Отиди на
Форум "Наука"

"Хамас" печели изборите в Палестина


Recommended Posts

 • Глобален Модератор

Радикалната групировка спечели абсолютно мнозинство в 132-членния палестински парламент. Израел отказва да води каквито и да е преговори с палестинско правителство, в което участва терористична организация, приканваща за унищожението на еврейската държава, съобщи Тел Авив, след като стана ясно, че радикално движение "Хамас" печели парламентарните избори.

Според официалните резултати, оповестени от Централната избирателна комисия "Хамас" получава абсолютно мнозинство от 76 места в 132-членния парламент. "Фатах", която контролираше палестинската политика в продължение на четири десетилетия, ще има 43-ма депутати.

Двете формации получават приблизително равен брой места на национално равнище, съответно 30 и 27, но ислямистите имат убедителна преднина при разпределението на мандатите по окръзи, 46 срещу 16.

На трето място, далеч назад с три депутатски места, остава лявата коалиция "Народен фронт за освобождение на Палестина". Правото си на вот са упражнили 77% от регистрираните около 1,35 милиона избиратели.

От "Фатах" заявиха, че няма да участват в правителство, ръководено от "Хамас". Въпреки победата на радикалното движение президентът Махмуд Абас, заяви, че остава решен да преговаря с Израел и затова ще активизира ролята на ООП, в която "Хамас" не членува. Той подчерта, че съществуват споразумения с Израел и международен мирен план.

"Няма да преговаряме с правителство, което отчасти е съставено от въоръжена терористична организация, приканваща за унищожението на Израел", се посочва в изявление на израелското правителство. В текста се отбелязва още, че Тел Авив ще продължи да се бори с всички възможни средства срещу тероризма.

"Хамас" се възприема от по-голямата част от международната общност като терористична организация. Тази общност не може да приеме подобна групировка да стане част от правителство, което иска да се ползва от международно признание", отбелязва израелският кабинет.

Израел трябва да прояви твърдост спрямо новите палестински ръководители, заяви лидерът на партията "Ликуд" Бенямин Нетаняху. Според бившия израелски премиер изтеглянето от ивицата Газа е било възприето като слабост. Той допълни, че победата на "Хамас" е голяма загуба за мира.

"Реалността ни застига. Мислехме, че ако едностранно се изтеглим, ще спечелим мир. Победата на "Хамас" е резултат от две причини: едната е голямата корупция в палестинската власт, а втората е едностранното изтегляне на Израел, което беше възприето като послание, че тероризмът на "Хамас" действа", подчерта Нетаняху.

"Съществуването на две държави изисква всички участници в демократичния процес да се откажат от насилието и тероризма, да приемат правото на съществуване на Израел и да се разоръжат, както предвижда пътната карта за мир", подчерта Квартетът за Близкия изток (САЩ, ЕС, ООН и Русия) в изявление, разпространено от американския Държавен департамент.

Квартетът отбеляза, че "съществува силно противоречие между дейността на въоръжените групировки и милициите и създаването на държава".

Американският президент Джордж Буш заяви, че "Хамас" не може да бъде партньор в близкоизточния мирен процес, ако не се разоръжи. САЩ няма да общуват с палестински лидери, които не признават правото на Израел да съществува, повторно подчерта Буш на пресконференция в Белия дом.

"Ако една политическа платформа предвижда унищожаване на Израел, представителите на тази платформа не могат да бъдат партньори за мир, а ние сме заинтересовани да има мир", посочи президентът.

Палестинските избори показаха демокрацията в действие, допълни американският държавен глава. "Хората имаха шанс да гласуват и да изявят волята си. Те явно не са доволни от своето положение и го показаха", каза Буш.

Реакциите на арабските страни, самите те конфронтирани със собствените си ислямски движения, са малко, отбелязва БНР.

Йорданският крал призова "Хамас" да признае Израел. Алжир приветства демократичните избори и прикани международната общност да съди "Хамас" по извършеното, а ислямистите да започнат бързо преговори с Израел. Пакистанският президент също призова да не бъде затваряна вратата на преговорите.

От друга страна Иран поздрави радикалното движение за победата и приветства избора на палестинците за продължаване на съпротивата срещу израелската окупация.

С вота си палестинците избраха съпротивата и показаха, че са й верни, заяви говорителят на иранското външно министерство Хамид Реза Асефи, според когото голямата избирателна активност е знак за волята на палестинците "да продължат борбата срещу окупатора".

"Мюсюлманските братя" в Египет също аплодираха победата на "Хамас", а мароканските ислямисти поизказа Западът да признае избора на палестинците.

източник - netinfo.bg

Link to comment
Share on other sites

 • Мнения 97
 • Създадено
 • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

 • Потребител

И добре и лошо,според мен - добре ,защото те са символ и хората им върват и ще искат да се борят повече ,а лошо ,защото са много крайни и иИзраел няма да иска да преговаря...

Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор

Няма да има! Тези два народа просто немогат да се дишат, а им се налага да живеят съвместно. А и политиката на Израел спрямо палестинците е доста груба, което естествено е продиктувано и от грубото държание на самите палестинци (ежедневните атентати, демонстрации и др.) Те оградиха Западния бряг със стена, край която патрулират танкове. А също и отделните села и градове-анклави са обградени от военни части и не позволяват на палестинското население да излиза от тях.

Редактирано от Warlord
Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

Тук е мястото да попитам,защо ли палестинците се придържат към атентатите и шибаните демонстрации??? Познавам човек ,който ми е разказвал как цели семейства са били разстрелвани,как е трябвало да бягат от т.нар. полиция след 1948г.Как цели лагери са изгаряни заедно с хората в тях,или пък - как ви се струва да не можете да пиете вода ,защото днес някой не е дал разрешение?...Всичко си има първопричина,а създаването на Израел е една огромна политическа грешка.

П.С. Първият атентат от модерен тип е извършен 20 години на XX век от еврейски фундаменталист в английски хотел.

Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор

Колкото и да се въздържах досега от антиеврейски коментари просто не мога да се сдържа. Съгласен съм с теб. А в случая атентатите и демонстрациите са единственият начин на палестинците за съпротива, защото при това положение, в което са ги поставили евреите просто няма какво друго да правят.

Създаването на тази държава действително беше голяма грешка, това предопредели бъдещето на целия Близък Изток като ежедневна кървава касапница. И така от изказването ти май си личи кой всъщност е най-големия терорист в света в момента и от кого е подкрепян и финансиран...

Редактирано от Warlord
Link to comment
Share on other sites

 • Администратор
Колкото и да се въздържах досега от антиеврейски коментари просто не мога да се сдържа. Съгласен съм с теб. А в случая атентатите и демонстрациите са единственият начин на палестинците за съпротива, защото при това положение, в което са ги поставили евреите просто няма какво друго да правят.

Създаването на тази държава действително беше голяма грешка, това предопредели бъдещето на целия Близък Изток като ежедневна кървава касапница. И така от изказването ти май си личи кой всъщност е най-големия терорист в света в момента и от кого е подкрепян и финансиран...

Въобще си нямах и на представа как е положението там и защо са толкова недоволни палестинците. Я разкажете повече за положението и за "Хамас" ако знаете :hmmm:

Link to comment
Share on other sites

 • Администратор
Хамас, акроним за Харакат ал-Мукавама ал-Исламия (на арабски: Ислямско движение за съпротива) е палестинска ислямистка паравоенна и политическа организация. Основана е от Ахмед Ясин и Мохамед Таха в края на 1987 г. като издънка на Мюсюлманското братство. Основната ѝ цел е унищожаването на Израел и създаването на ислямска държава в Палестина. Хамас се ръководи от Халед Машаал. Базата на Хамас е в ивицата Газа, но организацията води операции и на Западния бряг.

Хамас е смятана за терористична организация от много държави, включително САЩ и Израел. Европейския съюз също се присъединява към тази гледна точка. Част от подкрепата към нея се дължи на благотворителните ѝ акции за подпомагане на бедните палестинци, както и на военизираните й възгледи. На запад Хамас е известна със своята тактиката за самоубийствените атентати срещу Израел, като те най-вече са насочени към обикновените граждани в оживените градски райони. Хамас също така атакува израелските военни и тайни сили, за да бъде преустановена окупацията на Западния бряг и на ивицата Газа, както и за да унищожи Израел (на който групировката гледа като на завзета палестинска земя).

Палестинци са хората (предимно араби), чиито предци са живели в Палестина. Понастоящем под това име се разбират живеещите в палестинската автономия в състава на Израел, както и арабите, емигрирали от района през втората половина на 20 век. Палестинското национално самосъзнание на тези хора (предимно араби) се е сформирало през 60-те и 70-те години на 20 век главно на антиизраелска основа. Идеен създател на т.нар. палестинска нация е покойният председател на Организацията за освобождение на Палестина (ООП) Ясер Арафат.

Това можах да намеря ;)

Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор

И по тая тема дадоха малко фреш нюз по тв "Европа", но ми е малко трудно да ги систематизирам, а и не запомних всичко. С две думи, вчера стана първия сериозен сблъсък между палестинци и части на израелската армия близо до границата на Газа, има един убит и един ранен палестинец.

Link to comment
Share on other sites

 • 1 месец по късно...
 • Глобален Модератор

Идеята за Палестина няма да умре - целия ислямски свят + Русия ги подкрепя и финансира.

Редактирано от Warlord
Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

Аз не съм много сигурен - половината арабски страни се дистанцират от тази идея,заради бежанците,които затрупват страните.Иран подкреля заради омразата си към Израел.

Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор

Палестинските бежанци не са проблем, населението на палестина е относително малобройно. Не само Иран мрази евреите, а целия арабски свят - спомни си войната от 1948.

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

О,тази война беше началота,но повечето арабски държави започват да забравят героите си.

Населението на Палестина е малобройно ,но извън Палестина живеят 2 пъти повече палестинци,които са само тежест. Каквото и да стане, май има само едно сигурно нещо - че мир скоро няма да има,независимо от правителствата.

Link to comment
Share on other sites

 • 3 месеца по късно...
 • Потребител

От една седмица Израел навлезе с танкове в палестинските територии.В момента по Ал Джазира тече пресконференция на палестинското правителство .Гледам я и сега журналисти от цял свят задават въпроси на президента.

Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор

Имам чувството, че това никога няма да свърши. Или ако все пак свърши, ще е повече от трагично...

Link to comment
Share on other sites

 • Администратор
Имам чувството, че това никога няма да свърши. Или ако все пак свърши, ще е повече от трагично...

Нещо такова ще стане, но за жалост сигорно ще станем свидетели на ужасни събития...

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

Гледах новини и според източници вече са убити над 30 палестинци при масирани атаки в Газа,в същото време много палестинци се изтеглят от града.Очаква се нова вълна от емигранти....

Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор

Май евреите твърдо са решили да установят контрол над ивицата, след като наскоро им дадоха почти пълна автономия. Явно обаче не могат да преглътнат победата на "Хамас" и решиха да предприемат ответен удар. Газа обаче е едно от най-гъсто населените места в света, съпротивата на палестинците ще бъде яростна, а дори и да бъде окупирана от израелски войски атентатите срещу агресора няма да секнат, а жертвите ще се увеличат многократно. Ще има силен международен отзвук, със сигурност и нови заплахи от страна на Иран... определено не отиват на добре нещата!

Link to comment
Share on other sites

 • Администратор

Ако питате мене те това целят...нещо голямо ще стане, но кога...ще видим...Само дано да не се разрастене и да стигне чак до тук!

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

Последни новини от региона:12 ЮЛИ

АП: Отговорът на Израел към “Хизбулла” ще е сдържан, но много болезнен, заяви Ехуд Олмерт

Отговорът на Израел към ливанската шиитска групировка “Хизбулла”, която рано днес подложи на обстрел позиции на израелската армия в северната част на страната и отвлече двама военнослужещи, “ще е сдържан, но много много болезнен, заяви израелският министър-председател Ехуд Олмерт, цитиран от АП. Очаква се по-късно днес да се проведе заседание на правителството, на което да бъдат обсъдени по-нататъшните действия на Израел срещу Ливан.

Израелската армия бомбардира едновременно няколко стратегически обекта на “Хизбулла” в Южен Ливан

Израелската армия (Цахал) бомбардира едновременно няколко стратегически обекта на радикалната ливанска шиитска групировка “Хизбулла” в Южен Ливан, съобщава информационното издание “Гисен”.

Сухопътни подразделения на Цахал са навлезли 7 км навътре в ливанска територия.

За момента Цахал е нанесла удари срещу 19 обекта на територията на Ливан, сред които има позиции на радикалната групировка “Хизбулла” и три моста. Операцията на израелската армия е в отговор на извършено по-рано днес нападение на активисти на “Хизбулла”, които подложиха на ракетен и минометен обстрел позиции на израелската армия и отвлякоха двама военнослужещи.

Израелската армия е навлязла 7 км навътре в ливанска територия

Сухопътни подразделения на израелската армия (Цахал) са навлезли 7 км навътре в ливанска територия, съобщава израелското информационно издание “Гисен”.За момента Цахал е нанесла удари срещу 19 обекта на територията на Ливан, сред които има позиции на радикалната групировка “Хизбулла” и три моста. Операцията на израелската армия е в отговор на извършено по-рано днес нападение на активисти на “Хизбулла”, които подложиха на ракетен и минометен обстрел позиции на израелската армия и отвлякоха двама военнослужещи.

Трима израелски войници са били ранени при нападение на “Хизбулла” срещу военен патрул

Ливанската шиитска групировка “Хизбулла” е изстреляла противотанков снаряд по израелски патрул, който се е опитвал да се приближи до унищожения тази сутрин танк, предаде Гисен. Израелската армия съобщи, че при инцидента са ранени трима войници.

Най-малко 16 палестинци са били убити при днешната операция на израелските ВВС в Газа

Най-малко 16 души са били убити, а други 30 са били ранени при днешната операция на израелските военновъздушни сили в Газа, предаде АФП.Девет от палестинците, сред които и седем деца, са загинали след обстрела на къщата на един от лидерите на радикалното палестинско движение “Хамас” Набил Абу Салания. Ракетите са били изстреляни от изтребители Ф-16, обявиха официални представители.

Израел заслужи нападението на “Хизбулла”, заяви Фарук Шаара

Дамаск. Вицепрезидентът на Сирия Фарук Шаара приветства новината за нападението на радикалната ливанска групирвка “Хизбулла”, извършена срещу части на израелската армия, в резултат на което бяха отвлечени двама израелски военнослужещи, предаде агенция Ройтерс.“Опитите за окупация провокираха действията на палестинците и ливанците”, каза още Шаара.

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

новините :12 юли от 20:00 до сега

Петима палестинци загинаха при въздушен удар на израелската армия в Газа

Газа. Петима палестинци са били убити днес при поредния въздушен удар на израелските военновъздушни сили в Ивицата Газа, предаде АФП.

Активист на “Хизбулла” е бил убит при сблъсъци с израелската армия

Бейрут. 20:05 Активист на ливанската шиитска групировка “Хизбулла” е бил убит при сблъсъци с израелската армия, предадеАФП, позовавайки се на изявлени на лидера на групировката Хасан Насрала. “Съпротивата загуби мъченик, но не при операцията (отвличането на двамата израелски войници), а при последващи сблъсъци”, заяви Насрала. Израелската армия посочи по-рано, че е застреляла активист на “Хизбулла”, който се е опитвал да нападне израелски военен пост на границата с Ливан.

Израелският кабинет се събра на извънредно заседание, за да обсъди мерките срещу Ливан

Тел Авив.20:32 Израелският премиер Ехуд Олмерт свика на извънредно заседание министрите от кабинета, с които ще обсъди налагането на мерки срещу Ливан след отвличането на двамата израелски военнослужещи от активисти на радикалното ливанско движение “Хизбулла”, предаде АФП.На срещата се очаква кабинетът да даде “зелена светлина” на предложението за предприемане на мащабни действия срещу Ливан, внесено за разглеждане от отговарящия по въпросите на сигурността Раанан Гисин, отбелязва агенцията.

Израелските ВВС са обстрелвали автомобил с активисти на “Хисбулла”

Бейрут.20: 37 Ливанското правителство обяви днес, че не е отговорно за действията на радикалното шиитско движение “Хизбулла”, което отвлече по-рано днес двама израелски военнослужещи, предаде АФП. В изявлението на правителството се казва още, че е необходимо свикването на извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН, на което да се обсъдят действията на израелската армия, която предприе въздушни удари по територията на Ливан.

Ливан настоя за свикване на извънредна среща на Съвета за сигурност във връзка с действията на израелската армия

Бейрут.20: 47 Ливанското правителство обяви днес, че не е отговорно за действията на радикалното шиитско движение “Хизбулла”, което отвлече по-рано днес двама израелски военнослужещи, предаде АФП. В изявлението на правителството се казва още, че е необходимо свикването на извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН, на което да се обсъдят действията на израелската армия, която предприе въздушни удари по територията на Ливан.

Ливанският посланик във Вашингтон е отзован заради свои изказвания във връзка с ескалацията на непрежението в Южен Ливан

Вашингтон. 20:52 Ливанският посланик във Вашингтон Фарид Абуд беше привикан в ливанската столица Бейрут, предадеАФП, позовавайки се на официално съобщение.

Пленените израелски войници ще бъдат върнати само при освобождаването на арабските затворници от затворите на Израел, заяви Хаса

Бейрут.21:41 Лидерът на радикалната шиитска групировка “Хизбулла” Хасан Насрала заяви, че пленените израелски войници ще бъдат върнати по техните домове само след освобождаването на арабските затворници от израелските затвори, предаде радио “Ехото на Москва”.Хасан Насрала опроверга информацията, че е имало израелско нахлуване в територията на Ливан и уточни, че израелските военни са се опитали да преминат границата само в един участък, но са срещнали сериозна съпротива.

Израел предприе ново нападение срещу обекти на територията на Ливан

Бейрут.22:07 Израелски военни самолети предприеха ново нападение срещу обекти на територията на Ливан тази вечер, предаде АФП. Атаката е насочена срещу мост южно от ливанската столица.

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

12 юли 2006 | 23:12Тел Авив.

Израелското правителство даде “зелена светлина” на военната операция в Ливан по време на извънредното заседание министрите от кабинета, свикано по-рано днес от премиера Ехуд Олмерт, предаде АФП. Заседанието приключи преди броени минути.

Войната започна...ОНН свиква заседание.

story.troops.afp.gi.jpg

story.blast.wed.afp.gi.jpg

08.afp.gi.jpg

05.ap.jpg

07.afp.gi.jpg

03.afp.gi.jpg

Link to comment
Share on other sites

 • Модератор Военно дело

Войната не е почнала и дано Бог да се смили и насилието да престане.

Иначе последните новини са крайно обезпокоителни.

Бомбардировки,смърт...

Само се чудя,абе тия от Ливан нямат ли ПВО да гътнат няколко самолета.

За това че повредиха тежко израелски кораб мога само да ги поздравя.

По лошото е че израел се готви да бомбардира и Сирия.

Тогава вече войната е гарантирана,защото не вярвам сирийците да преглътнат това унижение.

Eто нещичко за състоянието към 2003

Сирия

Население 16,986 млн чел. Военный бюджет 1,4 млрд долл. (2003). Регулярные ВС 319 тыс. чел. Резерв 354 тыс. чел, в т. ч. СВ - 280 тыс, ВВС - 70 тыс, ВМС - 4 тыс. Комплектование: по призыву. Срок службы 30 мес. Моб. ресурсы 4 млн чел, в т. ч. годных к военной службе 2,3 млн.

СВ: 215 тыс. чел, 3 штаба АК, 12 дивизий (3 механизированные, 7 танковых, СпН, республиканской гвардии), 13 отдельных бригад (4 пехотные, пограничной охраны, 2 ракетные ТР, ракетная ОТР, 2 артиллерийские, 2 противотанковые, ракетная БО), 10 отдельных полков СпН. Резервы: штаб танковой дивизии, 2 танковых, 31 пехотный, 3 артиллерийских полка. Вооружение: 26 ПУ ОТР, 36 ПУ ТР, 6 ПУ ПКР, 4 500 танков (в т. ч. 2 тыс. Т-54/55, 1 тыс. Т-62М/К, 1 500 Т-72, в общее число входят 1 200 танков неподвижных и на хранении,) 800 БРМ, 2 200 БМП (БМП-1, БМП-2), 1 600 БТР, 1 630 буксируемых орудий, 430 самоходных орудий, около 4 400 ПУ ПТУР, 480 РСЗО, 710 минометов, 60 ЗРК, 4 315 ПЗРК (в т. ч. 4 000 «Стрела-2»), 2 050 зенитных орудий.

ВВС: 40 тыс. чел, 548 б. с, 71 б. в. Тактические подразделения: 10 ибаэ, 16 иаэ ПВО. Самолетный и вертолетный парк: 50 Су-22,126 МиГ-23 (БН, П и ПУ), 20 Су-24,220 МиГ-21, 38 МиГ-25 (П, Р и У), 48 МиГ-29А, СМТ и УБ, 40 L-39, 4 Ан-26, 2 «Фалкон-20», «Фалкон-900», 4 Ил-76, 6 Як-40, 6 Ту-134, 36 Ми-25, 35 SA-342L, 20 Ми-2,100 Ми-8 и Ми-17.

ПВО: 60 тыс. чел, 25 зрбр (150 зрбат), 600 ПУ ЗУР и 4 тыс. ЗУ; 2 ЗРП (в каждом 2 зрдн по 2 зрбат), 48 ПУ ЗУР SA-5, 60 ПЗРК SA-8, заказан ЗРК С-300.

ВМС: около 4 тыс. чел., 2 МПК пр. 159,10 РКА пр. 205М, 8 ПКА пр. 1400М, 3 ТДК пр. 771, 5 МТК (1 пр. 266, 1 пр. 1265, 3 пр. 1258), 1 УК. БО: 12 батарей ПКРК П-5 и П-15, 36 130-мм и 12 100-мм орудий. АВИАЦИЯ: 15 вертолетов (13 Ми-14П, 2 Ка-28)

Ливан

Население 3,532 млн чел. Военный бюджет 498 млн долл. (2003). Регулярные ВС 72,1 тыс. чел. Военизированные формирования (войска внутренней безопасности) 13 тыс. чел. Комплектование: по призыву. Срок службы 12 мес. Моб. ресурсы 712 тыс. чел., в т. ч. годных к военной службе 503,4 тыс.

СВ: 70 тыс. чел., 5 региональных командований, 11 мотопехотных бригад, бригада президентской гвардии, бригада военной полиции, 9 полков (5 СпН, 2 артиллерийских, десантно-штурмовой и коммандос). Вооружение: 310 танков (200 Т-55, 110 М48), 40 БМТВ (АМХ-13), 1 338 БТР, 85 БРМ, около 150 буксируемых орудий калибров 105, 122, 130 и 155 мм, 25 РСЗО, 70 ПУ ПТУР, 369 минометов.

ВВС: 1 тыс. чел., б. с. и б. в нет. Самолетный и вертолетный парк: 3 «Буллдог», 2 SA-342, 16 UH-1H, 5 АВ-212, 3SA-330,SA-318.

ВМС: 1 100 чел, (в т. ч. 100 в МП), 7 ПКА, 2 ТДК

Ето нещичко и за врагът

Израиль

Население 6,296 млн чел. Военный бюджет 7,4 млрд долл. (2003). Регулярные ВС 167,6 тыс. чел. Резерв 358 тыс. чел., в т. ч. СВ - 330 тыс., ВВС - 24,5 тыс., ВМС - 3,5 тыс. Военизированные формирования 8,05 тыс. чел., в т. ч. пограничная охрана - 8 тыс., БОХР - 50. Комплектование: по призыву. Срок службы: военнослужащие срочной службы - 48 (мужчины) и 24 (женщины) мес. Моб. ресурсы 1,5 млн чел., в т. ч. годных к военной службе 1,2 млн.

СВ: 125 тыс. чел., 3 территориальных командования, командование охраны границ, 4 штаба корпуса, 5 бронетанковых, 4 пехотные дивизии и 5 аэромобильных бригад. Оргштат-ная структура формирований зависит от оперативной обстановки. Резерв: 6 бронетанковых дивизий. Вооружение: более 20 ПУ ОТР, 3 836 танков (1 790 «Меркава», 900 М60А1/3, 300 «Центурион», 560 - М48А5, 200 Т-55, 100 Т-62, 400 «Мага-7»), около 7 700 БМП и БТР, около 400 БРМ, 370 орудий буксируемой артиллерии калибров 105, 122, 130 и 155 мм, 960 СГ (105,155,175 и 203 мм), 212 РСЗО, 1 890 минометов (калибра 81 мм, 120 мм, 160 мм), 1 200 ПУ ПТУР, более 1 300 орудий ЗА, 1 298 ПЗРК.

ВВС: 35 тыс. чел. (20 тыс. ср. ел., в основном в ПВО), 438 б. с. (250 в рез.), 100 б. в. Тактические части и подразделения: 13 ибаэ и иаэ ПВО, ттакр, 28 зрбат. Самолетный и вертолетный парк: 87 F-15 (А, В, С, D и I), 203 F-16 (А, В, С и D), поставлен F-16I, 50 F-4E-2000, 20 F-4E, 13 RF-4E, 26 A-4N, 14 Боинг 707, 5 КС-130Н, 11 С-47, 5 С-130Н, 3 IAI-200, 15 Do-28, 10 «Кинг Эр-2000», 3 IAI-1124 «Сискен», 20 Цессна U-206, 2 «Исландэр», 8 «Куин Эр-80», 45 СМ-170,28 «Супер Каб», 55 АН-1Е и F, 33 Хьюз 500MD, 40 АН-64А, 5 AS-565, 41 CH-53D, 10 UH-60, 15 S-70A, 54 Белл 212, 43 Белл 206. БЛА: «Скаут», «Сичер», «Пионер», «Файерби», «Самсон», «Делайн», «Хантер», «Гермес-450», «Скай Аи», «Гарпи». ЗУР: «Зрроу», «Хок», «Пэтриот», «Чапарэл».

ВМС: 7,6 тыс. чел. (в т. ч. 300 коммандос и 2,5 тыс. ср. сл.)( 3 ПЛ «Долфин», 3 КОРВ «Саар-5», 11 РКА (9 «Саар-4.5» и 2 «Саар-4»), 29 ПКА (13 «Супер Двора», 15 «Дабур», «Шелдаг»), ДК.

Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор

Не си и правете илюзията, че някой от съседните държави или те заедно може да се противопостави военно на Израел. Превъзходството му е смазващо.

Аз лично се чудя, какво всъщност искат някои крайни елементи като Хамас, па и тия, които ги избраха. Т.нар."мирен процес" беше стигнал завидна висота, докато едно посещение на Шарон в Ерусалим подпали страстите, да се чуди човек от какъв зор. Палестинците получиха територия, държавност, символика, възможности да работят в развита страна. Какво точно още искат.

Нещата от днешния конфликт са си едно "каквото повикало, такова се обадило". За съжаление, както винаги в такива случаи, невинни хора страдат варварски в 21 век. За това обаче нито на правителствата, нито на терористите особено им пука. Последните всъщност точно това искат.

ПП

Погледнете я тая възрастна жена с два пистолета. Що за психология е това?!

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

Вече 17 години "Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
 • Create New...