Отиди на
Форум "Наука"

Мистерията на Канарските острови


Recommended Posts

 • Глобален Модератор

Канарските острови са архипелаг намиращ се на запад близо до Африканският бряг и Западна Сахара. Температурите рядко падат под 15 градуса и мекият климат позволява събирането на две, че и на три реколти. В древността наричали Канарските острови "Острови на благоденствието" и "Щастливите острови". През 1312 г. няколко генуезски кораба първи достигат до архипелага, който днес е известен под името Канарски. Европейците остават смаяни когато откриват, че островите са гъсто населени с хора от непозната раса - високи и атлетични с бяла кожа, руси коси и сини очи. "Пред тях изглеждахме дребни и жалки" - записва в дневника си един от монасите, съпровождащи експедицията. Така Европа се сблъсква с една от най-големите загадки на историята.

Гуанчите, както по-късно испанците нарекли коренното население на островите (те самите се наричали "винчери"), все още живеели в каменния век. Не познавали металите, основните им оръжия били каменните брадви и дървените копия. Говорели странен "свистящ език", чрез който можели да общуват по между си на разстояние от 14 километра (!). Жителите на островите нямали никакво понятие от корабоплаване и очевидно били прекарали хилядолетия в пълна изолация, твърдо убедени, че са единствените хора на света. Но въпреки това те имали добре изградена обществена система с крал, аристокрация, простолюдие. Островът им бил заселен също и от огромни глутници от диви кучета, които местните използвали за храна. Там обитавали и особенa порода птички които после в Европа били наречени канарчета по името на островите. Канарските острови обаче носят името си не от красивата птичка, а от кръвожадните кучета (на латински "канис").

Извършените през миналия и началото на този век изследвания показват, че антропологичния тип на гуанчите няма аналог на хиляди километри от островите им. Има поразително сходство между черепите на древните гуанчи и тези на кроманьонците. Открита е и очевидна близост между расовия тип на гуанчите и населението на Скандинавия. Когато европейците се появяват на островите, цивилизацията на гуанчите се е намирала на стадия на неолита. Но има неща, които говорят, или за контакти с други древни цивилизации, или за съхранени знания от време, когато предците на гуанчите са били на далеч по-високо културно и цивилизационно равнище. Макар, че по-голяма част от коренното население живеело в пещери, археолозите намират на някои от островите каменни постройки напомнящи рицарските замъци от ранното Средновековие, остатъци от стени, храмове и дори постройки, за които се предполага, че са древни астрономически обсерватории наподобяващи мегалитните строежи в Европа. В същото време гуанчите били един от няколкото народа на планетата, които са мумифицирали своите покойници. Те са използвали за тази цел същите растения, които и индиянците живеещи край езерото Титикака. На острова са открити следи и от неизвестна писменост.

Гуанчите изчезнали напълно още в началото на ХVІІІ в. По-точно казано - били изтребени. Още през 1391 г., когато островитяните, които са слънцепоклонници (с жреческа каста и дори нещо като монашески орден, съставен от девици посветили се на бога Слънце), убиват 9-ма католически мисионери, по лична заповед на папа Урбан VІ испанците устройват първото масово клане на Канарските острови. В началото на ХV в. тук се установил френският кондотиер Жан дьо Бетанкур, решил да превърне осровите в свое кралство. Започва жестока война, която трае повече от един век, преди да бъде смазана съпротивата на почти невъоръжените аборигени. останалите живи гуанчи се смесили със завоевателите, което е потвърдено от антропологичните изследвания на днешните островитяни, и били претопени. Най-новите изследвания показват, че населението на архипелага включвало няколко антропологични вида - един сходен с този на населението от Северна Африка през неолита, другият - средиземноморски. А именно хората от третия тип са господстващата каста, от техните среди била и местната аристокрация.

Link to comment
Share on other sites

 • 6 месеца по късно...
 • Глобален Модератор

E te това ме заинтригува! Преди време по Дискавъри показаха един проблем в Щатите - открива се огромно количество европеидни скелети, високи и пр., с ДНК на бели и т.н. Датират се отпреди ...... 10 000 години.

По-нататъшните проучвания са блокирани от ...съда, по искане на местни индиански вождове, защото изравянето на мъртви осквернявало религията им. :post-20645-1121105496:

Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор

В североизточните щати са открити поселения на келти, само че не е възможно да са толкова стари.

А иначе светлата пигментация на кожата, косата и очите, демек характеристиките на бялата раса, са един вид благоприятна мутация. Така че не е невъзможно и от индианската раса да се е отделил такъв клон, както от негроидната преди това.

Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор

Там е работата, че точно беше установено, че са много стари. Не си спомням как, но бяха категорични.

Това е сложна работа, трябват точни генетични изследвания, дали е мутация от индианците или не е..... Твърде сериозно нещо е мутацията от монголоидна в бяла раса, та да стане само в една част на щатите и то от индианци. Загадка е, обаче, много яка, ако изложените факти са верни, естествено.

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

Не бях чувал за мистерията на Канарите. Имам един приятел от там от испански произход и като се върне от лятната си почивка ще го поразпитам :)

Иначе е 90% сигурно, че група европейци първи са отишли в Северна Америка по време един от ледниковите периоди. Някъде бях чел статия за това и ако искате ще се поразровя и ще пусна линк.

Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор

"Нивото на Световния океан било много по-ниско от сегашното. Създадени били грамадни парчета суша, което означавало, че континентите Азия и Америка били свързани с един мост между Сибир и Аляска, където сега се намира Беринговия проток. Очевидно това бил пътят, по който хората от Кловис би трябвало да са минали, когато са поели към новия континент преди 11 500 години."

В един руски сайт четох. че подобни находки имало и из Източен Сибир .../?/

Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор
Това е сложна работа, трябват точни генетични изследвания, дали е мутация от индианците или не е..... Твърде сериозно нещо е мутацията от монголоидна в бяла раса, та да стане само в една част на щатите и то от индианци. Загадка е, обаче, много яка, ако изложените факти са верни, естествено.

За да се получи такова нещо само с дадена група, племе или народ, наистина са нужни крайни и екстремни условия. Най-вече трябва да са били почти напълно изолирани от взаимодействие и допир с останалите индиянци и то за доста дълъг период, а точно в Северна Америка това е доста трудно да е станало - нито в прериите, нито в скалистите планини има такова подходящо място.

Европеидната раса, поне според моите предположения се е образувала в пустинята такламакан в Китай. В предисторически времена тя е била плодородна долина затворена от всякъде от високи и непроходими планини (Тибет, Кун-лун). Така те са били изложени на специфични условия и изолирани от допир и смесване с други групи хора, размножили са се до толкова, че вече пренаселената и изсъхващата долина не е можела да ги изхранва и накрая различни групи преодоляли планинските масиви и се пръснали в няколко посоки. Една - на юг към Индия, това са т.нар. арийски народи, които нахлули в земята на дравидите, покорили ги и по-късно се претопили в тях. Другата най-голяма вълна тръгва на запад през Централна Азия, това били предците на персите, хетите, келтите, скитите и др. индоевропейски народи, от които произхождаме и ние. Трета голяма вълна беше наскоро установена след разкопки в пустините на Централен Китай, където бяха открити скелети на едри хора с червени коси, които не са били предци на китайците (жълтата раса се отделя по-подобни причини, свързани обаче с по-различни особености на околната среда.

Но е факт, че когато светлите европеидни идват в Европа, тя вече е населена от също така бели хора, с още по светло руси коси и светло сини очи - предците на угрофинските племена, които населяват почти целия континент, но са доста многобройни и постепенно са изтласкани в крайния север. Възможно е да са били малка група напуснала по-рано прародината на индоевропейците, но е възможно и да са мутирали под влияние на местните условия, свързани най-вече с географските ширини - умерен и студен климат.

При монголоидната раса също се наблюдава такава зависимост - ескимосите и чукчите населяващи севера са по светли от жълтокожите китайци, живеещи в умерения и топлия пояс и особено пък от индонезийците и малайците, които са с кафява кожа и населяват тропиците. Индиянците са клон на монголоидната раса, като тяхната кожа добива червени отенъци. На теория е възможно и от този клон да се получи бяла пигментация на кожата, но дали наистина е станало не може да се каже.

В обстойния преглед, който правих преди време в история на инкската империя до идването на конкистадорите се споменаваше, че един от походите на инките имаше за цел освен да присъедини земите на едно от съседните племена също така и трябваше да плени и открадне жените им, които имали съвсем нехарактерна за индиянците бяла кожа. Също така и техния бог Виракоча е изобразяван с бяло лице и брада!

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

В статията, към която пуснах линк по-горе, се казва, че малка група европйци първи отишли в Америка. Нали сте чували, че най-вероятно и викингите са достигнали до Северна Америка. Някъде бях чел, че имало данни, че южноамериканците са имали контакт със северна Африка. В египетски гробници също са били откривани растения, които виреят само в Южна Америка.

В Natiomal Geographic преди 3-4 месеца имаше голяма статия за емиграцията на хората от Африка. Според статията хората тръгнали към северната част на контитента, после към долините на реките Тигър и Ефрат, след това централна Азия и после се пръснали из цяла Азия и Европа, както писа Warlord. Чудно ми е как е била населена Австралия? Дали хората са се придвижвали с примитивни лодки от атол на атол?

Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор

Индиянците са първите заселници на Америка, това е станало преди около 20 000 години. Не е възможно европейците да са отишли преди това там. Просто защото по това време Европа все още не е била заселена от европейците ;) , а все пак говорим за далеч преди историческите времена и възникването на първите цивилизации. Абсурд е по това време група първобитни да преплават Атлантическия океан на салове.

Това, че викингите са стигнали до Северна Америка е вярно. Първият викинг стъпва в Новия свят без дори да подозира, че е нов и какво точно представлява, още през 1000 г. от н.е. Това са цели 500 години преди Колумб. Откривателя е Лейф Ериксон, син на Ерик Кървавия избягал от Норвегия в Исландия поради кървавите междуособици, в които се бил забъркал. А по-късно поради същите причини бяга и от Исландия още по-насевер без да знае какво го очаква там и открива Гренландия. По-късно сина му Лейф Щастливеца потегля още по-на запад и най-накрая открива зелена и богата страна наричайки я Винланд - това са североизточните брегове на Канада (брат му е първият влязъл в допир с индиянците и първия убит от тях със стрела). Не след дълго обаче спира т.нар. малък оптимум и климатът застудява, в резултат на което най-северните земи като Гренландия и Исландия обезлюдяват и връзката на викингите с новия свят се прекъсва.

За растенията се имаше предвид памука и кокаина. Още не е ясно как са попаднали в египетските гробници, възможно е да е било и чрез търговия по море, но нищо не може да се каже със сигурност.

Статията в NG наистина беше доста добра и хвърляше светлина върху някои доста интересни въпроси около разселването и образуването на расите.

Когато хората пристигат в Австралия нивото на океана и там е доста по-ниско. Австралия е свързана с остров Нова Гвинея, а целия Индонезийски архипелаг представлява една огромна равнинна джунгла свързана с Индокитайския полуостров и е част от Азия. Между Азия и Австралия е имало съвсем тесен и плитък воден проток, който не е било никакъв проблем да се преодолее. Но въпреки това преселенията на юг към Австралия са били съвсем малобройни.

От атол на атол обаче са били заселени островите пръснати на стотици и хиляди километри един от друг в Тихия океан от полинезийците.

Редактирано от Warlord
Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор

Все пак ми се струва трудно от индианец да се получи бял за такъв относително кратък период от време. Пък и, генните изследвания не намират май общност.

Не е задължително белите хора, открити в Америка, да са дошли от Европа – по-скоро под “европейци” разбираме бели, европеидни хора. Съвсем спокойно, и според мен много по-вероятно, предвид датирането на находките е, те да са като тези, открити в пустините на Китай /там има запазени тела на 3000 и на 8000 години!!!!/. Един руснак се кълнеше в нета, че бил участвал в сходни разкопки из Сибир. Ако и това е вярно, то сушата на Беринговия проток става все по-важна:) :)

Оff:

Нещо ми прави впечатление – по повод на обсъждания въпрос и този за кокаина в египтеските гробници. Това откритие, ако не се лъжа, е дело на българката д-р Балабанова, работеща някъде в германските унивесритети. След като публикува материала си, някои от научните среди, страдащи от добре известния синдром “научно високомериe и наглост” и още по-добре известния “недобросъвестност и корист” /наскоро видяхме малки примери на една-две такива прояви ;) /, я атакуват жестоко и саркастично, но в края на краищата тя се оказва права. .... Нещо подобно има и в материала на ББС, пуснат от Спирит.

Та мисълта ми е, че нищо не е окончателно, особено в материи с оскъден фактологически материал.

Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор

Te точно ся гледам док.филм за древната търговия. Авторите са се постарали да разбият представата за "примитивността" на древния свят, давайки многобройни примери за разностранна, богата, по дълги маршрути търговия с всевъзможни вещи не от първа необходимост, от каменната ера до познатата древност.

Паралелите са уникални. Индийски монети, копия на гръцки такива, на Кушанското царство. Търговия с обсидианово стъкло от вулканите, където само се намира, с ЦЕЛИЯ свят.

Та за откритието на д-р Светлана Балабанова, токсиколог /не историк или археолог, забележете, как тясното дисциплиниране понякога е нищо друго освен кон с капаци/ в Университета в Мюнхен. Казват, световноизвестен токсиколг. Тя открива в много египтески мумии, с методи на КРИМИНАЛИСТИКАТА, кокаин и никотин. Прави тройна проверка в три независими лаборатории и всичко се потвърждава.

ФАКТЪТ е неопровержим.

Историците брутално и направо нахално го отричат, в т.ч. лично нападайки д-р Балабанова за нейната статия, с която съобщава за откритието.

Не може да е вярно, защото кокаин и тютюн има само в Америка, а като как така ще е ходел някой от там в Египет или поне стоката ще е стигнала, и то МАСОВО, до Египет. Нема начин, Колумб е открил Америка. И пр.

Сега вече нещата са уталожени, доколкото се вижда от филма, тъй като никой не може да опровергае факта със съответните адекватни методи /токсикологични и криминалистични, а не "Колумб е открил Америка, значи не може в Египет да има никотин"/.

Значи, няма обяснения на факта. Всъщност те са две възможни - или растенията са били налице по-близо до Египет, но после са изчезнали, или някой е ходил или идвал до Америка, и то трайно.

А ся де? :post-20645-1121105496:

Link to comment
Share on other sites

 • 11 years later...
 • Потребител

Ето малко снимки на Guanches. На първата са паметниците на всички крале на този народ . На втората е сина на последният крал на Оротава, който според легендата се е хвърлил от скалата , вместо да попадне в плен на испанските завоеватели / нещо като нашата легенда за нос Калиакра/. На последната са пирамидите в долината на Гиумар, но доста историци са скептични , че те са автентични .Много от географските имена , както и редица градове все още са на езика на Гуанчес- Оротава , Таоро, Тегесте, Техина , Икод и др.Свирукащият им език и до днес се използва на о. Ла Гомера , като е включен и в образователната програма на месните училища. В канарските учебници по история е застъпена тезата , че произхода на този народ е Северна Африка.

images (2).jpg

изтеглен файл (2).jpg

изтеглен файл (3).jpg

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

Вече 17 години "Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
 • Create New...