Забелязахме, че използвате Ad Blocker

Разбираме желанието ви за по-добро потребителско изживяване, но рекламите помагат за поддържането на форума.

Имате два варианта:
1. Регистрирайте се безплатно и разглеждайте форума без реклами
2. Изключете Ad Blocker-а за този сайт:
    • Кликнете върху иконата на Ad Blocker в браузъра
    • Изберете "Pause" или "Disable" за този сайт

Регистрирайте се или обновете страницата след изключване на Ad Blocker

Отиди на
Форум "Наука"

V8 пружинен двигател

Препръчано мнение

• Потребител
Публикувано

Здравейте колеги,

Наскоро попаднах на един изключително популярен проект в YouTube за т.нар. „V8 Spring Motor“ (система с осем пружини, колянов вал и тежък маховик). Видеото демонстрира впечатляваща изработка и машина, която след първоначално развъртане поддържа движението си дълго време захранвайки товар от близо 500W.

Като човек който се интересува от механика и енергетик  бих искал да обсъдим има ли смисъл от подобна конфигурация в реални условия. Какво е вашето мнение по този въпрос.

Пружините като стабилизатор: Има ли реален механичен смисъл от използването на пружинен резонанс за компенсиране на загубите при преодоляване на „мъртвите точки“ на коляновия вал, или те просто добавят излишно триене и топлина?

Маховикът срещу батериите: Може ли такава система да се разглежда като евтин (макар и обемист) метод за краткотрайно съхранение на кинетична енергия (Flywheel Energy Storage)?

Енергиен баланс: Ако приемем, че няма скрит външен двигател, колко време според вашата практика би могла да издържи подобна инерционна маса (около 30 кг), преди товар от 480W да я спре напълно?

Лично аз съм скептичен към твърденията за подобни неща, тъй като законите на термодинамиката са категорични, но ми се иска да анализираме инженерната страна на проекта.

Пък и самото видео има  1,9 млн. показвания. Според мен това нещо ако се завърти рано или късно ще спре да се върти просто защо няма да има допълнителна сила която да го поддържа. Може би ще трае 10-15 минути и ще утихне.

Видеото е тук - V8 прижинен двигател

• Потребител
Публикувано

Фалшиви и измамни видеа са това. А обсъждането им е чиста загуба на време и енергия. 

• Потребител
Публикувано (edited)

Дори и да е фалшиво все пак има  1,9 млн. показвания. Това е голямо число. Предполагам че 5 процента от хората гледали клипа са опитвали да го направят.

Видеото реално показва машина която рано или късно ще утихне. Интересно ми е за какъв период от време ще се поддържа този странен резонанс. Дори и да работи примерно  30 минути пак ще произведе някакъв нищожен ток.

Такова нещо като вечен двигател няма.

Редактирано от arheolog

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Вашето предишно съдържание е възстановено.   Изчистване на редактора

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...

Подкрепи форума!

Дори малко дарение от 5-10 лева от всеки, който намира форума за полезен, би направило огромна разлика. Това не е просто финансова подкрепа - това е вашият начин да кажете "Да, този форум е важен за мен и искам да продължи да съществува". Заедно можем да осигурим бъдещето на това специално място за споделяне на научни знания и идеи.