Отиди на
Форум "Наука"

Гимназии - Елитарна подредба


d@40

Recommended Posts

  • Потребител

По-данните дадени от министерството вече можем да определим как са подредени училищата по елит . В списъка отсъстват училищата в които се държи отделен изпит (Класическа гимназия , НПМГ) и частните училища . Тези които присъстват са само от държавния изпит -

1. I Немска Гимназия - 91 НЕГ "Проф. К. Гълъбов"

2. I Английска Гимназия - I AEГ (не е даден патронът и)

3. Испанска Гимназия - 164 ГПИЕ "Мигел де Сервантес"

4. Френска Гимназия - 9 НЕГ "Алфонс Дьо Ламартин"

5. Софийска Математическа Гимназия - СМГ "Паисий Хилендарски"

6. II Английска Гимназия - II АЕГ "Томас Джеферсън"

7. Национална Търговско Банкова Гимназия - НТБГ (не е даден патронът и)

8. II Немска Гимназия - 73 СОУ "Владислав Граматик"

9. Национална Финансово Стопанска Гимназия - НФСГ (не е даден патронът и)

10. I Руска Гимназия - 133 СОУ "Александър С. Пушкин"

11. II Руска Гимназия - 35 СОУ "Добри Войников"

Това са елитните училища . И са така наредени . Отново най-голям интерес има към Немската , въпреки че 1-ва Английска губи с хилядни . Руския пак на най-задни позиции . Общо взето нищо не нормално :) Незабравяйте за НПМГ и Класическата се държи отделен изпит и те не присъстват тук . Както и частните училища . Скоро може би ще се изнесе и такъв списък включващ и тях .

Link to comment
Share on other sites

  • 3 years later...
  • Потребител

Да, съгласна съм. Само, според мен, когато се избира училище, трябва да се направи проучване дали към настоящия момент предпочитаното училище е запазило авторитета си. Знаем как много елитни в миналото гимназии загубиха бляскавия си имидж. Трябва да се внимава и да се проучва настоящите момент :)

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Матури 2011: Повече шестици, въпреки по-ниската грамотност

Повече шестици, по-малко двойки и отчайващо ниско ниво на правописна и пунктуационна грамотност – това е резултатът от тазгодишните матури. Обяснението за този парадокс от страна на експертите на Министерството на образованието и науката е, че тази година зрелостниците са се престрашили и са решавали отворени въпроси (без зададени възможности за отговори, от които те трябва да изберат верния) и са писали текст – там, където задачата го изисква. Традиционно най-добре са се представили завършващите средно образование в София град, Стара Загора и Пловдив. Най-зле за пореден път са в Разград, Търговище и Шумен. От МОМН обмислят оказване на спешна методическа помощ, за да се измъкнат от дъното.

На матурата по Български език и литература т.г. са се явили 63 741 зрелостници. От тях 1091 (1,71 %) имат пълни шестици, още 12 318 (19,33 %) са с отличен от 5,50 нагоре. За сравнение, през м.г. процентите са били съответно 1,06 на сто и 15,32 на сто.

Успех много добър са постигнали 32,62 % от явилите се на изпита, добър – 29,96 %, а с тройки са успели да преминат 16,54 %.

Двойки са получили 2391 ученици, това е едва 3,75 % от дванадесетокласниците. Броят им е намалял – през 2010-та подобна участ е сполетяла 4,79 на сто, през 2009-та – 4,88 %.

Средният брой точки, получен от теста по БЕЛ, се е увеличил – 58,48 сега срещу 55,10 точки през миналата година. Учениците са се справили по-добре със затворените въпроси.

Италианският лицей в Горна баня е училището с най-добри резултати на матурата по БЕЛ – 5,9 среден успех.

В тройката са 31 Немска езикова гимназия и Американският колеж, който м.г. бе начело на тази класация.

В първата десетка има три училища от провинцията – Първа езикова гимназия – Варна, Езикова гимназия – Пловдив и ГПЧЕ "Христо Ботев" – Кърджали.

За пръв път и частно училище успява да пробие сред най-добрите – ЧЕСОУ "Дорис Тенеди".

По традиция профилираните гимназии се представят най-добре – 5,40 среден успех, най-зле са професионалните гимназии (бившите техникуми) – с успех 4,09.

Пунктуационната норма е най-големият проблем за родните зрелостници. Едва 38 % са дали верни отговори.

Пада нивото и на правописната грамотност – 57 % са успели да се справят с тези задачи срещу 62 на сто м.г. и 76 % през 2009-та. По литературните въпроси са показали компетентност.

От МОМН отчитат увеличение на успеха по математика, физика и химия и това се определя като голям успех, защото това са и най-трудните дисциплини.

Географията остава най-предпочитаният за зрелостен изпит предмет след задължителния – по български език. Тази година обаче явилите се на матура по география са намалели – от 30 848 м.г. на 22 372-ма. Заедно с това обаче са намалели двойките и е скочила успеваемостта.

Високи остават резултатите на зрелостните изпити по езици – макар и условно, заради различния брой явили се, но испанският език държи първенството за най-добро представяне, следван от италиански, немски, френски, руски и английски.

Тази година от МОМН не посмяха да представят "бисери" от матурата, но пък са решили да окуражат най-добре представителите се и ще публикуват на сайта на образователното ведомство най-интересните есета.

Зрелостниците могат да проверят резултатите си на сайта http://rezultati.zamaturite.bg/ или тук: http://195.34.104.130/rezultati/

Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...