Отиди на
Форум "Наука"

Нa война с пърхота


ISTORIK

Recommended Posts

  • Глобален Модератор

Пърхотът не е опасен за живота и здравето, но може сериозно да ви "отрови" всекидневието. Какви ли не средства се използват дори и за временно надмощие над него. В какво се състои тайната на неговата непобедимост и как да го накараме да капитулира?

В бита под термина "пърхот" се разбират дребни, светли люспички, които се образуват по кожата на окосмените части на главата. Те се отделят лесно от кожата и в изобилие "украсяват" не само косата, но и дрехите – нещо, което наистина може да раздразни човек.

Мнозина смятат пърхота за болест. Симптомът на заболяването се нарича в медицината себореен дерматит – нарушена функция на мастните жлези, която се изразява в повишено отделяне на кожна мазнина или качественото й изменение.

Пърхотът, както и себорията, биват най-различни. При суха кожа на главата люспичките са сухи, сивкаво-бели и се отлющват лесно. При повишено отделяне на мазнини люспите имат мазен вид, жълтеникав цвят и се отделят от кожата по-трудно. В този случай се говори за мазна себорея или така нареченият стеаринов пърхут.

Втората причина за появата на пърхута е действието на микроскопичната гъбичка Malassezia Furtur. Медиците твърдят, че този микроорганизъм живее върху кожата на тялото и главата на човека постоянно и може да не му причинява никаква вреда. Именно себероята, т.е нарушението на работата на мастните жлези, създава благоприятни условия за размножаването на паризитиращата гъбичка, която се храни с кожна мазнина и води до появата на малки люспички – пърхот.

Причините за заболяване от себорея, а оттук и за появата на пърхот, са много. Това са и вътрешните нарушения в организма – хормонални, нервни, имунни, инфекциозни заболявания, наследствена предразположеност, хранителна алергия, нерационално хранене с недостиг или липса на витамини, стрес и преумора. Днешните неблагоприятни въздействия като замърсената околна среда, лошата грижа за косата, злоупотребата с лакове, гелове, бои за коса и даже студеното зимно време също способстват появата на този проблем.

Не трябва обаче да се отчайвате. В последно време се появиха препарати, способни да се противопоставят на пърхота. В основата това са шампиони и лосиони, които съдържат активни ингредиенти: вещества против себорея /намаляващи отделянето на кожна мазнина и облекчаващи отделянето на люспички/ и противогъбични компоненти.

За съжаление лекарите са констатирали, че пълното излекуване на себореята е навъзможно. Проявата й може само да бъде намалена и в последствие контролирана. Ето защо всички лечебни средства против пърхут трябва да се употребяват редовно и постоянно, за да се унищожават паразитиращите гъбички. Достатъчно е неголяма пауза в използването им – и пърхотът се появява отново.

При комплексно лечение в качеството на допълнително средство в борбата против пърхота може да се използват различни настойки, лосиони, изплакващи средства, които съдържат сок от алое и масло от чаено дърво. При мазен пърхот нелош ефект дава натривката на кожата на главата с пресен лук, който премахва слоя мъртви клетки на епидермиса, той като е богат на сяра.

Диетата също е важен елемент от борбата с пърхота. Употребявайте повече продукти, богати на витамини от групата В, особено витавин В6, а също и съдържащите ги лекарствени препарати. Ограничете употребата на захар и животински мазнини.

Понякога хранителните алергии провокират появата на пърхот. При индивидуална непоносимост към продукти се въздържайте от употребата на шоколад, орехи, някои морски продукти /например мекотели/. И разбира се в качеството на профилактични мерки трябва да използвате индивидуални гребени, четки и украшения, чрез които могат да се предават злополучните гъбички. За съжаление процедурата на лечение на пърхота е много продължителна и да очаквате ранен ефект, след 1-2 месеца, е немислимо.

---

Учените от козметичната компания P&G Beauty обявиха, че са успели да декодират изцяло генома на Malassezia globosa (M. globosa), естествено появяваща се гъбичка, която причинява появата на пърхот и други кожни заболявания при хората. Резултатите от разкодирането на генома са публикувани в онлайн изданието на "Бюлетин на Националната академия на науките" (PNAS).

Пърхотът и себорейният дерматит засягат повече от 50% от хората по света. Въпреки ролята на Malassezia при тези и други общи кожни заболявания, включително екзема, атопичен дерматит и псориазис, преди това проучване за гъбичката се знаеше много малко на молекулярно ниво. Освен това, разкодирането на генетичната структура на Malassezia може да помогне на учените да направят повторна оценка на параметрите, използвани преди за класификация на гъбичните организми.

M. globosa, която е сред най-малките свободно живеещи гъбични организми с проследен геном, се състои само от около 4 285 гена – грубо казано, 300 пъти по-малко базови двойки от тези в човешкия геном. Това е често срещана гъбичка, която живее върху кожата на хората и се храни с липиди – мастни вещества по повърхността на кожата.

Човешкият организъм отделя по естествен път себум и други липиди в областта на кожата на главата, като по този начин създава отлична среда за развитието на M. globosa. Средностатистическият човек може да бъде гостоприемник на до 10 милиона гъбички от вида M. globosa. Симптомите на пърхота и себорейния дерматит се появяват тогава, когато се съчетаят следните три фактора: генетично предразположение към възпаления, наличието на себум върху скалпа и присъствието на M. globosa.

Резултатите от това изследване ще доведат до по-добро лечение на пърхота и себорейния дерматит за в бъдеще. "Цялостното разкодиране на генома на Malassezia открива невероятни възможности пред учените да разберат взаимодействието между гъбичните организми и хората", казва доктор Томас Даусън, член на научния екип на P&G Beauty и основен автор на изследването PNAS. "Фактът, че декодирането на генетичната структура на микроскопичен организъм може да има широки последствия за човешкото здраве и агронауки, е невероятен." Семейството на вида Malassezia оказва влияние върху голям брой човешки здравословни проблеми. Докато M. globosa е свързана със състояния на възпаление, други видове Malassezia са особено опасни за индивиди с все още неизградена или увредена имунна система, в това число деца и възрастни хора, страдащи от автоимунни болести. Това семейство гъбички играе роля и при кожни и дихателни алергии.

"Това, което започна като усилие за отключване на механизма зад пърхота, отвори нови научни врати към разработването и подобряването на лекарства срещу пърхот и много други състояния свързани с Malassezia," каза Джеймс Шварц, доктор и сътрудник в научния екип. "Този напредък беше възможен благодарение на сътрудничеството между множество институции и експерти по въпроса, и ние сме развълнувани, че нашите открития могат да донесат ползи за редица дисциплини и специалности."

Malasseziaта е причинител на от меки до остри състояния, но на молекулярно ниво преди това проучване не беше известно почти нищо. Генетичната последователност на M. globosa е надхвърлила обхвата на потенциални цели за лечение от няколко диагностицирани характеристики до повече от 4,000 цели на молекулярно ниво.

Геномното декодиране стана възможно чрез технологии за изучаване на последователността на ДНК, разработени през последното десетилетие. Преди това учените изпробваха много различни химически съединения по метода на опита и грешката, за да намерят начини за лечение и намаляване на симптомите на пърхот. Фактически поради ранната по-неточна технология на културите, учените са предполагали грешно години наред, че пърхотът и себореята са причинени от различен вид гъбичка (Malassezia furfur). Използвайки молекулярната наука, екипът откри правилния вид гъбичка – първичен причинител на пърхот и това доведе до цялостно разкодиране на генома.

Какво е пърхотът?

Пърхотът е възпалително състояние, което причинява сърбеж, напрегнатост и прекомерно люспене на повърхността на кожата на главата. Пърхотът е резултат от комбинация на фактори, активирани от естествено появяваща се гъбичка, наречена Malassezia. Отделните видове са предпоставка за други кожни заболявания при хората. Malassezia globosa (M. globosa), като цяло се помещават в богати на липид области като кожата на главата, лицето, гърдите и гърба. Пърхотът и повечето тежки себорейни дерматити засягат повече от половината възрастно население и всички етноси по света.

Учените са изолирали ДНК-то на Malassezia globosa, гъба, която предизвиква пърхот и някои кожни заболявания. Тя присъства върху кожната покривка при 50-90% от населението. Учените смятат, че тяхното откритие може да помогне за лечението на пърхота, но и за опасни за новородените инфекции.

Според Томас Даусън разкритият геном дава възможност да се разбере взаимодействието между гъбичките и хората. По данни на P&G Beauty Malassezia globosa разполага с над 50 ензима, които разграждат компоненти на кожата и космите на главата. Разкритията за половото размножаване могат да обяснят евентуално преодоляване на действието на шампоаните против пърхот. Заболяването е познато на човека отдавна. Причинителят му засяга и новородени, а също и някои растения.

Етиология на пърхота

Пърхотът и себорейните дерматити се появяват когато трите компонента на нездравословния триъгълник са налице:

Себум: Кожата на главата произвежда естествени мазнини, наречени себум, включително триглицериди и мастни киселини, които предпазват косата и кожата върху главата. Идеалната околна среда за Malassezia се създава, когато съществува себум.

Malassezia: Тези гъбички живеят върху кожата на всички хора, добре развиващи се в области с висока концентрация на себум. Геномната последователност на M. globosa разкрива, че тя не е в състояние да произвежда мастна киселина, основна хранителна потребност на организма. Затова се снабдяват с мастна киселина от себума.

Възпалителна кожна реакция: хора с вродена склонност на възпалителна реакция (зачервяване, сърбеж) към мастната киселина са предразположени да страдат от пърхот и дерматити. Първостепенните фактори в индивидуалната податливост към пърхота още се изучават, но могат да бъдат свързани със силата на естествената бариера на кожата.

Общоприети митове за пърхота

Съществуват определен брой митове, асоцииращи се с пърхота.

Мит: Тези, които страдат от пърхот, имат лоша лична хигиена. Индивиди, страдащи от пърхот и дерматити имат генетична податливост да проявяват тези симптоми. Опитът да се компенсира с прекомерно почистване, използвайки редовно сапуни и шампоани, може само да влоши състоянието.

Мит: Пърхотът и себорейните дерматитни лечения са податливи на процеса tachyphylaxis (бързо намаляване на реакцията след първоначалното действие).

Разширени клинични тестове, базирани на третиране с шампоан с цинк, доказват, че не това е случаят. Допълнително проучване, представено на срещата на Американската Академия по дерматология през 2007 г., доказва, че когато измиванията с шампоани на основата на цинк се използват директно, пациентите не развиват съпротива към лекарството и симптомите на пърхот са намалени.

Мит: Пърхотът и себорейните дерматити са сезонни състояния.

Клинични проучвания показват, че в двата случая се наблюдава тежко люспене и наличие на организъм – причинител, M. Globosa, последователно през цялата година.

Мит: Лечението на пърхот причинява загуба на цвета при боядисана коса.

Съвременните шампоани против пърхот са слаби и безопасни за боядисана коса. Последователното измиване на боядисана коса с шампоан с цинк показва, че ефектът не е по-различен от измиване с обикновен козметичен шампоан с течаща чешмяна вода.

---

Най-леката форма на себорейна екзема е пърхотът по окосмените части на главата.

Симптоми

Засяга се окосмената част на главата. Характеризира се с трецивидно излющване на сиви, сухи, или мазни люспи, придружено от лек или по-силен сърбеж. Понякога могат да се образуват корички, под които кожата е зачервена. Може да се стигне до разреждане на косата или дори до оплешивяване.

Причини

Като при себорея (Вж. това заболяване).

Лечение

То е насочено към отстраняване първопричината за появата на пърхота. Вж. Себорея.

Себореята представлява усилена функция на мастните жлези в кожата. Тя се среща много често и в двата пола, особено в пубертета. Преди пубертета и след критическата възраст е по-рядка.

Симптоми

Засягат се тези области, където има повече мастни жлези: главата, лицето, особено челото, носът, брадата, гърбът. Себореята бива мазна, суха и смесена.

При мазна себорея кожните люспици се слепват и здраво се задържат върху кожата. Мазният секрет не засъхва, така че кожата и космите са винаги лъскави, мазни; косите имат неспретен вид. От смесването на мазнината с прах и излющени рогови люспи се образува гъста мазна материя, която се среща по-често у мъжете. Тя пречи на кожното дишане и на храненето на космените корени; на половите органи у мъжете се набира около главичката на члена и може да предизвика възпаление. У жените лойта се набира по срамните устни и ако не се спазва хигиена, предизвиква възпаление на влагалището.

За сухата себорея е характерна сухата и чуплива коса. Мазния секрет засъхва по кожата и образува сиво белезникави люспи, които обилно се сипят при сресване на косата. Има и много пърхот. По-честа е при жените.

Следствие на себореята може да се стигне до разреждане на косата или дори до оплешивяване

Причини

В основата на себореята е нарушаване на секреторната функция на мастните жлези, която се изразява с повишеното образуване на кожна мазнина. Себореята обаче е само външната изява на общите неразположения в организма. Първопричината може да се крие във физическата или нервната преумора, емоционалния стрес, заболяванията на нервната система или ендокринните жлези.

Отделянето на кожна мазнина може да се усили от употребата на храна, богата на въглехидрати, животински мазнини, готварска сол.

Лечение

Лечението е насочено към отстраняване първопричината за появяването на себореята. То е комплексно и включва очистване, балансирана диета, както и местно въздействие.

Очистване. То предполага очистване на органите и системите по методиките, разработени от Здравен център "Дар".

Диета. Трябва да се употребява вегетарианска, млечно-растителна храна с повече плодове и зеленчуци, съдържащи витамини А. Нужно е да се ограничи или, още по-добре да се изключи тлъстата, сладката, солената, пикантната и дразнеща храна. Забранява се употребата на рафинирана храна, алкохол и никотин.

Нужно е също така да се премахне физическата и нервната преумора, емоционалният стрес, заболяванията на нервната система. Това може да се стане средствата на психотерапията.

Нелекуването на себореята води до себорейна екзема. Този вид екзема представлява раздразнено, възпалено състояние на кожата във връзка с усилената дейност на мастните жлези в нея. Симптоми. Засягат се окосмената част на главата, лицето особено от двете страни на носа и зад ушите, гърбът, големите кожни гънки. Образуват се зачервени, плътни подутини, покрити със сухи дребни или по-дебели мастни люспи.

Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

  • 8 месеца по късно...
  • Потребител

О великолепна тема. Аз имам естествени масури, преди около 5 години просто спрях да се реша и се образуваха. Нямах никакви проблеми допреди около година, когато започнаха тези пюспи 1-во по носа и после по челото. Сега смятам сериозно да се заема с проблема(доста ще е трудно растите ми са набити с прах и боклуци това ги слепва).

На хората с моя проблем мога да кажа само: не се чешете!! Има дори и поговорка "Колкото повече се чешеш - толкова повече ще те сърби".По лични наблюдения това възпаление не става от само себе си, а точно от чесане, дори и когато човек СПИ! Пък и доста калява волята...

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...