Отиди на
Форум "Наука"

Фока - тиранин или не


Recommended Posts

  • Потребител

Отварям тази тема, тъй като този период от византийската история е може би не чак толкова известен. В учебника ми по история за 8 клас император Фока е представен като тиранин, който избил много сенаторски родове и хвърлил имеприята в пълна анархия. Той бил посрещнат с огромни надежди, но те не били оправдани. Как мислите - кръвожаден тиранин ли е бил или просто принуден от обстоятелствата - нападения на перси и авари - да действа така. Имам мнение по въпроса, но ще видя дали някой ще се съгласи с мен. Дали пък косвено не е помогнал леко на бедните или пък е сравним с Хитлер?

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
В учебника ми по история за 8 клас император Фока е представен като тиранин, който избил много сенаторски родове и хвърлил имеприята в пълна анархия. Той бил посрещнат с огромни надежди, но те не били оправдани.

Май напоследък учебниците са станали доста подробни. Щом пише и за Фока, а той определено не е от най-впечатляващите императори.

С Хитлер трудно можем да го сравним, защото основната разлика между комуниси и фашисти и зачитането на собствеността. Иначе казано Хитлер не е засегнал крупните капиталисти - на имотен признак, друг е въпросът ако да речем са били евреи.

Един от тези дето се включили в метежа и арестуването на Фока бил против него, защото бил обезчестил жена му. А това няма нищо общо със спиранетона персите и арабите. Ако потърпевшите бяха само като цариграския епарх, дето си сложил статуя на нивото на императорската и се обидил, че Фока я е свалил - друга работа. Но с действията си Фока не направил нищо за да се решат вътрешите и вътшните проблеми на империята.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Отворих темата, пак казвам, за да поясним малко този позабравен период от ромейската история. Ще споделя мнението си. Според мен той е тиранин. Изглежда, че и произходът му оказва влияние - той е обикновен войник, незапознат добре с римското право, което води до неговото безмилостно поведение. Може би ако беше от знатен произход, би бил малко по-снизходителен. Тиранин, защото избива много хора, потушава жестоко въстание на димите срещу него. Но не можем да отречем, че има поне един успех - спечелва на своя страна папа Григорий I Велики и Бонифаций IV, като застава на страната на християнските норми от Халкедонския Вселенски събор. На всеки, който се интересува от тоди период препоръчвам да прегледа книгата на Димитър Димитров "Тъмните векове на Византия". Поне на мен ми харесва. Ето малка част от нея:

"Първоначално Фока е приет с надежда от немалка част от населението. Впоселдствие обаче разочарованието е огромно. Фока се оказва неподготвен за трона, безпринципен и непоследователен, а неговата жестокост граничи със садизъм. Теофилакт Самоката го нарича "калидонски тиран и полуварварин."

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Чесно казано според мен произхода няма такова значение за развитието на характера на един владетел. Като пример бих дал един Диоклициан, който е син на освободен роб, роден в бедно семейство и се издига го император. Той като Фока също извършва гонения и жестоки репресии, но как го е запомнила историята? Да Фока е тиран и през неговото управление Византия попада в един период на анархия, но според мен това не се дължи на произхода му, а на личните му качества.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Наистина си прав. Много бързах вчера и не се усетих, че съм написал невярно нещо. Но личните качества на Фока е трябвало наистина да отговарят на интересите на Византия. С други думи - за да върви държавата и е необходим силен император като Ираклий по-късно. Стабилизирайки държавата и реформирайки я. Ала Фока не е такъв.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...