Отиди на
Форум "Наука"

Индийска слънчева мисия Адитя - старт 2 септември 2023 г.


Recommended Posts

  • Модератор Космически науки

УСПЕХ: Индия изстреля първата си мисия за изучаване на Слънцето!

2023-india-launches-sun-mission-1024x682

Снимка от днешното изстрелване. Photo credit : ISRO

2 сeптември 2023 г. 12:00 ч.

Светослав Александров. Една седмица след изключителния успех на Индия на Луната, днес страната се отправи и към Слънцето! Ракета “PSLV” излетя в 09:20 ч. българско време, за да изведе в космоса мисията “Адитя-Л1” – първата индийска слънчева обсерватория.

Понастоящем “Адитя-Л1” се намира в околоземна орбита. Но посредством собствената си двигателна система орбитата ще бъде повдигана поетапно, докато мисията се отправи в междупланетното пространство, към точката на Лагранж Л1 от системата Земя-Слънце. Това е гравитационно стабилен регион, отстоящ на 1.5 милиона километра от нашата планета.

Именно там работи от десетилетия слънчевата мисия на НАСА и ЕКА “Сохо”, така че “Адитя-Л1” ще е добро попълнение към цялата международна флотилия от космически апарати, изучаващи Слънцето.

Други слънчеви мисии, които понастоящем изпълняват своите задачи, са “Солар Орбитър” на ЕКА/НАСА, “Стерео-А” и “Паркър” на НАСА.

На борда на “Адитя-Л1” има коронограф, телескоп за снимане в ултравиолетовата област, два рентгенови спектрометъра, инструмент за изучаване на слънчевия вятър, инструмент за изучаване на слънчевата плазма и магнитометър. Всичките тези седем прибора са разработени в Индия.

Очакванията са “Адитя-Л1” да работи в продължение на поне пет години.

Видеозапис от изстрелването:

https://cosmos.1.bg/space/2023/09/02/india-first-solar-mission/

Link to comment
Share on other sites

  • 4 месеца по късно...
  • Модератор Космически науки

УСПЕХ: Индийската слънчева обсерватория Адитя пристигна в орбита около точка на Лагранж!

2024-aditya-enters-halo-orbit.png

Снимка на Слънцето, заснета от “Адитя”. Photo credit : ISRO

7 януари 2024 г. 12:00 ч.

Светослав Александров. Вчера, на 6-ти януари, първата слънчева обсерватория на Индия “Адитя-L1” пристигна успешно в орбита около точката на Лагранж L1 от системата Земя-Слънце!

С това Индия продължава серията от успехи в областта на роботизираната и научно-изследователска космонавтика. Напомням на читателите, че през август 2023 г. индийците станаха четвъртите в света, постигнали меко кацане на Луната посредством мисията “Чандраян-3”. А сега вече имаме първо пристигане на индийски апарат около точка на Лагранж от системата Земя-Слънце и първа мисия, посветена да изучава Слънцето!

Точките на Лагранж от системата Земя-Слънце представляват гравитационно стабилни “острови” в космическото пространство. Те са описани математически още през далечната 1772 г. от астрофизика Жозеф-Луи Лагранж (поради което носят неговото име). В тези точки гравитацията на Земята, гравитацията на Слънцето и центробежната сила на орбитата на космическия апарат се балансират взаимно. Резултатът от това е, че позицията на един космически апарат, намиращ се на това място, е фиксирана спрямо Земята и тя може да се поддържа лесно без да се налага съществен разход на гориво.

Първата гравитационна точка на Лагранж L1 e чудесно място за провеждане на наблюдения на Слънцето, тъй като Земята не застава пред космическите апарати по никое време и не пречи. Там от 1996 г. до ден днешен продължава да работи мисията на НАСА и ЕКА “Сохо”, забележително постижение – този апарат трябваше да функционира само две години, а вече изкара четвърт век! Индийската космическа агенция е проектирала “Адитя” да работи в продължение на петгодишен период, макар че този срок може да бъде удължен, ако бордовите примери продължават да са изправни.

Lagrange_points_simple-1024x873.png

Точките на Лагранж от системата Земя-Слънце

Третата точка на Лагранж L3 е неудобна – спрямо този космически регион Земята винаги стои зад Слънцето, така че радиокомуникацията с космическите апарати би била невъзможна – ето защо там не работят никакви мисии. Точките L4 и L5 пък са прихванали астероиди. Но точката на Лагранж L2, подобно на L1, се използва активно. Оттам може да се наблюдава цялото нощно небе и ето защо около L2 работят космическият телескоп на НАСА “Джеймс Уеб” и космическият телескоп на ЕКА “Евклид”.

На борда на пристигналата в орбита около L1 мисия “Адитя-L1” има седем инструменти, разработени от различни институции в Индия. Четири от тях ще фотографират Слънцето, а останалите три ще измерват плазмата и магнитното му поле.

За повече информация: ISRO

https://cosmos.1.bg/space/2024/01/07/aditya-arrives-l1-orbit/

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Виж едната от най-големите с дриплювци държава, но понеже са вече над 1 милиард и нямат и намерение да ползват кондоми, има пари за всичко...

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...