Отиди на
Форум "Наука"

Публикуване на статия - къде бихте препоръчали?


Recommended Posts

  • Потребител

Здравейте! :)

Накратко казано- бих желал да публикувам една статия на английски в списание, което е достатъчно престижно и статията би се забелязала от добрите специалисти в областта и в същото време списанието да не е прекалено консервативно и да може да се публикуват и по- смели идеи и предположения. Статията е в областта на специалната теория на относителността и квантовата механика и по- конкретно- връзката, която съществува между основните принципи на тези две теории. Предварително Ви благодаря!

Link to comment
Share on other sites

  • Администратор

Пращай статията тук там и ще видиш къде ще ти я одобрят, за да я публикуват, а се съмнявам да са много списанията, които публикуват пратени чужди материали ;)

Може българския вариант ние да публикуване :)

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

redfox, тъй като не си дал никаква информация за себе си в профила си, допускам, че си далеч от неписаните порядки в научната общност и сега ще се нагърбя с неприятната задача да ти разруша романтичната представа за съвременната наука :bye2: Ако някои (или всички) неща, от това, което сега ще ти напиша, са ти известни, не се сърди.

Накратко - системата на публикуване в т.нар. "авторитетни научни списания" много напомня на финансовите пирамиди - те са "авторитетни", защото най-много се цитират, а най-много се цитират, защото са авторитенти :smartass:

Около всяко такова списание има един кръг от хора, които имат много сериозна неформална власт в науката.

Първото, което ще направят в редакцията на такова списание, ако изпратиш там статия, е, да погледнат не самата статия, дори и не името ти - ще погледнат от коя научна институция си. Ако тя не им говори нищо - даже няма да ти погледнат името - всичко веднага отива в кошчето. Ако им е позната - тогава ще ти погледнат името - и пак - същото - ако това име не им говори нищо, изобщо няма да я четат. За публикуване в такива списания си има добре разработена технология - трябва да започнеш работа в колектив, оглавяван от хора, които да са публикували в такива списания - другото е от областта на фантастиката.

Ако това ще те поуспокои малко, ще ти кажа, че аз съм се дипломирал през 1991-ва, формално имам статут на научен работник от началото на 1996-та, но научни публикации в чужбина успях да публикувам чак през тази календарна година (затова пък цели три) и то в места, които съвсем не са в числото на големите световни научни центрове.

Има и още нещо - ако наистина искаш това, което си написал да се чете, то пусни го в научно-популярно, а не в научно издание - научните статии, като правило, се четат от един съвсем ограничен кръг от хора.

Ако все пак държиш изданието да е научно и да е чуждо (т.нар. "авторитетни", както ти казах, автоматично отпадат), бих те посъветвал да потърсиш някоя международна конференция, която да отговаря на следните условия:

- докладите да се издават в сборник, чиито тираж да надхвърля броя на авторите;

- английският да фигурира след работните езици на конференцията;

- да не изискват рецензии за публикуването на докладите;

- таксата за правоучастие да е в рамките на не повече от 50 EUR;

- институцията, която я организира, да има сайт в Интернет, в който статиите също да се публикуват.

Специално на последното нещо искам да ти обърна внимание, защо е важно - ти, разбира се, и самичък можеш да си пуснеш статията на английски в Интернет; но само ако е в сайта на някакво научно издание или научна институция, тя ще попадне в обсега на специалните търсачки.

Така че, ако някой физик знае за мероприятие, което да отговаря на горните условия - да ти каже; за съжаление, с подобна конкретика аз не мога да съм ти полезен.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Здравейте отново! :)

Благодаря за полезната информация! Аз наистина нямам опит в това отношение /публикувал съм само една статия в българско научно списание, но там се държеше основно на съдържанието, темата да е актуална и неизследвана досега/. Лично аз съм се насочил към едно електронно издание - http://www.iop.org/EJ/, но исках да чуя и мнението на хора, които имат опит и могат да помогнат с някой полезен съвет.

По отношение на неписаните порядки в научната област- за съжаление е така и това донякъде е разбираемо, но не искам да бъда песимист и да не използвам всички възможности. Защото дори и да приемем това за "авторитените научни списания" за правило, пак би следвало да има някакви изключения от него ;) . Може би съм малко по- романтично настроен, но си мисля, че ако някой има да каже нещо ново и интересно и достатъчно добре аргументира своето мнение и потърси всички възможни начини за да го публикува, то рано или късно някой ще го забележи :) Аз не бързам честно казано, пък и каквото стане :) Може би наистина трябва да се насоча към някое научно- популярно списание, ще помисля и за този вариант.

Още веднъж благодаря и ще се радвам и на още мнения по темата!

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...