Отиди на
Форум "Наука"

Можем ли да пробием тъканта на пространството ?


Recommended Posts

  • Потребител

Айнщайн е казал,че практически е възможно това,че пространството се разгъва.

Давам пример най-късото разстояние от т.А до т.Б е правата линия,с колкото по-г.скорост се движим толкова по-малко време ни е нужно да стигнем от т.А до т.Б,но Айнщайн е казал че пространството не е плоско,а се огъва и е възможно нещо като МОСТ наречен Рион,вземаме например един бял лист хартия (сега се сетих за това,нека играе ролята на пространството),от единия до другия край на листа има някакво разстояние,но ако го сгънем разстоянието от т.А до т.Б ще се намали и можем ли да направим така,че да пробием материята и да скъсим максимално пътя ни м/у тези 2 точки,звучи объркано за някои,но в съшност по-лесно от това немога да го обесня ?? Някакви теми да сте попадали,благодаря за коментарите предварително. :biggrin:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Ми идеята се разбира лесно обаче за целта трябва да имаме начин да се движим извън пространството . Далеч сме от такива догадки според мен .

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Принципно не бих се наел да оспорвам теориите на Айнщайн и Хоукинг, но не мисля, че пространстовото може да се изкриви. По-скоро може да се изкриви време-пространствения континуум, взаймодействието между точка А и точка Б, тоест пространството между тези две точки.

Нещо като телепортацията на квантови частици, която бе осъществена- близо 10 километрова телепортация, пълно елиминиране на пространството между А и Б точки.

Но "тъканта на пространството " звучи като метафора, самото пространство е суб-абстракция, няма материален носител , като тъкан :)

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Ще кажеш ли ,каква е идеята на телепортацията на частици ,ква им е концепцията ,че това само го чувах ама не разбрах ,каква е била работата.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Пространството е ровнозночно на пълен вакуум, какъвто реално не същъствува, поради това, че няма и не може да има празно пространство. То е реално съществуващи НИЩО, което има само измерения и нищо друго. То е всеобщия терен на всемира. Побира всичико в себе си и се намира във всичко. При него, породи липса на вещева същност няма какво да се изкривява, сгъва и прочие. Но в него има какво да се изкривява, удължава и пр. Това, което в него се изкримяна и удължява или скъсява са движението и формите на материята. Разстоянието между две точки от пространството е константна величина. По отношение на движението и структурите на материтята то е променлива величина. При наличието на гравитацията и други енергийни потоци в пространството правата линия за движението и структурите на материята е граница до която те не могат да достигнат и преминат, както, поради своето съхранение не могат да стигнат и пременат границака - нула. Нито една част от пространството, материята и движението , поради своята съхранимост не могат да стигнат и преминат нулата.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Всъщност , (до колкото ми е известно) не беше осъществена телепортация на самата частица, а на нейното точно квантово състояние , при което квантовото състояние на първата(изходната) частица неизбежно се променя.(Понеже Утърс и Зурек доказват още от 80-те г. , че никоя квантова частица не може да бъде клонирана. Иначе казано, копирана върху друга, докато тя самата си остава същата.).

Важно уточнение: За осъществяването на този вид телепортация се използват вплетени частици (частици в корелация)! Тоест, Частици родени от едно събитие, които се държат като една система, като всяка промяна в квантовото състояние на едната частица моментално! въздейства на състоянието другата, независимо от разстоянието между тях ! Може би звучи невероятно, но това всъщност е парадоксът АПР (Айнщайн, Подолски, Розен), доразработен доста по-късно от Бел като " Теория на сплитането (вплитането, заплитането)" - вече експериментално доказана.

Най-простия пример за вплетени частици - фотоните родени от анихилацията на електрон-позитронна двойка. Досега физиците са "вплели" - фотони, електрони, протони, атоми и даже кълбо от стотина атома... Въпреки това, (поне за сега) е спазена аксиомата на Айнщайн, че информацията не може да се предава по-бързо от светлината . Причината - "неопределеноста на Хайзенберг" и невъзможноста да се измери кое да е квантово състояние на квантова частица, без тя да бъде изкарана от нормалното си състояние на "свръхпозиция" (дуализъм). Това се нарича принцип на проекцията - при всяко измерване, частицата е принудена да се проектира само в едно, от възможните две или повече състояния на "свръхпозиция", в които се намира нормално. Тоест, самият процес на наблюдение над една квантова частица деформира ("срутва") вълновия характер на частицата.

По такъв начин, част от квантовото състояние се телепортира моментално, барабар с цялата си "неопределеност" - директно без да се чете . След което , другата част от информацията за частицата, която ще се реконстроира, вече се прочита и се изпраща чрез традиционен (радио) канал.

Обобщено : за телепортация на квантовото състояния на частицата А към частицата Б, е нужно :

- частицата Б да е в корелация (сплетена) с частица Б`, която да реагира с частицата А.

- традиционен (радио) канал за връзка между А и Б.

Що се отнася до разкъсване на времепространството и телепортация на самата частица на друго място, то доколкото ми е известно, единствената "сериозна" теория която го разглежда е т.н. "проход на дървояди". Това са супер краткотрайни разкъсвания породени от флуктуаци във вакума, при това на изключително ниско , микро ниво. При това, едва ли могат да се създават "проходи на дървояди", а по скоро да се използват готови такива. Тук обаче,проблемите с удължаване прехода и с неговото уголемяване са наистина фундаментални , дори за самата теория ........

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Точно така, това е и идеята на разработваните вече квантови компютри, където един байт вместо 8 бита, ще има на всеки бит по още един. Тоест, един квабайт ще съдържа 8 на 8-ма степен квабит.

Това е огромно число, но проблема да се достигне до мега_квабайт е, че всяко електровлияние (или радиовлияние) разрушава връзката и всичко започва наново. Дори да се осъществи връзка с пренос на данните, те ще се разпаднат в мига, в който някой се опита да ги прочете. Те нямат нужда от криптиране, както обикновената информация :)

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...