Отиди на
Форум "Наука"

Евровизията - между музиката и политиката


Galahad

Recommended Posts

  • Потребители

:yahoo::thundergod: На Евровизия 2007 не само се класирахме за финала, ами сме и в челната петица. :bg::band1::bg:

Начина на гласуване показа, че се гледат не толкова песните, колкото държавата, от която иде. Едни за други гласуваха екссъветските републики, ексюгославските, скандинавците .... този път и балканците оставиха традиционните си противоречия и си удариха рамо едни на други. И пак като обикновено не става - спечелиха. Челната група се оказаха основно от Балканите и някогашната СССР - Сърбия, Украина, Русия, Турция, България ...

Друг фактор, който повлия е гастарбайтерите - тъй като никоя държава не можеше да гласува за себе си, емигранските общности в чужбина също повлияха за вота. Пак хубавото е, че този път и нашенците не подходиха като за парламентарни избори, ами се включиха в гласуването.

На трето място стана ясно, че икономически обединяващата се Европа, търси културната идентичност на страните-членки. В челото се оказаха основно изпълнители, които наблегнаха на етно-мотивите - Сърбия, България, Турция, Гърция.... Този елемент придава ново звучене и тази свежа струя засенчи популярните из Европа от години насам английско, френско, италианско и испанско звучене. Така къде-къде по добрата песен на испанците се оказа доста по-назад от нашенската.

Този път българските изпълнители зарязаха практиката да изпълнят английска балада, рок или джаз на английски, та да лъсне наяве скапаната музика, безмисления текст, лошото изпълнение и нескопосния аранжимент. Така с песен, на която трудно може да се определи кое от нечленоразделните звуци е текста и е съвсем безнадеждно пък в самия текст да се търси смисъл се оказа пета. Добре че навреме ги чукнаха някои списания да не пеят на английски, та да не стане много ясно що за текст има песента. Изпълнението, състоящо се предимно от пищене също трудно може да се определи за блестящо. Ясно е, че тази песен едва ли ще има много желаещи да си я пеят под душа, нищо че се казва "вода". Но познатата мелодия на етно-мотива си е доста непозната в останалата Европа и несъмнено си каза думата.

Все пак равносметката е, че този път България игра по неписаните правила на конкурса и не сма стигна до финала, ами се класира 5. Не ще и дума, че ще има какво още да се желае за в бъдеще от нашенските изпълнители, които отиват на Евровизия. Но да се надяваме, че и успеха ще ни послужи за поука - ясно е, че за да се хареса една наша песен в чужбина, едва ли най-добрия начин е тя да се изпълни на развален английски и непременно да се набляга да е чист рок, джаз или каквто и да е, но непременно чужд музикален стил.

И накрая какво ми хареса като песни, а не по начина по който се заформи класирането. Разбира се, само ще ги изброя, защото когато песните са хубави, не винаги е лесно да се направят на 1,2,3....

Bosnia & Herzegovina- Marija Sestic- "Rijeka Bez Imena" ; Serbia - Marija Šerifović – Molitva ; Greece Sarbel - Yassou Maria

Spain - Nash - "I Love You Mi Vida"

Verka Serdyuchka "Dancing Lasha Tumbai"

Slovenia - Alenka Gotar - Cvet Z Juga

Belarus - Koldun - Work Your Magic

Другия ни отбор също имаше хубава песен.

:band::clap3:

А ето откъде можете да си ги изтеглите като клипчета или mp3

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Не съм съгласна с теб, защото текста е повлиан от българския автентичен фолклор :band1::bg: :bg: :bg::band: , а и Елица Тодорова е завършила народно пеене в Котел :wavetowel2: :wavetowel2: :wavetowel2: . Но това е си е лично мое мнение. Не всеки харесва традиционен български фолклор.

Аз също гледах финала и мога да ти кажа, че сръбската песен никак не ми хареса. Беше много бавна и скучна. :crying::crazy::dry: А да не говорим за другите, които си изброил. Това пак е лично мое мнение.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Не съм съгласна с теб, защото текста е повлиан от българския автентичен фолклор

Всъщност аз точно това казах - че единственото удачно нещо е пеенето на български и етномотива. Иначе самия текст е много малък и не много смислен - това няма много връзка с бълг. фолклор. Някои песни като тези за Крали Марко всъщност са доста продължителни. Казват, че изпълнението на някои можело да продължи повече от час. И определено в класическия български фолклор липсва оня песенен похват на Елица, който един от чуждите вестници определи като пищене на делфин, пуснат на запис на касета отпреди 20г.

Иначе западняците надигнаха клас на недовоство срещу съседското гласуване Макар че е малко нагличко, при положение, че има 4 "привилигировани" участника (Германия, Испания, Великобритания и Франция), които отиват директно на финала. Директно си поставиха въпроса, че след като плащали повече, трябвало да се и класират по напред на финала. Ами тогава да направят не фестивал с песни, а търг за 1,2 и 3 място. Така справедливо според плащането ще са и местата. И никой няма да се оплаква, че е платил повече, пък песента им отишла на по-задно място.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Абе то нашата песен хубава, става, ОК. Ама като гледах тая евровизия в една кръчма с Те Знаят Кои Бяха Там :)))))) ми се стори, че много граници са минати в туй мероприятие. То бива бива дивота, ама това нещо...... :paladin:

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...