Отиди на
Форум "Наука"

Какво е изградил Иван Асен ІІ в църквата „Св. 40 мъченици”


Recommended Posts

  • Потребители

Дълго време се приемаше становището, отразено и в „Енциклопедия А-Я” (изд. 1974 г.), че църквата „Св. Четиридесет мъченици” във Велико Търново е построена и изписана в 1230 г. по случай победата на цар Иван Асен ІІ в Клокотнишката битка в същата година. Всъщност това виждане не е отразило за времето си съвсем точно вижданията на историците по строежа на църквата. Проф. В. Златарски още в 1930 г. уточнява, че тя е била построена преди битката при Клокотница.

След откриването на гроба на цар Калоян в 1972 г., дотогавашните представи за времето на първоначалното изграждане на „Св. 40 мъченици” се коригираха. В „Енциклопедия България” (т. 6, 1988 г.) вече четем, че църквата „Свети Четиридесет мъченици” във Велико Търново, е построена вероятно по времето на цар Калоян и е възобновена от цар Иван Асен ІІ в чест на победата му над епирския деспот кир Теодор Комнин при с. Клокотница. Последното обаче пак е неточно, защото от надписа на Йоан Асен в църквата се вижда, че тя е била вече изградена преди той „да излезе на война” с Теодор Комнин.

Предлагам своето виждане за строителството на църквата „Св. 40 мъченици” и по-специално на участието на цар Йоан Асен в него, което виждане се базира на резултатите от археологическите проучвания, извършени в църквата и манастирския комплекс около нея, извършени от 1970 г. насам.

„Какво е изградил цар Йоан Асен (Иван Асен ІІ) в църквата „Св. 40 мъченици” е в прикачения файл:

1111.pdf  (изтегля се след регистрация)

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Ами в статията аз не откривам никакви аргументи, че черквата е била построена преди управлението на цар Иван Асен ІІ.

Оставям настрана редултатите от разкопките, защото там (пък и на доста други места) те са правени така безобразно, че и иманяр би се засрамил. Не по-добро е положението и с реставрацията, защото без да се документират ред податки за по-раншното състояние на храма, те са унищожени от "реставраторите".

За картинката - да - синът на Иван Александър е бил погребан там. Навярно с него е свързан т.нар. Търновски надпис, в коойто се говори за смъртта му. И е напълно възможно именно в неговия гроб на е намерен един пръстен с надпис "Асенов". В темата за изображения на среднов. Търново сложих снимки за намерени при разкопки фрагменти от украсата и се вижда, че храмът е бил доста по-изящен от това, дето са "реставрирали".

Вече няколко пъти казах, че според мен черквата е била започната от Иван Асен ІІ най-вероятно с идеята да инкорпорира нещо, което се намирало на това място - гробът на чичо му Калоян. Затова един от най-прочутите търн. храмове е изграден на толкова неподходящо място - забутан е почти в реката, та като решили да направят пристройка от запад, се наложило фасадата да е изкривена и почти забита в кр. стена край реката. Най-вероятно идеята е била да е посветена на друг и по-конкретно на св. Иларион Мъгленски, чийто мощи е трябвало да са в нея. Но заради удържаната победа при Клокотница, тя била посветена на св. 40 мци, в деня на празника на които била удържана победата над Комнин. Това пък обяснява доста нетипичното й име. Защото останалите търн. черкви чиито имена са достигнали до нас (а това са и по-големите и по-прочути столични храмове) са с типични названия - на осн. христ. празници, на Богородица, на светците с най-често срещани храмове (Св. Георги, св. Димитър, Св. Петър и Павел) или на светци, които можем за определим като български (св. Петка, св. Иван Рилски) - било че са българи, било защото мощите им са били в България. Тъй да се каже, имената на останалите търн. черкви не се отличават тематично от най-често срещания набор от икони в кой да е бълг. храм.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...