Отиди на
Форум "Наука"

Това вече е страшно!


apostol

Recommended Posts

  • Потребител

УЖАС !

Алкохолът е почти толкова вреден колкото и хероина, а тютюнът е дори по-опасен от канабиса, ЛСД и екстази. Това сочат резултатите от нова класификация на наркотиците, публикувана в най- авторитетното медицинско списание"Лансет".

Таблицата, изработена от британски учени, определя хероина, кокаина, приспивателните и уличния метадон като най-опасните наркотици. На пето място след тях е поставен алкохолът! Тютюнът е девети след кетамина, бензодиазепина и амфетамините. На 11-та позиция е тревата. Популярната през 60-те години дрога ЛСД е на 14 място, а екстази – на 18.

Класификацията се основава на така наречените "степени на вреда", които наркотикът нанася на този, който го употребява. Взети са под внимание и други фактори- колко вероятно е към даден наркотик да се развие зависимост и какъв ефект оказва той върху семейството и обществото.

Всяка една от трите категории е разделена на девет подкатегории със скала от 0 до 3. По тази класация хероинът получава 2,7; алкохолът малко под 2; тютюнът 1,7, а екстази 1,1.

АПОСТОЛ АПОСТОЛОВ

Link to comment
Share on other sites

  • Администратор

Интересно, наистина... Ще може ли да дадеш цялата статистика или поне част, благодаря!

В новия брой на сп. "Българска Наука" (14) има статия за НАРКОТИЦИТЕ. Има наистиан интересни неща и данни. Който има интерес може да я погледне...

За съжаление това е много разрастващо се нещо, а алкохола..., той може би е и един от най-масово разпространените вредни вещества, но и свободно използван и точно поради това, може би...

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Алкохолът и опиатите се използват от векове, дори от хилядолетия. За траките алколното опиянение е било нещо като връзка с бога Дионисий (това разбира се е прозвище както и Бакх, Бесарей ... с които са свързани и мистерий Вакханалий, Диониии). Разбира се другите народи без да оценят, че тези мистерии са свързване с бога ги разглеждали просто като проява на разпуснатост. В Рим дори се стигнало до забраната им.

Индианците също използвали кактуса пеъоте за да получават божествени видения.

Османската армия пък по правило била дрогирана с канабис - за да "идат като тигри" в боя. Канабисът компенсирал хъса от зората на империята, когато османците били настървени за плячка, земя и роби.

Проблема се усложнил, когато се появил морфина и неуспешния опит да му се намери безвреден сурогат в лицето на хероина. Все пак морфина е важен за облекчаване на страданията на тежко болки. Или както удачно отбелязва Парацелз всяко лекарство е отрова и всяка отрова е лекарство - въпроса е в дозата.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...