Отиди на
Форум "Наука"

Микропластмаса в облаците


makebulgar

Recommended Posts

  • Потребител

Японски учени откриха, че микропластмасата присъства в облаците

Японски учени са открили между 6,7 и 13,9 парчета микропластмаса във всеки тестван литър облачна вода.

 

Изследователи в Япония потвърдиха, че микропластмасите присъстват в облаците, където вероятно влияят на климата по начини, които все още не са напълно разбрани.

В проучване, публикувано в списанието Environmental Chemistry Letters, Японски учени изкачиха планината Фуджи и планината Ояма, за да съберат вода от мъглите, които обвиват върховете, след което приложиха усъвършенствани техники за изобразяване на пробите, за да определят техните физични и химични свойства.

Екипът идентифицира девет различни вида полимери и един вид каучук във въздушните микропластмаси, които варират по размер от 7,1 до 94,6 микрометра.

Всеки литър (0,26 галона) тествана облачна вода съдържа между 6,7 и 13,9 парчета пластмаса.

"Ако въпросът за "замърсяването с пластмаса на въздуха" не бъде разгледан проактивно, изменението на климата и екологичните рискове могат да станат реалност, причинявайки необратими и сериозни екологични щети в бъдеще", предупреди водещият автор на изследването Хироши Окочи от университета Васеда в изявление в сряда.

Когато микропластмасите достигнат горната атмосфера и са изложени на ултравиолетова радиация от слънчевата светлина, те се разграждат, допринасяйки за парниковите газове, каза Окочи.

Микропластмасите – които се определят като пластмасови частици под 5 милиметра, които идват от промишлени отпадъчни води, текстил, синтетични автомобилни гуми, продукти за лична хигиена и други източници – вече са открити в рибата, пипер арктически морски лед и в снеговете на Пиренеите между Франция и Испания.

Механизмите на транспортирането им до толкова различни места обаче остават неясни, като изследванията на пренасяния по въздуха микропластичен транспорт по-специално са ограничени.

"Доколкото ни е известно, това е първият доклад за микропластмасите във въздуха в облачна вода", пишат авторите в своята статия.

Университетът Васеда заяви в изявление в сряда, че изследванията показват, че "микропластмасите се поглъщат или вдишват както от хора, така и от животни и са открити в множество органи като бял дроб, сърце, кръв, плацента и фекалии".

"Десет милиона тона от тези пластмасови парченца се озовават в океана, освобождават се с океанския спрей и намират пътя си в атмосферата. Това означава, че микропластмасите може да са се превърнали в съществен компонент на облаците, замърсявайки почти всичко, което ядем и пием, чрез "пластмасови валежи", заяви университетът при обявяването на новите открития от изследването.

Появяващите се доказателства свързват микропластиката с редица ефекти върху здравето на сърцето и белите дробове, както и раковите заболявания, в допълнение към широко разпространената вреда за околната среда.

https://www.aljazeera.com/news/2023/9/28/japanese-scientists-find-microplastics-are-present-in-clouds

Link to comment
Share on other sites

  • Администратор

Откритието на микропластмаса в облаците има потенциал да има значителни последици за околната среда. Микропластмасата може да попадне в дъждовната вода и да замърси почвата, водните басейни и хранителните вериги. Всички тези процеси могат да повлияят както на климата така и на нас като влошат здравето ни.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Изводът е, че вече като ходите в планината не е много пожелателно да вдишвате дълбоко от здрвословния въздух... той вече не е много здравословен дори и в планината. Чудно е дали няма да е по-добре да се излиза в планината с маска като онези срещу ковида...

И със сигурност избягвайте да пиете вода от бистрите студени ручейчета и потоци в планината, тъй като вече е установено, че са замърсени, дори над тях да е само планината. Ако пък е толкова наложително да пиете по-добре филтрирайте водата.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...