Забелязахме, че използвате Ad Blocker

Разбираме желанието ви за по-добро потребителско изживяване, но рекламите помагат за поддържането на форума.

Имате два варианта:
1. Регистрирайте се безплатно и разглеждайте форума без реклами
2. Изключете Ad Blocker-а за този сайт:
    • Кликнете върху иконата на Ad Blocker в браузъра
    • Изберете "Pause" или "Disable" за този сайт

Регистрирайте се или обновете страницата след изключване на Ad Blocker

Отиди на
Форум "Наука"

Научните тайни зад уникалната пяна на Guinness


Препръчано мнение

  • Потребители
Публикувано

Guinness-grass.jpg

Всеки път когато наблюдавате чаша прясно налят Guinness, ставате свидетели на истинско научно представление. Тази плътна, кремообразна пяна, която се задържа дълги минути, и хипнотизиращият „танц“ на мехурчетата не са случайни явления. Зад тях се крият сложни физични и химични процеси, които правят ирландската легенда уникална в света на бирата.

Ще разгледаме микросвета на една от най-изследваните бири в историята и ще разберем какво точно се случва в момента, когато барманът ви поднесе перфектно налятата чаша.

При повечето видове бира пяната се дължи изключително на мехурчета въглероден диоксид (CO₂). При бирата Guinness обаче картината е различна – тук има и азотни (N₂) мехурчета. Това съчетание прави пяната значително по-издържлива, а самите мехурчета по-малки и плътни. Интересен ефект от азота е, че той намалява възприеманата горчивина на бирата.

1_guinness

В прясно налятата чаша се разиграва fascinating физично явление. Мехурчетата бързо се изкачват в центъра й, увличайки със себе си течността. Когато достигнат повърхността, течността прави характерен „завой“ надолу и настрани към стените на чашата. Този поток носи най-малките азотни мехурчета обратно към дъното. Там някои от тях се сливат в по-големи и целият процес се повтаря, създавайки знаменитата визуална магия на Guinness.

2_guinness

При всички видове бира по време на пивоварния процес хмелът освобождава α-киселината хумулон. Особеността при производството на Guinness е използването на хмел с по-високи концентрации на тази α-киселина. По време на варенето се освобождава нейният изомер – изо-хумулон.

3_guinness

Изомерите са химични съединения с идентична молекулна формула, но с различно разположение на атомите във въглеродната верига. В случая с Guinness, именно изо-хумулонът е основният „виновник“ за специфичната горчивина, която отличава тази бира от останалите сортове.

Тъмният, почти черен цвят на Guinness се дължи на меланоидините – сложни полимерни структури, които се образуват по време на пивоварния процес. Тези съединения не само придават характерния цвят, но допринасят и за богатия, пълен вкус на бирата.

Зад всяка чаша Guinness се крие цяла вселена от научни явления – от физиката на газовите мехурчета до сложната органична химия на вкусовите съединения. Азотно-въглеродната газова смес създава уникалната пяна, специалният хмел с високо съдържание на α-киселини формира характерната горчивина, а меланоидините осигуряват неповторимия тъмен цвят.

Тези научни „тайни“ обясняват защо Guinness не е просто още една бира, а истински феномен, който продължава да интригува както любителите на напитката, така и изследователите. Следващия път, когато вдигнете чаша с тази ирландска легенда, ще знаете, че държите в ръцете си не просто бира, а резултат от векове усъвършенстване на пивоварното изкуство и научна прецизност.

Консумирайте с удоволствие и мярка! Наздраве!

Източник: https://chitatel.net/nauchnite-tayni-zad-unikalnata-pyana-na-guinness/

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Вашето предишно съдържание е възстановено.   Изчистване на редактора

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...
/* Revenue-Ads-Footer */ /* За дарение */
×

Подкрепи форума!

Дори малко дарение от 5-10 лева от всеки, който намира форума за полезен, би направило огромна разлика. Това не е просто финансова подкрепа - това е вашият начин да кажете "Да, този форум е важен за мен и искам да продължи да съществува". Заедно можем да осигурим бъдещето на това специално място за споделяне на научни знания и идеи.