Отиди на
Форум "Наука"

Когато Изтока се сблъска със Западa...


Recommended Posts

 • Потребител

Пускам тази тема, по повод на една статия, която ми се стори за уместно да се преведе и да я имаме тука във форума. Преведе я Уорлорд, понеже аз не разполагам с необходимото време. Все пак редакцията е моя. :P

"Когато Изтока се сблъска със Запада, неизбежно ли е насилието?"

Джеймс Пинкертън

"Това тук е Багдад". Така казват необузданите мюсюлмани в Париж, според новините от последната седмица. Тези думи са напомняне за това, че Западът и Исляма са се вплели в глобален сблъсък по много различни спорни точки - сблъсък на цивилизации.

Точно така - сблъсък на цивилизации. От европейският джихад в Париж, през анти-американското насилие в Ирак, до интифадата на палестинските терористи, неотдавнашната заплаха на президентът на Иран да "изтрие Израел от политическата карта", върволицата от бомбени атентати в Индия и Индонезия. Те са част от общата нишка и база на враждебността между Юдейско-християнския Запад и Ислямския Изток.

Това беше аргументът на професорът от Харвард - Самюъл Хънтингтън в неговата книга от 1996 "Сблъсъкът на цивилизациите и прекрояването на новия световен ред", където той твърди, че различните цивилизации по естествен път са вкарали себе си в конфликт. Когато книгата се появи, много от критиците оплюха културно-историческия песимизъм на автора. В края на краищата, не доказва ли опита на мултикултурния Ню Йорк Сити през 90-те години, че всеки би могъл да се разбира с другия, поне през по-голямата част от времето.През последните 10 години най-значимия 11.09, в същия този Ню Йорк, подкрепи твърденията на Хънтингтън.

Действително този специфичен сблъсък на цивилизациите е бил започнат още преди 14 века, когато ислямските армии нахлуват в Близкия Изток, който тогава е предимно християнски. Всъщност през 732 г. мюсюлманските войски стигнали почти до Париж преди да бъдат спряни.

Други цивилизационни сблъсъци датират още от началото на историческите времена. Херодот, древногръцкият хронист познат и като "баща на историята", пише че Ксеркс, император на Персия, свикал военен съвет, на който изложил на своите благородници и генерали неговите планове за инвазия през 480 г. пр.н.е. "По този начин ние ще покорим цялото човечество под нашата власт- и онези, които са виновни, и онези, които са невинни за вършенето на неправди спрямо нас". С други думи гръцкият историк рисува в некрасив портрет персийският цар. И много хора критикуват Херодот, че е гръцки пропагандист. Но точно там е проблема - различни култури се бият за всичко, включително и за тяхното собствено виждане за историческата истина.

Така, че кога можем да достигнем до вечен мир? Кога културите ще спрат завинаги да се сблъскват? Никога не е имало задоволително дългосрочно решение, но за по-кратък период най-добрия начин за избягване на конфликти ще бъде да се избягват контакти. Това е урокът, който французите не успяха да научат, след като те се изтощиха през последните два века да експортират французи към мюсюлманските страни, толкова колкото и заселваха мюсюлмани във Франция.

През 1830 г. Франция започнала да колонизира Алжир. Алжирския народ се съпротивлявал, но французите взели надмощие след 42 години борба. Французите били убедени, че алжирците са им естествено подчинени и преселили много от тях във Франция, за да им вършат черната и трудна работа. В крайна сметка френските колонизатори били изгонени от Алжир чрез война, взела стотици и хиляди животи между 1954 и 1962 г. Днес единственото колониално завещание от френската колониална авантюра са милиони алжирци и други африкански мюсюлмани, които живеят - повечето от тях в нещастие - във Франция.

Други страни търпят трудно съжителството с техните мюсюлмански малцинства, като Испания, Франция и Англия, приели много екс-колонизирани мюсюлмани. И както атентатите в Мадрид през 2004 г. така и в Лондон през 2005 г. показват, че интегрирането ще бъде много трудно. И Израел след десетилетия опити да подчини палестинците, трябваше да предприеме далеч по-мъдрата стратегия - давайки пълна свобода на Газа и огради с големи стени Западния бряг.

А и между другото на американците предстои изключително трудната задача да омиротворят мюсюлманите в Ирак и Афганистан. Примамливо е да се нарочи виновник за всичките тези конфликти. Най-добрия урок обаче е, че насилието неизбежно изригва, когато цивилизациите, Източната и Западната, се сблъскат. Това може и да се промени някой ден, когато лъва легне кротко до агнето. Дотогава все пак по-доброто решение за двете цивилизации е да пазят дистанция помежду си.

http://www.newsday.com/news/columnists/ny-...news-columnists

Превод : Warlord

Редакция :Byzantiner

Редактирано от Warlord
Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор

Според вас възможно ли е да се приложи изложеният по-горе модел за поне временно предотвратяване на конфликти, при сблъсък на Исляма със Запада, като се избягва допир между двете цивилизации?

Link to comment
Share on other sites

 • Администратор

Да се изселват мюсюлмани в Запада ли?

Може и така да се отложи временно конфликти, но Истока реши ли да напада ще призове мюсюлмани от целия свят както Хитлер е направил през вторората световна. И тогава става страшно. Но съм обеден, че това временно ще успокои топката между двата свята.

Но коя държава би искала повече фанатици в свой територии ;)

Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор
Да се изселват мюсюлмани в Запада ли?

Не, точно обратното - да се спре всякаква миграция на мюсюлмани в Запада и обратното - на християни и юдаисти в ислямския свят. И по възможност да се изолират по някакъв начин мюсюлманите живеещи вече в Запада.

Редактирано от Warlord
Link to comment
Share on other sites

 • Администратор

Честно казано ще е много добре, но може някой от тях да се почувстват много пренебрегнати и да направят проблеми с мащабноста на Ню Йорк, Мадрид и Лондон :head_hurts_kr: А от друга гледна точка много по добре ще си живеем ние при нашите и те при техните( даже и от БГ ако се изселят ще стане много добре) Но и Америка няма да ги остави току така да си правят какво то си искат поне докато могат да черпят нефт от там. А може би точно заради намесата на Америка и други страни стават тези проблеми. И ако се оставят да си живеят изолирани от християнския свят ще са си много добре. Така и ние ще напреднем по бързо във всякакво отношение и те няма да са такава заплаха за нас. Но трябва много неща да се променят и да мине известно време, за да се види резултата, което никога няма да стане.

Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор

Нефтът е големия проблем, Запада никога няма да се откаже от нефта, с който разполага ислямския свят, защото е зависим от него.

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

Хмм на интересни мисли ме навеждате:

Абсолютна изолираност и дистанцираност м/у цивилизациите не би могла да съществува напълно...а пък като ги знам американците кви са толерантни и всички европейци покрай тях.....дори и малкото, което теоретично може да се направи в тази посока, не е възможнов нашата епоха въобще.....сега се сещам, какво е казал Ницше по въпроса за толерантността(тук го прилагам, имайки предвид толерантността в нейните крайни и изродени форми) : "Не знам по-големи злини от тези, направени от толерантните"- нещо подобно, не е точен цитат, щото цитирам по памет... не, честно казано, не мисля, че тази идея най-доброто възможно решение на проблема....мисля, че требва да държим на порядките си, колкото и самите араби- например да бъде забранено на жените им да носят кърпи....така както примерно е забранено на мен, когато пребивавам в някой ислямска страна да употребявам алкохол, например(е, верно не във всички е забранено, ама...), като държим на тия неща....който от тях не може да ги понася, сам би се върнал, а на който му харесваще се интегрира и ще живее добре заедно с нас....т.е. за да не се получава сблъсък на ценности и култури, трябва да има една поддържано силно доминираща култура- нашата....в крайна сметка те са решили да дойдат при нас и доколкото познавам араби(предимно) мюсюлмани....не са избягали от много хубаво....така че, както аз мога да се съобразявам с техните обичаи, ако живея например в Дубай :) , да не пия алкохол, да не заговярям забулена жена, да спазвам дистанции, да не ям свинско и т.н., така и те ще спазват нашите....като не им хареса те сами ще си тръгнат и така конфликтът ще се избегне някак естествено.....

Редактирано от byzantiner
Link to comment
Share on other sites

 • Потребител
И ако се оставят да си живеят изолирани от християнския свят ще са си много добре.

Хммм не съм убеден в това...самво се замисли, ако я нямаше световната търговия, в която Америка е лидер един вид, то биха ли могли в Дубай и Абу Даби да се извисяват тези небостъргачи, да се прави рай в пустинята и т.н.....ако ония хора си живееха буквално в 16-17 век(щото те според мен те живеят сега това на светогледно равнище), аз лично не мисля.....така че що се отнася до големите пачки- ползата е един вид взаимна.....

Нефтът е големия проблем, Запада никога няма да се откаже от нефта, с който разполага ислямския свят, защото е зависим от него

Проблемът е, че по принцип нефът изобщо в светът е на изчерпване.....не случайно Буш официално с речта си насърчи опитите за изнамиране на алтернативни видове горива..бях чел, че докъм 50-тина години, ако не и по-малко световните запаси ще се изчерпят максимално.....ясно е, че Буш го каза щото по всяка вероятно се готви поредния удар на Щатите- вероятно в Иран....но за първи път поне аз чувам лидер от такъв мащаб да каже, че ще се насърчават опитите за изнамирането на подобно нещо....така че рано или късно на Западът ще му се наложи да преодолее тази зависимост.....и тогаво от кво ше живее примерно Суадистска Арабия не ми е много ясно....неслучайно в ОАЕ се опитват да напрявт Хонг Конг на Персийския залив и региона- стимулира търговията изключително много, дават огромни парични суми за строежи на вмодерни сгради( дори владетелят им пред време решил да срути всичко и да го построи наново, така се появява и съвременния вид на АОЕ- можете да видите снимки в доклада ми за АОЕ :P )

направата на футуристични съвременни проекти, с които да се привличат туристи, превръщане на пустинята в рай и т.н и т.н., защото хората са се осъзнали, че петролът ще свърши един ден неминуемо.

Link to comment
Share on other sites

 • Администратор
Хмм на интересни мисли ме навеждате:

Абсолютна изолираност и дистанцираност м/у цивилизациите не би могла да съществува напълно...а пък като ги знам американците кви са толерантни и всички европейци покрай тях.....дори и малкото, което теоретично може да се направи в тази посока, не е възможнов нашата епоха въобще.....сега се сещам, какво е казал Ницше по въпроса за толерантността(тук го прилагам, имайки предвид толерантността в нейните крайни и изродени форми) : "Не знам по-големи злини от тези, направени от толерантните"- нещо подобно, не е точен цитат, щото цитирам по памет... не, честно казано, не мисля, че тази идея най-доброто възможно решение на проблема....мисля, че требва да държим на порядките си, колкото и самите араби- например да бъде забранено на жените им да носят кърпи....така както примерно е забранено на мен, когато пребивавам в някой ислямска страна да употребявам алкохол, например(е, верно не във всички е забранено, ама...), като държим на тия неща....който от тях не може да ги понася, сам би се върнал, а на който му харесваще се интегрира и ще живее добре заедно с нас....т.е. за да не се получава сблъсък на ценности и култури, трябва да има една поддържано силно доминираща култура- нашата....в крайна сметка те са решили да дойдат при нас и доколкото познавам араби(предимно) мюсюлмани....не са избягали от много хубаво....така че, както аз мога да се съобразявам с техните обичаи, ако живея например в Дубай :) , да не пия алкохол, да не заговярям забулена жена, да спазвам дистанции, да не ям свинско и т.н., така и те ще спазват нашите....като не им хареса те сами ще си тръгнат и така конфликтът ще се избегне някак естествено.....

И това не е лоша идея само трябва да се осъществи. Трябва да се спазват навсякъде тамошните закони и културни традиции. А не примерно да дойде някакви и да малтретират примерно жените си, защото по техен обичай това е позволено. А тук трябва да влезе в затвор. ;) И още доста примерни мога да дам, но мисля, че ме разбра какво искам да кажа.

А това за алтернативните горива то вече се започна. Някаде гледах колички за двама мисля бяха работят с въглерод. И взимат въздух от околната среда.

А има и такива с ток, но проблема там е съдържането на енергията по продължително време. :v:

Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор

Ами още от преди Втората световна война е измислен синтетичен бензин. В момента се разработват много проекти за горива на други основи различни от нефта, дори и с вода. Чувал съм, че някакъв българин измислил метод за задвижване на колите с вода, само, че арабите като узнали и той съвсем случайно веднага бил убит преди да изложи плановете си на някоя фирма и още по-случайно домът му бил изпепелен от пожар, в който изгоряли разработките и чертежите му. :whistling::icon_rolleyes::innocent:

Остава също така и алтернативата превозните средства да се задвижват с ток или слънчеви батерии. Но и това няма да е пълноценен заместител на петрола. А най-сложното е движението на цивилизацията с помощтта на нефта да бъде вкарано в друг ритъм. Само за един ден ако спрат доставките на петрол пред бензиностанциите в Запада се образуват километрични опашки пред всяка бензиностанция.

Иначе според очакванията световния запас на нефт би се изчерпал до 50-тина години, но става дума за разработените находища и предполагаемите такива. Може да се открият и още, а може да се измисли и начин за 100% експлоатация на всяко находище. Защото не винаги може да се извлече чрез сонди целия нефт от сложно нагънатите земни кухини.

Иначе арабите не ги мислете, те вече са натрупали такива пари по банките, че само с тях и лихвите може да си живеят неопределен период от време.

Link to comment
Share on other sites

 • Администратор

Ще се измислят алтернативни ефикасни горива и то може би скоро. Все пак близките едно, две, три десетилетия ще се изчерпи нефта. Само си представете колко гориво заминава само за военни действия. Може би 50% от цялото изразходвано а може и повече. А няма война само умиротворителни акции ;) . Според мен много по бързо от тези 50 години, който предполагате ще се изчерпи дори и да измислят 100% изсмукване.

Това със слънчевите батерии не ми се струва мног ефективно и сигурно. Най вероятно с въглерод или някаква течност а кой знае може и вода :blink:

И аз съм чувал за човек, който измислил как да се ползва вода вместо горива и са го убили, но да е българин малко съмнително, макар, че е възможно.

А и ме съмнява изтока да стане като запада. Просто предпочитам да отида във Вегас, отколкото в Дубай примерно или в Калифорния а защо не на Великденските острови. Колкото и милярди никога няма да направят пясъка пръст. Най добре си е автентичното и старото. Ако се свърши нефта те ще увяхнат и тази част на света ще се превърни в туристическа област, а не главен снабдител за гориво. Много от плюсовете, който получават днес заради нефта ще изчезнат. "Вечни интереси не вечни приятели" ;) Нафтовите магнати ще си дадат милярдите за правене на небостъргачи и др. подобни, но никога няма да изпреварят запада. :hmmm:

Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор

Кой знае, а милиардите натрупани от нефта ги влагат в какво ли не навсякъде по света, така, че може да се каже, че са си уредили богато бъдеще дори и да си изчерпат нефтените ресурси. А колкото до изтоштените им пясъчни почви те пренасят птичи тор от островите в тихия океан, като съм чувал, че до всяко растение си има търбичка, която периодично го поръсва с капки - до такава степен се цени зеленината там (а не като тук дето никой не наказва мангалите заради незаконната им сеч по горите). Те дори измислиха как да пречистват и опресняват морската вода.

Редактирано от Warlord
Link to comment
Share on other sites

 • Администратор
Кой знае, а милиардите натрупани от нефта ги влагат в какво ли не навсякъде по света, така, че може да се каже, че са си уредили богато бъдеще дори и да си изчерпат нефтените ресурси. А колкото до изтоштените им пясъчни почви те пренасят птичи тор от островите в тихия океан, като съм чувал, че до всяко растение си има търбичка, която периодично го поръсва с капки - до такава степен се цени зеленината там (а не като тук дето никой не наказва мангалите заради незаконната им сеч по горите). Те дори измислиха как да пречистват и опресняват морската вода.

Има още много хляб да ядем докато стигнем нивото им. Тук за да неумрем от студ сечат дърва а там нямат такъв проблем а и да имат студ просто си плащат. Имат пари и се развиват ние нямаме не се развиваме. Трябва България по някакъв начин да развие икономиката си.

Все си мисля, че ще се взема гориво от космоса или някоя планета, но явно ще минат доста години докато стане това ;)

Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор
Все си мисля, че ще се взема гориво от космоса или някоя планета, но явно ще минат доста години докато стане това ;)

О има да си почакаш. ;) А иначе въпреки студа природните ни условия са къде-къде по-добри от тамошните, даже са райски. Там пък жегата целогодишно ги мори. Природата е едно от малкото хубави неща, което ни остана, но и нея сме на път да унищожим.

Редактирано от Warlord
Link to comment
Share on other sites

 • Администратор
О има да си почакаш. ;) А иначе въпреки студа природните ни условия са къде-къде по-добри от тамошните, даже са райски. Там пък жегата целогодишно ги мори. Природата е едно от малкото хубави неща, което ни остана, но и нея сме на път да унищожим.

Може много добре да си я използваме. Имаме планини, море какво още ни трябва. Само ние самите трябва да можем да я опазим и използваме пълноценно и ще се печели. Ако не за друго поне много добър туризъм може да се развие в България. Лятото може хем на море, хем на планина. А зимата за предпочитане само планина. Даже мисля, че един наш планински курорт може за в бъдеще да стане и за Зимните Олимпийски игри ;)

Ако нефта свърши по голямо изселване ли ще настане откъм арабските страни? :hmmm:

Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор
Ако нефта свърши по голямо изселване ли ще настане откъм арабските страни?  :hmmm:

Ами със сигурност, това най-малкото ще означава безработица за заетите в петролодобивния бранш. Тяхната земя може да им даде само нефт, така че ще им се наложи да се изселят към по-плодородни земи.

Link to comment
Share on other sites

 • Администратор

И каква политика трябва да се изготви в такъв случей?Спрямо това масово изселване по наши земи. Главно ме интересува по нашите земи защото другите ще се оправят криво ляво ама ние ко ще правим? Онези ще дойдат с парите и ще контрулират всичко ;)

Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор

Ами просто ще се наложат ограничения и забрани, не е толкова трудно. Въпроса е дали ще се решим на тази стъпка.

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител
Ами просто ще се наложат ограничения и забрани, не е толкова трудно. Въпроса е дали ще се решим на тази стъпка.

Ако разсъждаваме в тази посока за разселване- наистина е спорно, дали ще се решим на тази стъпка....като знам американците, кви са толерантни, сигурно нема и пръстчето да си бутнат за нещо в тази насока.....и ние тогаз по светъл пример....абе....

Link to comment
Share on other sites

 • Администратор

Какво мислите за протестите на мюсюлманите за карикатурите на Алах в западните весници ;) Доста бурно го приемат.

Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор

Да преди малко гледах по новините кадри от Газа. Масови протести по улиците, хора яхнали коне дивеят, палят се знамена... незнам само защо нашенските мюсюлмани започнаха да бучат, та даже трябваше и премиера изрично да призове всички да внимават в отношението си към мюсюлманите.

Link to comment
Share on other sites

 • Администратор
Да преди малко гледах по новините кадри от Газа. Масови протести по улиците, хора яхнали коне дивеят, палят се знамена... незнам само защо нашенските мюсюлмани започнаха да бучат, та даже трябваше и премиера изрично да призове всички да внимават в отношението си към мюсюлманите.

Може би това трябва да се обсъди в "Сблъсък на цивилизации" в Световна история ;) Но ако според вас е за този раздел ще преместя съобщението си :good:

Link to comment
Share on other sites

 • 1 месец по късно...
 • Глобален Модератор

Ами ислямът е агресивна религия - нормално е.

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

Не е агресивна - стига с това убеждение.Всяка религия проявява агресивност ,когато се засегне.Има случаи за всяка една религия.Лошото за исляма е ,че се случва това сега,а не преди 500 години,когато нямаше да има такива дискусии.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
 • Create New...