Отиди на
Форум "Наука"

Recommended Posts

  • Потребител

Добър Ден!

Трябва ми информация за Методий, но не тази, която я има навсякъде, а по-научна и недостъпна...

Ето какво намерих аз в мн сайтове за двамата братя:

Св. Методий бил по-голям роден брат на славянския равноапостол Константин Философ – свети Кирил . В ранната си младост той бил избрал военно поприще и десет години управлявал някаква славянска област, подвластна на византийския император. Той обаче почувствал Божието призвание, отказал се от високото си положение и постъпил в манастира, намиращ се в планината Олимп (Мала Азия). Подир някое време тук при него дошъл и по-малкият му брат Константин. От това време те не са се разделяли до смъртта си и заедно извършили великото и забележително дело – създаване на славянската писменост и на християнската просвета всред славяните.

В Моравия светите братя заедно учели народа на христианската вяра с достъпен славянски език и това продължило до смъртта на св. Кирил в Рим. Поради коварните замисли на немското духовенство свети Методий не могъл да се върне в Моравия, а останал в съседната Панония, чийто княз Коцел го върнал обратно при папа Адриан ІІ с молба да го ръкоположи за епископ. От това време свети Методий от обикновен мисионер станал архиепископ на Панония и Моравия, който се подчинявал направо на римския първосветител.

Но клеветите продължавали: ту го обвинявали пред местния княз, че Методий открито изобличава неговия нечист живот; ту на римския папа внушавали, че Методий иска да откъсне от неговия диоцез Моравия и Панония; ту в Цариград изпращали съобщения, че Методий много се приспособил към римския папа. Поради това великият светител трябвало вече в преклонна възраст навсякъде лично да се явява и да изобличава нанасяните клевети. Най-после враговете успели да го хвърлят в затвора за две и половина години, откъдето бил освободен само поради строгата заповед на папа Йоан VІІІ.

И всред борбата с ожесточените врагове свети Методий продължавал своето дело на славянски равноапостол, като проповядвал словото на божествената истина и като превеждал от гръцки на славянски език свещените книги. Той оставил като скъпоценно наследство превода на всички канонически книги на Свещеното писание и превода на църковноправния сборник Номоканон.

Свети Методий Славянобългарски починал на 6 април 885 г. и бил погребан във Велеград и – според житието му – "лежи във великата моравска църква, от лявата страна, в стената зад олтара на света Богородица". Древната му служба се запазила в ръкописи от ХІІІ век.

Моля ако някой от вас има др информация нека я сподели

П.П.Благодаря Предварително !!!

Link to comment
Share on other sites

  • Администратор

Статията е редактирана и качена на сайта...

http://bgnauka.com/view_bg_his.php?id=56

Редактирано от cracking
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Слагам го това тук в соров формат необработено, защото каза, че ти трябва за утре... сега изникна наложителна работа и не знам кога ще мога да го оправя, за това се извинявам за това... дано съм бил полезен

Благодаря и това ще стане :)

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Ами щом е по-научна, погледни в Латински Извори за Българската Историа (ЛИБИ) - т. 2, там има някои папски послания свързани с Методий.

От славянската литература на Крарайна има голяма сбирка с откъси от житията на Кирил и Методий , а също от техни произведения.

Не мога да намеря обаче къде бяха пролозите, където е предполагаемото светско име на Методий. Беше нещо завъртяно, като Страхота, Страхиня - нещо такова.

Иначе баща Лъв, майка Мария.

Кариера - пълво управител на област, където имало доста славяни - спорно е кой Олимп - дали гръцкия или малоазийския.

После на мисия с браг си. Става велокомораски архиепископ. През 870г. епископ Херманрих Пеусауски (този дето оглавявал немската мисия за покръстването на България и бил малко крив, че набързо го отсвирили) с разрешението на залцбурггския епископ Адалвин бил арастуван. Бил изправен пред трибунала на баварския епископат, в който участвал немския крал Людовик, залцб. архиеп. Адалвин, фрайзинския еп. Ано, споменатия Херманрих, Ландфрид Зебенски и Амбрих Регенсбургски. След това Метой бил заточен в Елванген. Счита се, че е бил призружаван от някои свои ученичи: Итнатий, Лъв, Йоаким, Лазар, Симеон, Драгота. Предполага се, че Лазар е докладвал на папата за задържането на Методий и е бил убит при връщането си. После папата наредил да освободят Методий.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...