Отиди на
Форум "Наука"

Българска държава в Мала Азия


Recommended Posts

  • Потребител

https://www.marica.bg/balgariq/obshtestvo/carica-katerina-szdala-moshna-blgarska-drjava-v-mala-aziq

 

Царица Катерина създала мощна българска държава в Мала Азия

 

ОТ Петър Марчев

 

Докато хипотезите на съвременните историци търсят първите български следи в империята на Атила, достоверни исторически източници доказват, че древните българи са имали свои държави и в Мала Азия, още преди близо 2000 години. 

От арменски източници (Мовсес Хоренаци, Ашхарацуйц) е известно, че първите древнобългарски поселения в Анатолия датират още от Античността (II в. сл. Хр.) и са на т. нар. Вундови българи, които са преселници от Имеон или Севернокавказките степи на арменската територия, наречена от Хоренаци Вананд. Днес в България живеят хиляди потомци на малоазийските българи, които са прогонени от земите си след Междусъюзническата война от 1913-а.

През цялото Средновековие, чак до началото на ХХ век, в Мала Азия се заселват българи -

те са заточени там от византийци и турци или са се преселили доброволно,

бягайки от кърджалийския произвол и размирици в балканските български земи. В края на 7. век император Юстиниан заселил 30 000 пленени българи от Македония в Киликия, за да ги използва като щит срещу сарацините (арабите). Друг документ сочи за други 208 000 българи, които по времето на кан Телец са заселени от византийците във Витиния в околностите на днешна Бурса.

При появяването на турците селджуци в Мала Азия те заварват там освен Византия и една друга голяма държава - Караманската. Караманците били основният съперник на османските турци в Анатолия. Те били християни, както и малоазийските българи.

Царица Катерина създала мощна българска държава в Мала Азия

От караманските хроники научаваме повече за българските държави в Мала Азия. В Караманското шахнаме (царственик) се говори за две български държави в Южен Анадол в полите на Булгар-даг (Българска планина), разклонение на веригата Торос. За държава в Мала Азия с името Булгар се споменава още в летописна бележка на Санджар, а в повествованието „Сказание за Малик Данишменд“ също се говори за българската държава в Булгар-даг с център Ерменак. Едната е просъществувала до разбиването на българските войски (водени от българската царица Катерина) от войските на османския султан Селим I преди похода му до Египет и Арабия през 1516 г., а другата Булгар е унищожена от селджуците след две години.

В летописа на Абу Мансур ал Хазини

се споменават „славянските страни Сувар, Булгар и Анкара“.

„Историята на Караман“ хвърля обилна светлина върху българите във и около Българската планина и техните военни действия в Мала Азия от началото на XIII в. до началото на XVI в. Има сведения, че периодично тук са идвали през вековете още преселнически вълни - българи от Кавказ, Балканите, Приазовието, Средна Волга, Долна Кама.

Когато караманците идват в Южен Анадол около 1217 г., влизат във войни с България от Тороските планини. След едногодишна война те заживяват в съюз до разбиването им от Селим І. В немалко източници се споменават средновековните държави Версак, Сувар, Булгар и Анкара като български.

След битката на Косово поле (1380) султан Баязид Йълдъръм (Светкавицата), бъдещият поробител на Търновска България, се видял подсигурен в Европа и решил да уреди несигурното си положение в Мала Азия. Но емирът на караманците Алаедин ІІ и българите от Булгар-даг и Тюркмени се събрали на съвещание.

 

Сблъсъкът с Баязид бил неизбежен

Водачът на българите от Тюркмени с 10 000 “българи каменохвъргачи” и 6000 гюлнарци връхлетял върху войските на турския стратег Демир Таш. В боя се хвърлил и султан Баязид, но се намерил в опасност и се принудил да сключи мир - през 1391 г. 

Въпреки забраните на Корана Баязид посягал често към чашката с алкохол. Вероятно поради тази причина (според историците мюсюлмани) през 1402 г. монголският хан Тамерлан напада и разгромява войските на Светкавицата Баязид. Самият поробител на България е заловен от Тамерлан, затворен в клетка като маймуна и развеждан по тържища и мегдани за подбив от всички. Малоазийските българи останали неутрални при този сблъсък и се прибрали в своята непристъпна област. Заради това им благосклонно поведение хан Тамерлан останал доволен от тях и “върнал на българите всичко, що било българско”.

Царственикът на караманците съобщава за още една българска държава - в непристъпната планина Еренкелов (Еренколоф - вероятно това е днешната планина Еренлер с височина 2319 м, която се намира на североизток от Бейшехир). Там в края на 14. и началото на 15. век управлявала българската царица Катерина. Турският проф. Асъм бей (изследовател на караманския царственик) пише за нея: “Понеже била умна, тя станала много богата. Тя не ходила на плячка, а войската си използвала за обработване на земята. В една хубава местност

тя имала чифлик и дворец, който наричали Алтън сарай, 

т.е. “златен”, защото стените му отвън били със златни покривки. Водата за него била хваната отдалеч и доведена с водопровод”.

По нейно време, изтощени от вековните войни с турците, караманците се били оттеглили при българите в Булгар-даг и цялото население от границите на Коня до границите на Бейшехир останало под властта на царица Катерина. През това време султан Селим водел войни в Египет, но понеже тилът му бил постоянно смущаван от караманците и българите от Ерменак, той решил веднъж завинаги да се разправи с тях. За тази цел изпратил своя пълководец Абдулах Кемал паша срещу Катерина. Тя обаче отлично се защитавала с въоръжените си с прашки войници и оръдия, разположени по височините около двореца <210>. Имала успех - Кемал паша паднал убит в сражението, а войските му се върнали в безредие в Кония.

Но по-късно султан Селим обградил Алтън сарай, бомбардирал го и го разрушил. Катерина се отдръпнала в планината и поставила в пещерите в прохода войници, които обстрелвали турците, те с големи жертви овладели прохода. Там успели да поставят артилерия, която довършила българите. Царицата, войската и част от населението загинали, а останалите се разпръснали. Според надписа на гроба на Кемал паша тези битки се водили около 1413 - 1414 г.  Каква е била по-нататъшната съдба на българите от двете български държави, не е известно. Останали са “много старини” от крепостта "Ерменак", но до тях не можело да се иде, а развалините на двореца на кралица Катерина стояли чак до 19. век, според преписвача на шахнамето Ибрахим Аджизи. Те образували могила, която местните наричали Хатун сарай - Женски дворец.

Най-късните български поселници в Мала Азия са бежанците

Високата порта, подобно на Византия, за да отслаби България, започнала да заселва в Добруджа, Делиормана и на други места селджуци и други турци. В България станало несигурно заради кърджалии, черкези и други бандити. Много българи се принудили да търсят спокоен живот по-близо до централната османска власт. Така се появили най-новите български селски и градски махали в Мала Азия - от 17. до 19. в. Те са запазили българския език, нрави, носия, лични и фамилни имена, песни и обичаи. Занимавали се със земеделие, пчеларство, бубарство, скотовъдство. Българските преселници преобладаващо били заможни и беден човек между тях рядко имало - всеки род притежавал средно по 100 декара земя.

 

Багдадските българи

Западни учени пишат, че българите имат вродена склонност да колонизират. Така една част от малоазийските българи стигат чак до... Багдад! И по-точно до планинската му околност. Те се занимавали с обработване на горите, селата им били чисти, без инородци и иноверци.  През 19. век те говорели български и знаели за съществуването на българи и българска държава в Европа. По селата си багдадските българи си построили каменни черкви. Към края на 19. век в България пристигнал един багдадски калугер, който събирал помощи за един тамошен български православен манастир, който те си устроили. 

================================================================================================

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Щеше да е много полезно подобна статия да се напише не като преразказ по извори, а с цитати от съответните извории с препратки към използваните източници. Така написана в научно-популярен журналистически стил не знаем къде автора си е измислял и къде има стойностни неща, и трябва съответно да се заровим в търсене на източниците, за да доказваме кое е вярно и кое не е. 

Редактирано от makebulgar
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 30 минути, makebulgar said:

подобна статия да се напише не като преразказ по извори, а с цитати от съответните извории с препратки към използваните източници.

точно с тази цел публикувах това, тук.

Както вече написах на друго място, в историята дори не мога да се нарека "любител", но материалът ми се стори любопитен и за мен е малко изненадващ.

ПОтърсих нещо за авторът му - оказа се журналист от Казанлък. Не ми е познат с нищо, но е възможно написаното да има някаква стойност, освен за популярния си таргет.

 

Редактирано от ramus
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Това в коя паралелна Вселена?! 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Достоверни са само преселения на българи в Анадола в края на Османското владичество. Доколкото знам, няколко села в Анадола пишат петиция до българското правителство някъде след Освобождението, че са тормозени от новозаселени татари и черкези около тях. Праеителството праща няколко парахода и ги заселва мисля, във Варненско.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...