Забелязахме, че използвате Ad Blocker

Разбираме желанието ви за по-добро потребителско изживяване, но рекламите помагат за поддържането на форума.

Имате два варианта:
1. Регистрирайте се безплатно и разглеждайте форума без реклами
2. Изключете Ad Blocker-а за този сайт:
    • Кликнете върху иконата на Ad Blocker в браузъра
    • Изберете "Pause" или "Disable" за този сайт

Регистрирайте се или обновете страницата след изключване на Ad Blocker

Отиди на
Форум "Наука"

Военните конфликти - САЩ и Венецуела

Препръчано мнение

• Администратор
Публикувано

🇺🇸🇻🇪 The Economist:

„Планът [на Тръмп] очевидно е Венецуела да остане под ежедневното управление на високопоставен чавист, с изключение на демократично избраните лидери, но с контрол над богатствата й от страна на американските корпорации“.

https://t.me/drmjournal/15398

• Потребител
Публикувано
Преди 1 минута, Р. Теодосиев said:

🇺🇸🇻🇪 The Economist:

„Планът [на Тръмп] очевидно е Венецуела да остане под ежедневното управление на високопоставен чавист, с изключение на демократично избраните лидери, но с контрол над богатствата й от страна на американските корпорации“.

https://t.me/drmjournal/15398

Когото назначат за губернатор, той е предателят който е организирал, че да няма никакво съпротивление от страна на военните и полицейските власти.

Интересно, че Бразилия ще се възползва ли от това и окупира  региона Есекибо – огромна територия (около 160 000 кв. км), изключително богата на нефт, злато и минерали?

• Администратор
Публикувано
Преди 11 часа, Skubi said:

Южно-Американски блогери казват, че това е куклен театър за нас и за руССнаците и китайците. Мадуро отдавна се е договорил с Тръмп и след време ще отпътува за Дубай. Там ще живурка докато кончи. Истина или не? 

Това има значение само за самия Мадуро, дали се е договорил с тръмп или не, няма никакво значение - там целта е постигната, сега ще видим какво ще стане ;)

• Потребител
Публикувано

... и мойте 5 стотинки по темета (сори - не можах да се стърпя) ... от една страна това беше КАТЕГОРИЧНО проявяване на решителна сила към "партньорите" на Америка (едва ли е случайна датата - след като не сколаса - да постигне мир явно и на тромета му писна джуджето да го разиграва ) да редуцират във разумни граници цената на петрола , за да форсира банкрута на раzия и второто ... което мен повече ме шокира - абе много грубо се отигра тоя ход - сега не слуда под лупа политиката на Мадуро и допускам ,че и там и имало машинаций при преизбирането му - ама ДА ОТВЛЕЧЕШ ЗАКОННО ИЗБРАН ПРЕЗИДЕНТ НА НЕЗАВИСИМА ДЪРЖАВА И ДА ГО ИЗПРАВИШ ПРЕД АМЕРИКАНСКИ ГРАЖДАНСКИ СЪД ... е меко казазано - погазване на всякакви международни норми

ПП - да аз разбирам истинксите причини зад това театро - но НАЧИНЪТ  по който беше изиграно е адско пошло и лицемерно !!!

• Харесва ми! 1
  • Потребител
Публикувано
Преди 2 часа, elektrotexnik said:

... и мойте 5 стотинки по темета (сори - не можах да се стърпя) ... от една страна това беше КАТЕГОРИЧНО проявяване на решителна сила към "партньорите" на Америка (едва ли е случайна датата - след като не сколаса - да постигне мир явно и на тромета му писна джуджето да го разиграва ) да редуцират във разумни граници цената на петрола , за да форсира банкрута на раzия и второто ... което мен повече ме шокира - абе много грубо се отигра тоя ход - сега не слуда под лупа политиката на Мадуро и допускам ,че и там и имало машинаций при преизбирането му - ама ДА ОТВЛЕЧЕШ ЗАКОННО ИЗБРАН ПРЕЗИДЕНТ НА НЕЗАВИСИМА ДЪРЖАВА И ДА ГО ИЗПРАВИШ ПРЕД АМЕРИКАНСКИ ГРАЖДАНСКИ СЪД ... е меко казазано - погазване на всякакви международни норми

ПП - да аз разбирам истинксите причини зад това театро - но НАЧИНЪТ  по който беше изиграно е адско пошло и лицемерно !!!

Грубо, не грубо, защо казвъм, че Хелсинки е мъртъв. Прочети тамо споразумението което подписаха преди 50 години, за взаимната политика между малки и велики страни. За толерантноста и спазване на независимоста им...и тнт.

Правда е, че и до сега не било всичко идеално, но с Тръпчо всичко стана бяло-черно. Ако си голям и могъщ Ти си законът. Това имаш право да правиш каквото си искаш. За малките куш и покорно наведена глава. Затова се държи така странно с бункерният дядка така Тръмпчо защото са душевни и морални братя, с общи интереси. Например взривяването на НАТО и ЕС на съставни части. А това с неоконсервативие, Патриотите, и други подобни които се борят срещу гендер-вук-либералфашистите и педерас-ЛМБТКУ движения включително и централизацията на ЕС управлението,  са напълно в интерес на големите империалисти. Да не говорим за комунистическият Китай.

• Потребител
Публикувано

"САЩ не се нуждаят от венецуелски петрол, но Вашингтон не може да позволи петролната индустрия на Венецуела да бъде контролирана от противници на САЩ", заяви държавният секретар на САЩ Марко Рубио.

Упражнявайки контрол върху венецуелския петрол, САЩ на практика ще имат контрол върху ОПЕК и световните цени на петрола.

• Харесва ми! 1
  • Потребител
Публикувано (edited)
Преди 3 часа, elektrotexnik said:

ДА ОТВЛЕЧЕШ ЗАКОННО ИЗБРАН ПРЕЗИДЕНТ НА НЕЗАВИСИМА ДЪРЖАВА И ДА ГО ИЗПРАВИШ ПРЕД АМЕРИКАНСКИ ГРАЖДАНСКИ СЪД ... е меко казазано - погазване на всякакви международни норми

Хмм. Не си неправ, но твоето твърдение повдига някои неизбежни въпроси.

Например, Русия спазва ли международни норми с войната си в Украйна? А Китай и Индия спазват ли международни норми като финансират войната в Украйна чрез покупките на руски петрол? И ако Русия, Китай и Индия не спазват международни норми, САЩ и Европа ли са баламите да ги спазват?

Нормите са норми докато всички ги спазват. Иначе всеки се спасява поединично.

Редактирано от gmladenov
  • Харесва ми! 2
  • Потребител
Публикувано

Китайските социални медии ентусиазирано приветстваха превземането на Мадуро от САЩ като модел за действие срещу Тайван, отбелязва Блумбърг. Операцията на Тръмп срещу венецуелския диктатор оглави китайската платформа за социални медии Weibo, събирайки близо 440 милиона гледания.

„Предлагам да използваме същия метод, за да си върнем Тайван в бъдеще“, написа един потребител в отговор на публикация, събрала над 700 харесвания. „Тъй като САЩ не приемат международното право сериозно, защо да ни е грижа?“, добави друг.

„Светкавичният набег на американските империалисти срещу Венецуела за залавяне на Мадуро и съпругата му е перфектният план за нашите военни да започнат изненадваща атака на Жабешкия остров и да заловят Лай Чинг-те“, написа един човек, използвайки пренебрежителен термин за Тайван. Лай е президент на Тайван.

Според политически анализатори, нарастването на националистическите настроения в Китай не означава, че Си Дзинпин ще промени стратегията си спрямо Тайван. Ударът на Тръмп обаче може да даде възможност на Пекин да ескалира военната си агресия.

„В частен план очаквам Пекин да подчертае пред Вашингтон, че очаква да му бъдат предоставени същите привилегии по отношение на изключенията от международното право, каквито Съединените щати си предоставят“, казва Райън Хас, бивш американски дипломат и старши сътрудник в Института Брукингс.

• Потребител
Публикувано
Преди 5 часа, Skubi said:

Когото назначат за губернатор, той е предателят който е организирал,

Как да си обясним "случая Матиас Руст"? Там имаше ли предател в Кремъл? 

Преди 5 часа, Р. Теодосиев said:

Мадуро отдавна се е договорил с Тръмп и след време ще отпътува за Дубай.

Тръмп е предложил на Мадуро да се пресели в Турция,но той е отказал. Именно затова Тръмп е заповядал на Делта форс да го арестуват...

• Потребител
Публикувано
Преди 34 минути, gmladenov said:

Например, Русия спазва ли международни норми с войната си в Украйна? А Китай и Индия спазват ли международни норми като финансират войната в Украйна чрез покупките на руски петрол? И ако Русия, Китай и Индия не спазват международни норми, САЩ и Европа ли са баламите да ги спазват?

Неспазването на закони и норми от други не те оневинява!!!

Не може да кажеш на съдията, Пешо и Тошо изнасилиха Пена , защо и аз да не направя същото . Убих го ,но и един китаец извърши убийство .

• Харесва ми! 2
  • Потребител
Публикувано (edited)
Преди 9 минути, vvarbanov said:

Неспазването на закони и норми от други не те оневинява!!!

За сведение, аз не защитавам действията на САЩ. Но също така не виждам проблем в мръсна игра да се играе мръсно.

Не може да оставяме едни играчи да играят мръсно, а на другите да им четем морал, че играят мръсно. Това също е лицемерие.

Редактирано от gmladenov
  • Харесва ми! 1
  • Потребител
Публикувано

От мрежата:

Казват, че се въвеждат някакви нови правила за световен ред. Какво ново? Тези правила са стари колкото човечеството - те са на същата възраст като нас.

Новите правила бяха тези, които човечеството, в паниката си, се опита да установи след Втората световна война. Сега те са свалени и Путин, Си и Тръмп, ръка за ръка, ни връщат към смелия стар свят.

Тръмп реабилитира силата в западния сегмент на културата. Той възстановява значението ѝ там, където е загубила най-голяма тежест. Той не е против закона, но го признава само за силните.

Едно е сигурно: светът няма да бъде по-безопасен след днес. Но вероятно ще стане много по-предпазлив. Всички сме били научени на два урока.

Урок първи: бъдете истински силни, не просто изглеждайте силни. Не се надуйте на паради, а бъдете готови да разкъсате цялата планета на парчета във всеки един момент. Това е единственият начин да се спасите от някой, който е готов да ви „скочи“ във всеки един момент.

Урок втори: ако не сте готови да бъдете силни, намерете си силен господар, закълнете му се във вярност и се придържайте към глутницата си. Изглежда, че на тази планета вече няма място за слабите, без надзор.

В близко бъдеще, изглежда, ще бъде възстановен малък, ексклузивен клуб на силните, които ще подредят слабите помежду си и ще седнат да преговарят. Алтернативата е да се избиват взаимно. Членството в този клуб най-вероятно ще бъде платено с ядрено дарение.

Да бъдеш малък и независим ще излезе от мода за дълго време. Или малък, или независим - трябва да избираш.

• Харесва ми! 1
  • Потребител
Публикувано
Преди 57 минути, gmladenov said:

За сведение, аз не защитавам действията на САЩ. Но също така не виждам проблем в мръсна игра да се играе мръсно.

Не може да оставяме едни играчи да играят мръсно, а на другите да им четем морал, че играят мръсно. Това също е лицемерие.

Силно несъгласен съм с теб. Не може да играеш мръсно, а да държиш на чиста игра. Който защитава международния ред, международното право и предвидимостта в международните отношения трябва да осъжда всякакви подобни действия. И Германия или Франция, ако направят утре подобна дивотия бих казал същото, а съм убеден поддръжник на Европа и западните ценности, извоювани с много страдание. Такова поведение не бива да се подкрепя, толерира или оправдава. 

• Потребител
Публикувано (edited)
Преди 13 минути, Димитър Йорданов said:

Такова поведение не бива да се подкрепя, толерира или оправдава. 

Да се разбира ли,че ако България беше отвлякла Кадафи и го осъди заради "съдебната" разправа с българските медици,вие бихте били против такава акция? Впрочем,по-късно Британия,Франция и Щатите помогнах на либийската опозиция да убие и содомизира Кадафи,но тогава никой не протестира,освен Путин... Забравих да допълня. САЩ не заловиха,а направо убиха чужд гражданин на чужда територия – Осама бин Ладен в Пакистан. 

Редактирано от deaf
  • Харесва ми! 1
  • Потребител
Публикувано
Преди 2 часа, gmladenov said:

Хмм. Не си неправ, но твоето твърдение повдига някои неизбежни въпроси.

Нормите са норми докато всички ги спазват. Иначе всеки се спасява поединично.

„Тъй като САЩ не приемат международното право сериозно, защо да ни е грижа?“ - написал си Ти самият един пост по-надолу ... за това намеквам ... правото на силния да налага своята воля както прецени за "правилно" ... що за идиотия е да се съди (замижвам и цитирам цифра - поне няколко милиона са пуснали бюлетина за него) държавен глава на независима държава от ... от граждански съд на съвсем чужда държава (ако е бил на "дипломатическа мисия" и е скраднал кило зарзават - по съм склонен да приема подобен развой ... ама да го извлачат от постелите и да го замъкнат като някакъв квартален нарко пласьор в американски затвор ?!?)

🤨

ПП нито съм на някого фоб , нито фил ... тоест не проявявам някакво пристрастност - не ми пука нито за джуджака , нито за тромпета , нито за мадуро (откровенно казано) ... просто изразих своето негодувание ... щото нали - силните на денят се сменят - но все пак трабва да има някаква законова (или ако щеш морална норма) която поддържа "добрите нрави" в една Цивилизация

• Upvote 1
  • Потребител
Публикувано
Преди 2 часа, gmladenov said:

Фактът, че една държава нарушава международни норми, не дава автоматично право на друга да прави същото. Международното право не работи като „ако той може, и аз мога“.

Точно обратното – нарушенията на един актьор правят още по-важно другите да спазват правилата, защото иначе системата се разпада напълно. Ако всички започнат да оправдават собствените си действия с чужди престъпления, стигаме до свят без норми, без предвидимост и без сигурност.

Или казано по-просто: Престъпленията на един не легализират престъпленията на друг. Това е основен принцип – в правото, в морала и в международните отношения.

А дали някой е „балама“, защото спазва правила? Не. Това е избор да поддържаш система, в която и ти, и съюзниците ти имате предвидими рамки и защита. Алтернативата е хаос, в който силният прави каквото иска, а слабият страда.

• Харесва ми! 2
  • Благодаря! 1
  • Потребител
Публикувано
Преди 1 час, deaf said:

Кадафи и го осъди заради "съдебната" разправа с българските медици,вие бихте били против такава акция? Впрочем,по-късно Британия,Франция и Щатите помогнах на либийската опозиция да убие и содомизира Кадафи,но тогава никой не протестира,освен Путин

Ексюз. Но тук в изказването се вижда чудесното промиване на мозъците от много десилетната руССка пропаганда, благодарение на която автоматично идват такива лъжи като факти. Които и високо интелигентни хора си "спомнят иститата".

Попитах ИИ защото, аз не така си спомнях. Ето:  

Кои страни посредничеха за освобождението на българските медицински сестри?

Освобождаването на българските медици през 2007 г. беше резултат от мащабна дипломатическа кампания, в която ключова роля изиграха следните държави и институции:
  • Европейски съюз (ЕС): Европейската комисия беше водещ преговарящ чрез комисаря по външните отношения Бенита Фереро-Валднер. ЕС договори пакет от хуманитарна помощ и модернизация на болницата в Бенгази.
  • Франция: Президентът Никола Саркози и съпругата му по това време, Сесилия Саркози, изиграха решаваща роля в последния етап на преговорите. Сесилия Саркози придружи медиците в самолета до София.
  • Катар: Емирство Катар беше ключов посредник, който помогна за постигането на финансовото споразумение с семействата на заразените деца, което позволи замяната на смъртните присъди с доживотен затвор и последвалата екстрадиция.
  • Великобритания: Под ръководството на премиера Тони Блеър, страната активно съдейства за нормализиране на отношенията с Либия, което подготви почвата за преговорите.
  • САЩ: Макар и по-малко видими в крайния етап, САЩ оказваха постоянен дипломатически натиск върху режима на Кадафи през целия процес.
  • Германия: Като ротационен председател на ЕС през първата половина на 2007 г., Германия също допринесе за координирането на европейските усилия. 
Освобождаването стана възможно чрез правната рамка на спогодба за правна помощ между България и Либия от 1984 г., която позволи на осъдените да изтърпят наказанията си в родината, където бяха незабавно помилвани от президента Георги Първанов. 
  • Благодаря! 1
  • Потребител
Публикувано (edited)
Преди 1 час, deaf said:

Да се разбира ли,че ако България беше отвлякла Кадафи и го осъди заради "съдебната" разправа с българските медици,вие бихте били против такава акция? Впрочем,по-късно Британия,Франция и Щатите помогнах на либийската опозиция да убие и содомизира Кадафи,но тогава никой не протестира,освен Путин... Забравих да допълня. САЩ не заловиха,а направо убиха чужд гражданин на чужда територия – Осама бин Ладен в Пакистан. 

Да, правилно си разбрал. Когато се даде възможност на народа на една държава да реши какво да прави с бившия си лидер или има одобрена от ООН резолюция е едно. Но да се отвлече лидер на която и да е държава от друга държава е прекалено. Скоро ще се върнем в средновековието, дълбоката древност или други малко по-нестабилни периоди, в които държавни лидери са били отвличани като заложници срещу откуп или за да се наложи волята на силния. Не желая подобно нещо. Нито всеки, който има глава на раменете си. 

Редактирано от Димитър Йорданов
  • Харесва ми! 1
  • ХаХа 1
  • Потребител
Публикувано
Преди 14 минути, vvarbanov said:

Алтернативата е хаос, в който силният прави каквото иска, а слабият страда.

Купи си чипс и биричка, защото тази ера идва.

Кумшията ти ако иска да загради част от твоето дворно място, понеже са 8 братя, ще си загради и дигне ограда. Ти пък спазвайки закона отивай да се съдиш с него 20 и танто години....😲

• Харесва ми! 1
  • Потребител
Публикувано (edited)
Преди 9 минути, Димитър Йорданов said:

Да, правилно си разбрал. Когато се даде възможност на народа на една държава да реши какво да прави с бившия си лидер или има одобрена от ООН резолюция е едно. Но да се отвлече лидер на която и да е държава от друга държава е прекалено. Скоро ще се върнем в средновековието, дълбоката древност или други малко по-нестабилни периоди, в които държавни лидери са били отвличани като заложници срещу откуп или за да се наложи волята на силния. Е желая подобно нещо. Нито всеки, който има глава на раменете си. 

Така е. Големите и тези малки които имат атомна бомба фактически това правят каквотто си искат....Защо Кимчо когато отрови с новичук или нещо друга отрова  братовчед си на международно летище? Стана ли му нещо? Да не говорим за Израел.

Редактирано от Skubi
  • Харесва ми! 1
  • Потребител
Публикувано (edited)
Преди 2 часа, Димитър Йорданов said:

Който защитава международния ред, международното право и предвидимостта в международните отношения трябва да осъжда всякакви подобни действия. 

Няма никакъв спор, че е по-хубаво да живеем в справедлив свят, в който всички държави спазват международното право.

Въпросът е какво правим когато варварска Русия не се съобразява с никакво право, а Китай и Индия (заедно ~3 млрд души oт общо ~8 млрд) поддържат и финансират Русия?

Колкото и да ревем, международното право реално не се спазва от двете най-големи по население държави в света - плюс комплексираните руснаци с мания за величие.

В тази днешна реалност аз предпочитам Америка и Европа да демонстрират сила, а не да реват като ощипани невести, че международното право не се спазва.

Редактирано от gmladenov

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...

Подкрепи форума!

Дори малко дарение от 5-10 лева от всеки, който намира форума за полезен, би направило огромна разлика. Това не е просто финансова подкрепа - това е вашият начин да кажете "Да, този форум е важен за мен и искам да продължи да съществува". Заедно можем да осигурим бъдещето на това специално място за споделяне на научни знания и идеи.