Отиди на
Форум "Наука"

Андромеда XII


Guest gogo_berk

Recommended Posts

Здравейте,

след като се поразтърсих малко в интернт-а попаднах на една много интересна тема, свързана с новооткрита галактика-джудже. Този космически обект, наречен Андромеда XII, се движи с много висока скорост. Най-вероятно тя е най-тъмната и с наи-малка маса от всички открити до сега галактики-джуджета. Наблюдението на Андромеда XII представлява първото свидетелство за явление, забелязано в Местната група. Групата се състои основно от галактики-джуджета, на които действа силата на привличане на по-големите галактики като Андромеда, М31 и разбира се нашия Млечен път. По време на преминаването, при взаимодействието си с обектите от групата , Андромеда XII може да загуби половината от масата си, както и част от своята тъмна материя. Но галактиката е запазила свой характерен белег от региона, в който се е формирала. Така учените ще могат да получат нова информация за образуването на галактиките и може би, за тъмната материя. Изследователите и по-рано смятаха, че би трябвало да съществуват такива малки галактики, преминаващи през Местната група. Но до този момент не са успели да намерят нито един такъв космически обект. Андромеда XII, наречена също Олимпийска галактика, бе открита през октомври 2006г. от Скот Чепмън и неговите колеги от Университета Кеймбрийдж. По негови думи, такива членове на Местната група, като Лъв I, Андромеда XI и Андромеда XIV също се движат по нестандартни орбити, но Андромеда XII действително представлява нова галактика, преминаваща през Местната група. Именно затова гравитацията на големите галактики все още не й е повлияла. Ниската маса и високата скорост на този космически обект свидетелстват, че той няма да се задържи за дълго в Местната група. Галактиката се движи със скорост 556 km/s по отношение на Земята и с 280 km/s спрямо Андромеда. Учените смятат, че Андромеда XII се е зародила на 375 св.г. от Андромеда. Те предполагат, че в края на краищата, тя или ще се слее с една от големите галактики, или директно ще прелети през местната група. :crazy_pilot:

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...