Отиди на
Форум "Наука"

Google Lunar X-Prize


Recommended Posts

  • Потребител

Google Lunar X-Prize

Google са обявили награден фонд от 30 милиона долара за първият отбор, който прати апарат на лунната повърхност и върне снимки и видео с висока резолюция. Състезанието е организирано от фондацията X Prize, същата фондация която организира Ansari X Prize (да Ансари, същата Ануши, ех, колко и отиваше руският космонавтски костюм), състезанието което бе спечелено от Бърт Рутан и неговият spaceshipone през 2004. Ануши лично му връчи награда от $10М, въпреки, че в проекта са били инвестирани 10 пъти повече :)

Условието, този път, е да се прати спускаем апарат на луната, който да се приземи успешно и да се придвижи по лунната повърхност поне 500 метра, като достави поне 2 комплекта снимки и видео. Който успее да направи това печели голямата награда от $20М. Вторият успял, ще получи втората награда от $5М.

Предвиждат се и допълнителни награди от $5М ако се осъществи някое от следните допълнителни условия:

1) Да се открие и фотографира спускаем апарат, следи от него или част от него, от предишни лунни мисии (Аполо, Луна и т.н.)

2)Да се открие воден лед на лунния южен полюс.

3)Да се оцелее през дългата и студена лунна нощ.

4)Да се постигне етническо, културно и религиозно разнообразие на участниците отбора.

5)Да се изминат 5км на лунната повърхност, т.е. 10 пъти повече от първоначалното изискване.

Също апаратите трябва да доставят на лунната повърхност специална паметна плака с послание, предоставена от организаторите.

Елън Мъск, шефът на Space-X, компанията, която се стреми да революционизира пазара на ракетите, в интервю пред Планетното радио е заявил, че ще съдейства на екипите предоставяйки им от ракетите си с голяма отстъпка. Ето това е ентусиазъм, да поеме икономически риск в името на тази безумно трудна но осъществима кауза! :cool:

Успех на всички участници, очаква ни голямо зрелище близките години!

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Елън Маск каза, че ще направи отстъпка на участниците и ще им продава ракетите си без надценка. Примерно Фалкън 1 вместо за $7 милиона, ще бъде продавана на участниците за $6 милиона.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...