използват срещу Украйна; и какви видове сателитни изображения използват Съединените щати за проследяване на руските сили, включително напреднала технология, която изглежда почти, ако изобщо е била идентифицирана публично.

Длъжностни лица в няколко държави казаха, че се опитват да оценят щетите от разкритията и мнозина се чудеха как са останали незабелязани толкова дълго. Снимки на най-малко няколко десетки страници от строго секретни документи, които изглеждаха като отпечатани и след това сгънати заедно в пакет, бяха споделени на 28 февруари и 2 март в Discord, платформа за чат, популярна сред геймърите. Документите бяха споделени от потребител на сървър, наречен „Wow Mao“.

Някои от документите изглежда са подробни оценки на бойното поле в Украйна, изготвени през зимата за висши ръководители на Пентагона. Но служителите разбраха, че документите се намират на публичен сървър едва по времето, когато New York Times за първи път съобщи за изтичането, в четвъртък, според хора, запознати с въпроса, които говориха при условие за анонимност, за да опишат разгръщащото се разследване .


Висшето ръководство на Пентагона ограничи потока от разузнавателна информация в петък в отговор на разкритията, казаха двама американски служители. Един описа ограничаването като необичайно строго и каза, че разкрива високо ниво на паника сред ръководството на Пентагона.

Служител на европейското разузнаване се тревожи, че ако Вашингтон ограничи достъпа на съюзниците до бъдещи разузнавателни доклади, това може да ги остави в неведение. Много от изтеклите документи са означени с „NOFORN“, което означава, че не могат да бъдат предоставени на чужди граждани. Но други бяха разрешени да бъдат споделяни с близки съюзници на САЩ, включително алианса Петте очи на Съединените щати, Великобритания, Канада, Австралия и Нова Зеландия. Американското разузнаване относно британските и канадските дейности се съдържа в някои от документите, което предполага, че последиците от изтичането на информация няма да бъдат ограничени до Съединените щати.

„Трябва да управляваме това добре както вътрешно, така и външно“, каза втори служител на отбраната. „Включени са много институции и агенции.“


Министерството на правосъдието започна разследване на изтичането на информация. Говорителка на Discord, където са публикувани най-ранните известни копия на изображенията, отказа коментар.

Пълният размер на изтичането беше неясен. Вторият служител на отбраната каза, че това, което се е появило онлайн, вероятно е резултат от едно разкриване на един транш от документи, но служителите все още не са сигурни в това.

50-те страници, прегледани от The Washington Post, засягат почти всеки ъгъл на разузнавателния апарат на САЩ. Документите описват разузнавателни дейности в Агенцията за национална сигурност, ЦРУ, Агенцията за разузнаване на отбраната, правоприлагащите агенции и Националната служба за разузнаване (NRO) - може би най-секретната разузнавателна агенция в правителството, отговорна за многомилиардна констелация от шпионски сателити .


Документите засягат основно войната в Украйна и показват как САЩ правят оценки за състоянието на конфликта и накъде отива той. Този анализ дава информация за основните политически решения на администрацията на Байдън, включително какви оръжия да предостави на Украйна и как да отговори на стратегията на Русия на бойното поле.

Например преглед от 23 февруари на боевете в района на Донбас в Украйна прогнозира „уморителна кампания на изтощение“ от страна на Русия, която „вероятно се насочва към задънена улица, осуетявайки целта на Москва да превземе целия регион през 2023 г.“.

Това уверено изявление, което е отпечатано с удебелен шрифт, е подкрепено от информация, получена от „събрани от NRO и комерсиални изображения“, ново поколение инфрачервени сателити, разузнавателни сигнали и „докладване за връзка“, препратка към разузнаване от приятелско правителство, за високата скорост на руския артилерийски огън, нарастващите загуби на войски и неспособността на армията да постигне значителни териториални печалби през последните седем месеца.

Фактът, че Съединените щати базират своите оценки на много източници, не е тайна. Но американски служители казаха, че тези по-подробни разкрития могат да помогнат на Москва да осуети някои пътища за събиране на информация. Например документът на бойното поле от 23 февруари назовава един от източниците си като „LAPIS time-series video“. Длъжностни лица, запознати с технологията, я описват като усъвършенствана сателитна система, която позволява по-добро изобразяване на обекти на земята и която сега може да бъде по-податлива на руско заглушаване или намеса. Те посочиха, че LAPIS е сред по-строго охраняваните способности в арсенала на разузнаването на САЩ.

Документите също така демонстрират това, което отдавна се разбира, но никога не е излагано точно: американската разузнавателна общност е проникнала толкова дълбоко в руската армия и нейните командири, че може да предупреди Украйна предварително за атаки и надеждно да оцени силните и слабите страни на руските сили .

Една-единствена страница в изтеклата информация разкрива, че разузнавателната общност на САЩ е знаела, че руското министерство на отбраната е предало планове за нанасяне на удари по позиции на украинските войски на две места на определена дата през февруари и че руски военни плановици са подготвяли удари по дузина енергийни съоръжения и равен брой мостове в Украйна.


Документите разкриват, че американските разузнавателни агенции също са запознати с вътрешното планиране от ГРУ, руското военно разузнаване. Един документ описва, че ГРУ планира пропагандна кампания в африканските страни с цел да обърне обществената подкрепа срещу лидери, които подкрепят помощта за Украйна и дискредитиране по-специално на Съединените щати и Франция. Руската кампания, се посочва в доклада, ще се опита да насади истории в африканските медии, включително такива, които се опитват да дискредитират Украйна и нейния президент Володимир Зеленски.

Документите сочат многобройни успехи на разузнаването на Съединените щати. Но те също така показват колко изтощени са украинските сили след повече от година война.

Високопоставен украински служител в събота каза, че изтичането на информация е разгневило военните и политическите лидери на Киев, които са се опитали да прикрият от Кремъл уязвимостите, свързани с недостига на боеприпаси и други данни от бойното поле. Служителят каза, че също така е загрижен, че предстоят още разкрития на секретно военно разузнаване.


Междувременно някои от вече публичните разузнавания могат да разпалят дипломатически противоречия.

Документите показват, че Съединените щати са получили достъп до вътрешните планове на прословутата руска Wagner Group, частен военен изпълнител, който е доставял сили за военните усилия на Русия, и че Wagner се е опитвал да закупи оръжия от Турция, съюзник на НАТО.

В началото на февруари персоналът на Вагнер се „срещна с турски контакти, за да закупи оръжия и оборудване от Турция за усилията на Вагнер в Мали и Украйна“, се казва в един доклад, използващ вариант на изписването на името на групата. В доклада се посочва още, че временният президент на Мали, Асими Гоита, „е потвърдил, че Мали може да придобие оръжия от Турция от името на Вагнер“.

От доклада не става ясно какво може да е знаело турското правителство за усилията на Вагнер или дали те са се оказали плодотворни. Но разкритието, че съюзник от НАТО може да е помагал на Русия във войната й срещу Украйна, може да се окаже взривоопасно, особено след като Турция се опита да блокира добавянето на Швеция в редиците на трансатлантическия военен съюз.


Говорител на турското правителство отказа коментар. Посолството на Мали във Вашингтон не отговори на искане за коментар.

Други две страници от изтеклото разузнавателно досие говорят за плановете на Вагнер за наемане на руски затворници да се бият в Украйна и отбелязват, че руската армия е станала зависима от частните войници. Подобно на доклада за срещи, включващи Турция, те цитират източниците си като идващи от „разузнаване на сигнали“, препратка към електронно подслушване и прихващане на комуникации. Длъжностните лица обикновено ги разглеждат като сред най-продуктивните форми на събиране на разузнавателна информация, но те са потенциално нетрайни, ако бъдат разкрити.

 

Други разузнавателни доклади сред изтеклата колекция отразяват геополитическите последици от войната в Украйна. Обобщение на анализа от World Intelligence Review на ЦРУ, ежедневна публикация за високопоставени политици, казва, че Пекин вероятно ще гледа на атаките на Украйна дълбоко в руската територия като на „възможност да представи НАТО като агресор“ и че Китай може да увеличи своите подкрепа за Русия, ако смята, че атаките са „значителни“.

Американски и европейски служители гледаха предпазливо на съюза между Москва и Пекин. Досега официални лица казаха, че няма индикации, че Китай е удовлетворил искането на Русия за смъртоносна военна помощ. Въпреки това украинска атака срещу Москва с оръжия, предоставени от Съединените щати или НАТО, вероятно ще покаже на Пекин, че „Вашингтон е пряко отговорен за ескалацията на конфликта“ и ще предостави възможно оправдание за Китай да въоръжи Русия, заключава анализът.

Документите показват също, че Вашингтон следи отблизо стремежа на Иран да се сдобие с ядрено оръжие. Един брифинг от февруари лаконично отбелязва, че през последните дни Иран е провел тестове на балистични ракети с малък обсег. Друг прави преглед на наскоро публикуван доклад на Международната агенция за атомна енергия относно усилията на Иран да разшири съоръженията си за обогатяване на уран.

Тези доклади изглежда се предлагат като рутинни актуализации на политиците. Но друг, който претендира да произтича от сигнално разузнаване и „дипломатически доклади“, предлага неясна оценка от името на разузнавателната общност на САЩ за способността на МААЕ да изпълнява мисията си за ядрена сигурност.

Други доклади предоставят актуализации за програмата за ядрени оръжия на Северна Корея, включително ракетни тестове. И в напомняне, че Съединените щати също шпионират своите съюзници, друг документ съобщава, че Съветът за национална сигурност на Южна Корея в началото на март се е „борал“ с искането на САЩ страната да предостави артилерийски боеприпаси на Украйна, без да провокира излишно Москва. Съветникът по националната сигурност на Южна Корея предложи евентуална продажба на боеприпасите на Полша, която контролира основните маршрути за доставка на оръжия, тъй като целта на САЩ е бързо да доставят материалите в Украйна, се казва в доклада, позовавайки се на разузнавателни данни.

Първоначалният източник на теча остава неясен. Постът идентифицира потребителя, споделил изображенията през февруари и март, който според преглед на предишни публикации в социалните медии е базиран в Южна Калифорния. Акаунт в Twitter, използващ същия манипулатор и изображение на аватар като акаунта в Discord, написа в петък, че са „намерили някаква информация от вече забранен сървър и са я предали“.

Мъж, който отвори вратата на къща, регистрирана на бащата на потребителя на Discord в петък вечерта, отказа коментар. „Няма да говоря с никого“, каза той, затваряйки вратата на дома на семейството в края на задънена улица.

На около три мили разстояние, в градска къща, регистрирана на майката на потребителя, почукване на вратата остана без отговор. Родителите не са отговаряли на обаждания и съобщения.

В сряда изображения, показващи някои от документите, също циркулираха в анонимното онлайн табло за съобщения 4chan и стигнаха до най-малко две основни социални медийни платформи, Telegram и Twitter. Поне в един случай изглежда, че слайд, който първоначално е бил разпространен в Discord, е бил модифициран, за да изглежда, че по-малко руски войници са били убити във войната, отколкото Пентагонът оценява.

Няма индикации, че други документи, включително тези, които се отнасят до държави освен Украйна, са били променени.

Джон Хъдсън, Алекс Хортън, Далтън Бенет, Самуел Оукфорд и Еван Хил във Вашингтон и Рейс Теболт в Калифорния допринесоха за докладване.

Източник: https://www.washingtonpost.com/national-security/2023/04/08/intelligence-leak-documents-ukraine-pentagon/

  • Харесва ми! 1
Link to comment
Share on other sites

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...