Отиди на
Форум "Наука"

Любовните истории в българския владетелски двор


Recommended Posts

  • Потребители

Парис и хубавата Елена, Антоний и Клеопатра, император Лъв Мъдри и Зоя .... безкрайната верига от сърдечен плам и политически драми в световната история. А там където свършва историята продължават легендите - като се почне от Александър Велики и Роксана и се стигне до Тристан и Изолда, Ланселот и Гуинивиър.... Та къде сме ние.

Samuil-skilitsa-trud.jpg

Цар Самуил убива салунския дука Григорий Таронит- миниатюра от Мадридския препис на хрониката на Скилица-Кедрин

В началото на 11в. Първото царство стремоглаво летяло към упадък. Това обаче съвсем не лишило царските дъщери от любовни трепети.

Първо Самуиловата дъщеря Мирослава се влюбила в пренения при Солун Ашот - потомък на арменските Таронски князе и син на убития солунски дука Григорий Таронит. Влюбената Мирослава заплашвала цар Самуил, че ще се самоубие, ако не й позволи да се омъжи за Ашот. Накрая царя склонил. Те се венчали и Ашот бил направен управител на Драч. Но скоро Ашот предал Драч на император Василий ІІ и избягал с Мирослава си във Византия, където той получил титлата магистър, а жена му титлата зости (титлата се давала на жени и притежателките й имали право да присъстват на императорските приеми).

Сходна, но с печелен завършек била съдбата на сестраи Теодора-Косара. Тя пък се влюбила в княза на Зета св. Владимир. Владимир също бил пленен от цар Самуил и хвърлен в тъмница. Косара отишла да нагледа пленниците и го харесала. Тя също убидила баща да й позволи да се омъжи за княза. Когато обаче цар Самуил умрял, а цар Гаврил- Радомир бил убит, мнителността на узурпанора се насочила към княз Владимир. С измама той бил извикан в Преспа и бил убит пред вратите на черквата св. Ахил. Бил погребан в същата черква, а по-късно Косара отнесла тялото в неговите земи (предполага се, че празния саркофаг в св. Ахил е неговия).

През 1185г. българското царство било възстановено в резултат от въстанието на братя Теодор, наречен Петър и брат му Иван Асен І Белгун. А с това се подновили и любовните трепети на владетелския двор.

Родственик на двамата братя - Иванко се залюбил с бълдъзката на цар Иван Асен І. Когато царя научил за това се разгневил и наредил да повикат Иванко. Изплашен Иванко се явил, но носейки меч и убил царя. Самия Иванко в крайна сметка станал жертва на свадбите си - примамен от обещанието да се ожени за внучката на император Алексий Ангел, той бил убит.

В битката при Одрин през 1205г. брата на цар Иван Асен І и Петър - Калоян пленил латинския император Балдуин І и жо отвел в Търново. Царицата обаче се влюбила в него и му предложила да избягат. Гордия фландрец отказал и тогава тя го набедила пред царя, че се опитал да я прелъсти. Разгневен Калоян наредил да посекът Балдуин и да хвърлят тялото му от Лобната скала. По-късно някаква жена взела тялото на убития император и го погребала.

През 1230г. в битката при Клокотница цар Иван Асен ІІ пленил солунския император Теодор Комнин със семейството му. Около 1234-1235г. избухнала епидемия, от която починала царица Ана-Мария, едно от царските деца и гостуващия в Търново сръбски архиепископ св. Сава. Овдовелия Иван Асен се влюбил в дъщерята на Теодор Комнин - както казва един панагирист - както Антоний в Клеопатра ... и скоро тя станала българска царица. След смъртта на цар Иван Асен ІІ Ирина най-вероятно успяла да отрови цар Калиман І за да може синът й Михаил ІІ Асен да заеме престола. Но скоро сторето зла и се върнало - нейния син бил убит от племеника на Иван Асен ІІ - Калиман, който за кратко се провъзгласил за цар. Навярно тогава Ирина се замонашила и приела името Ксения.

Цар Иван Александър бил женен за влашката принцеса Теодора. Но по време на едина съдебно дело, което трябвало да реши, царя видял хубавата еврейка Сара. Скоро любовтта надделяла над политическите интереси - Теодора била изпратена в манастир където била замонашена под името Теофана, а Иват Александър се оженил за покръстената Сара, която взела не само трона, но й името на първата съпруга - Теодора. След време Иван Александър разделил държавата си между синовете на двете си съпруги, което отслабило царството в навечерието на османското нашествие.

5_Ivan_Aleksandur2.jpg

цар Иван Александър, царица Сара, Иван Шишман и Иван Асен - миниатюра от Лондонското тетраевангелие

И всякаш били малко двамата синове поделили царството, но се появил и още един петендент - някой си Никола Цапина, който се представял за син на цар Михаил Шишман. След серия от приключения в неаполитанското кралство и албанските княжества, той изявил претенции и към бълг. трон. Иван Шишман се възползвал от увлечението на Цапина по хубавицата Дунавия и през 1373г. успял да уреди тя да отрови претендента.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...
  • Потребител

Е, айде де... интелигентни хора сте, не се увличайте по толкова романтика... :smokeing: Къде забравихте най-атрактивната от всички - Мария Палеолог, която скандализирала с поведението си всички? Пахимер съобщава, че Ивайло даже редовно я потупвал... :bigwink: убедена съм, че само тя може да даде достатъчно материал за някой филм след 00ч. :biggrin:

А тия врели-некипели за куманката Ана и Ирина Комнина много не ги вярвам. По времето на Балдуин І Латинската империя не е най-доброто нещо, към което можеш да се стремиш. Византийската империя, въпреки славата си, също е разделена на две части и на практика не съществува. На практика България е силата на Балканите. Защо ще й е на куманката да бяга с някакъв си рицар, чийто войски са разбити? Всъщност, тази история е легенда, разказвана от някой си френски монах, който по това време "бил там и чул така да се говори"... напълно според законите на куртоазната естетика - как може великият рицар и Латински император да бъде разгромен и загине като куче безславно?! :bigwink:

А пък Ирина Комнина - въпреки да я обвиняват в убийството на Калиман І - ме смущава не само фактът, че по това време тя е била в Солун и практически не само не би могла да го направи, но и няма как да го организира. Други хора стоят зад това убийство и те са в тесен дворцов кръг от обкръжението. Клюката удобно лепва делото на Ирина, понеже това е нормално като тактика за онова време, все пак тя така или иначе се възползва от този факт.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Къде забравихте най-атрактивната от всички - Мария Палеолог, която скандализирала с поведението си всички?

Ами тя е атрактивна повече с политическите манипулации - не случайно я сравняват с лъвица, която брани престола на своето дете. За събирането си с Ивайло не е имала друг избор. Още повече, че виз. император подготвил дъщеря си за съпруга на Ивайло, но когато Мария грабнала свинаря, принцесата била дадена на бъдещия Иван Асен ІІІ. Не че и Ивайло не е бил в деликатно положение - от една страна за да има на своя страна болярите е трябвало да се ожени за овдовялата царица, а от друга въстаналите селяни не били никак доволни, че водачът им е докарал бунта до постелите на една изтънчена ромейка.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

O, да! Безспорно е била "лъвица". Но Пахимер намеква и за непристойното й поведение, казвайки, че тя била “твърде привлекателна”, слабостите на царя й позволили да си издейства първо място в Двора и всичко това давало повод за “всевъзможни клюки “ по неин адрес. Вроденият й аристократизъм и изтънченост, премесени със силен характер и високо образование, са предизвиквали нерядко възхищение, а вероятно и копиране на поведението й в Търновския Дворец. Голямата й властност и свобода, с които се е ползвала, идващи не само от сакрализацията на властта, но и от ромейския й произход, очевидно не й “позволявали” да живее в съзвучие с християнския морал, налагащ строги норми за социално поведение.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...