Отиди на
Форум "Наука"

Боби Фишер почина


Cygnus X-1

Recommended Posts

  • Потребител

Легендарният шахматист Боби Фишер почина

BobbyFischer.jpg

Вчера (18 декември) в Рейкявик почина бившия световен шампион по шахмат Боби Фишер, съобщи исландското национално радио. Радиото цитира говорител на Фишер като източник на новината. Причината за смъртта му не се съобщава.

Фишер се установи в Исландия през 2005 г. и по-късно получи исландско гражданство. Именно в Рейкявик той спечели световната си титла по шахмат през 1972 г. надвивайки съветския гросмайстор Борис Спаски.

bobby_fischer_narrowweb__200x287.jpg

През 2001 г. авторитетното списание "Чес Информант" призна Фишер за шахматист на ХХ век. В публикувания рейтинг той получи 79,9 процента от гласовете, след него остана Гари Каспаров с 77,7%. Исландия вече има своя световен шампион, давайки му гражданство. Не е важно, че е бивш. Важното е, че е непобедим. Боби Фишер съумя да запази независимостта си и получи постоянно пристанище в островната страна - там, откъдето дойде и неговата световна известност. Точно в Рейкявик през 1972 г. американският гросмайстор Робърт Джеймс Фишер разгроми тогавашния световен шампион от СССР Борис Спаски и стана притежател на шахматната корона.

fischer05.jpg

Робърт Джеймс Фишер е роден на 9 март 1943 г. в семейството на немец и швейцарска еврейка. Появява се на бял свят в Чикаго, в еврейската част на града. Майка му - Регина Вендер, с леви убеждения, бяга от Германия в Съветския съюз, където живее от 1933 до 1938 г. В столицата на СССР се запознава с немския биофизик Герхард Фишер, за когото се омъжва. Изключително изненадващо съветските власти безпроблемно пускат семейството в САЩ. Регина била много независима по характер и се разделила със съпруга си на втората година след раждането на Боби. През 1945 г. баща му ги напуска. За 12 години Герхард Фишер и Регина не успяват да се сближат. Друга версия за раздялата гласи, че той е бесен от появилите се слухове, че не е баща на малкия Фишер. Мълвата сочи за негов татко знаменития математик Петер Нойман, близък на семейството и участник в кръга от учени, работещи в САЩ над създаването на американската атомна бомба. Между другото, бъдещият шахматист има по-голяма сестра - Джоана, но за нея никога не се разпространяват подобни твърдения. Така или иначе Робърт предпочита да не споменава името на баща си. Майка му успява да стане учителка в Ню Йорк. Едновременно с това учи във Военномедицинската академия и става лекар. За нея Фишер също избягва да говори. По шахмата го запалва Джоана. На 14 години е най-младият шампион на САЩ.

240bobby_fischer.jpg

Тогава напуска училище, като отсича: "Там нищо не се учи. Учителите са глупаци. Ще се занимавам само с шахмат." Година по-късно става най-малкия (за онова време) гросмайстор в историята на този спорт. Посещава Москва, където се представя отлично на международната шахматна олимпиада. Това пътуване променя изцяло живота на младежа, но поставя нащрек ФБР, което държи под контрол всеки, който отива в сърцето на основния идеологически враг. Според разсекретени вече документи именно след участието си в Москва Боби попада в полезрението на американските спецслужби. Смята се, че е вербуван от КГБ. Майка му се отправя в Европа на лекарска мисия и там намира новия си мъж. С него се установява в Англия. Сестра му заминава за Аризона. Така Фишер се устройва в семейството на Лин Грюнет, организатор на шахматни турнири. Играе с много по-големи съперници и постоянно ги побеждава. В света на шахмата Фишер научава всичко много рано. Шахматният му гений бил толкова ярък, че дори за известно време ФБР снижава своята бдителност. Постепенно той се превръща в единствения, който има шанс да сложи край на хегемонията на съветските гросмайстори, установена след Втората световна война. Мачът Фишер-Спаски през 1972 г.

bobbyfischerborisspassky.jpg

Историята в Рейкявик превръща Фишер в национален герой. Тоталното превъзходство на СССР е прекратено. Фишер разгромява шахматната машина Борис Спаски с резултат 12,5:8,5 и става световен шампион, като ликвидира съветския монопол върху най-високата шахматна титла, и то по времето на студената война. Успехът е сензационен и му носи нечувана слава. В първата партия американецът прави детинска грешка и губи. Не се явява за втората и предизвиква коментари от рода, че е дисквалифициран. Спаски настоява за продължение и тогава Фишер се проявява в целия си блясък. Герой е, но ФБР не го изпуска нито за миг. Той и близките му са подложени на постоянен психологически натиск. Раздразнителността му достига своя апогей и той прекратява участието си във всякакви турнири. Титлата му е отнета в навечерието на мача с Анатолий Карпов през 1975 г. Той праща на ФИДЕ 179 изисквания, а му се изпълняват само 178. Фишер е недоволен и отказва да играе. Потъва в неизвестност. Животът на "невидимия" гросмайстор Фишер обикаля света, опитвайки се да скрие самоличността си. Появяват се слухове, че през 1981 г. в Пасадена прави опит да ограби банка и е задържан. Там става член на религиозна секта, в която се предполага, че е изхарчил всичките си пари, получени за световната титла. От нелегалност излиза чак през 1992 г., когато сръбският милионер Ездимир Василиевич му предлага $3,35 млн. за реванш със Спаски. Срещу Спаски в Югославия В Белград, по времето, когато американците въвеждат икономически санкции над Югославия, той отново побеждава Борис Спаски с 10:5, игнорирайки предписанието на министерството на финансите на САЩ да се въздържа от пътуване, докато срещу страната действа ембарго.

След мача в Америка е издадена заповед за арестуването му. Обвиняват Боби в нарушение на международното ембарго и укриване на данъци. По първия пункт го заплаш-ва затвор до 10 г., по втория - глоба от $250 000. Фишер взима хонорара и изчезва в Унгария. Живее инкогнито в Будапеща и едва не се жени за една местна шахматистка. Впрочем станало доста трудно да бъде заловен и осъден. Появявал се из страни от целия свят - Исландия, Филипините, Малайзия.

Мнозина предполагат, че той играе шах в интернет, но никой не успява да докаже това. Известният британски шахматист Найджел Шорт твърди, че е провел повече от 50 партии с шахматен гений. По маниера на игра той разбрал, че срещу него е самият Фишер. Антисемитизмът му обаче се превръща в параноя. Малко след атентата на 11 септември 2001 г., когато "Ал Кайда" разрушава Световния търговски център, той прави изказване, с което окончателно подписва присъдата си. Във филипинското радио "Бомбо" позвънява "някой с името Боби Фишер" и заявява: "Това е велика новина. Аз приветствам този, който го е направил. Не мога да повярвам на очите си!" Свобода за Боби След тези изказвания ФБР сериозно се заема с ареста му и проследява гросмайстора, а неговият американски паспорт е анулиран. Той се установява в Япония, където живее със своята приятелка Мийоко Ватаи, президент на шахматната федерация на страната. На 13 юли 2004 г., при опит да отлети от Токио за Филипините, е заловен от японските имиграционни служби в опит да напусне страната с изтекъл американски паспорт. За неговото освобождаване се грижи канадският адвокат Джон Боснич, който създава комитета "Свобода за Боби". Той работи усилено против депортирането му в САЩ. "Никой не е направил повече от мен за Америка. През 1972 г. светът гледаше на нея като на страна, в която умеят да играят само бобслей, хокей на лед и американски футбол. Никой и не предполагаше, че там може да живеят интелектуалци", заявява Фишер.

fischer.jpg

Помощта идва от страната, в която той става знаменитост. Парламентът на Исландия решава да предостави гражданство на легендарния гросмайстор. Япония разрешава на шахматиста да напусне границите й въпреки изразеното недоволство от страна на САЩ. Двете страни имат договор за депортиране на лица, които са заподозрени в извършване на престъпление. Японците излизат от ситуацията, като дават на Боби Фишер статут на нелегален емигрант с двойно поданство. По законите на Страната на изгряващото слънце тези емигранти имат право сами да избират в коя държава да бъдат депортирани. Фишер избира Рейкявик пред Вашингтон и започва своя нов живот с паспорт №U7500122, гражданин на република Исландия.

Източник: www.dnevnik.bg

Поклон пред паметта му! Той е велик човек и заслужава признание от всички нас. :notworthy:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
...Той праща на ФИДЕ 179 изисквания, а му се изпълняват само 178...
Нека да припомня кое е това единствено изискване, което доведе до провалянето на мача - то гласеше - при резултат 9:9 (броят се само победите, играе се до десет точки), мачът завършва наравно и световният шампион запазва титлата си - доста разумна претенция, според мен, отчитайки традицията при равен резултат (т.е. - при дотогавашния регламент - 24 партии - 12:12), дотогавашния шампион да си остава такъв.

Фишер ще си остане най-великият шахматист, макар че по мнението на професионалистите, днешният шахмат е избягал много-много напред от неговото ниво. Всъщност, днешните шахматисти трябва именно на него да са благодарни за сумите, които получават - Фишер е бил първият, който предявявава претенции за сериозни заплащания - дотогава са играли за съвсем символични суми.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 седмици по-късно...
  • Потребител

Това е едно от най-интересните интервюта, които съм чел :) . Взех от от друг форум. Направено е през 2005 година.

- Следите ли събитията в света на шаха?

- Не. Това изобщо не ми е интересно. Аз не играя вече шах и съвсем намразих тази игра.

- Кога го намразихте? Знаете ли поне, че вече близо 10 години в шахмата цари разкол, няма единен шампион?

- Как така няма? Какво си въобразявате? В момента разговаряте с последния велик шампион. Това, че през 1975 година бях лишен от титлата си е възмутително и незаконно. От 1975 година досега класическият шахмат умира.

- Какво представлява "шахматът на Фишер"?

- Моят собствен шахмат става много популярен. Играта му изисква висок интелект, а не пари или връзки, както класическия шахмат, който е под контрола на Международната шахматна федерация. Класическият шах, цялата шахматна политика не ме интересува. Впрочем има само едно нещо, което ме вълнува в класическия шахмат - смятам да докажа, че мачът между Карпов и Каспаров през 1984-1885 година бе инсцениран и предварително подготвен от КПСС и КГБ. И ще го докажа. Карпов и Каспаров са двама лъжци и търгаши.

- Каспаров ви уважава много и смята, че сте един от най-великите шахматисти в историята...

- Това въобще не е причина да си променям мнението за него. Всеки, който участва в предварително уговорени мачове е лъжец и търгаш. Аз наричам Каспаров просто престъпник. Знам, че сега този престъпник се занимава с политика, опитва се да бунтува народа срещу президента Путин. За мен самият факт, че Каспаров е срещу Путин, е достатъчен повод да смятам, че вашият президент заслужава пълната ми подкрепа. А престъпникът Каспаров е олицетворение на злото.

- С какво се занимавате в Исландия?

- Просто разпускам. Почивам си и се възстановявам от престоя в японския затвор, който бе само на 66 км от токийската атомна електроцентрала. Сигурен съм, че САЩ и Япония съвсем съзнателно ме тикнаха в пропита с радиация килия. Положението там е както в Чернобил. През 1999 година в същата тази централа е имало авария, при която са загинали 600 души.

- Но американското правителство ви обяви за международно издирване още през 1992 година, когато играхте със Спаски въпреки забраната...

- Американското правителство е съставено от криминални отрепки. Без съд и присъда, без никакви доказателства, тези типове тикват в затвора невинни хора по целия свят. В Югославия, Авганистан, Ирак...

- Как успяхте да се измъкнете от затвора?

- Бързо си дадох сметка, че Япония се управлява от марионетно правителство, което е готово винаги да направи това, което му наредят от САЩ. За начало ме тикнаха в затвор. Държаха ме там девет месеца без съд и присъда. Да се надявам на справедливостта и обективността на своите похитители беше глупаво, затова аз просто ги измамих. Разбира се, без помощта на приятелката ми Миоко Ватаи...

- Нима сватбата ви е била по време на затворничеството ви...

- Там е работата, че не. Всъщност сватбата ни с Миоко беше мистификация. С нея решихме да се възползваме от един член в японското законодателство, според който незаконен емигрант, какъвто бях аз след анулирането на американския ми паспорт, престава да бъде такъв, ако сключи някакви формални отношения с японски гражданин. Ние ги оформихме. Както виждате, с ум човек може да се измъкне дори от най-безнадеждна ситуация. Американците и техните японски слуги са тъпи свине. Оказаха се, по-прости от най-простия.

- А защо отидохте в Исландия? Може би защото смятате, че демокрацията в тази страна е най-истинска...

- Исландската демокрация няма нищо общо, също както и исландската шахматна федерация. Трябваше да се махна от японския затвор и затова се обадих на своя стар приятел Сами Полсон, който ми бе телохранител през 1972 година. Така получих исландски паспорт.

- Защо мразите Америка и американците?

- Защото повечето американци са тъпи и безмозъчни свине. Може би затова избраха за втори мандат за президент този клоун Джордж Буш.

- А какво мислите за президента Путин, вие вече казахте добри думи за него...

- Мисля, че това е човек на място. Предишният ви президент Борис Елцин бе истински престъпник. Работеше за САЩ, целенасочено рушеше страната. Путин невинаги е последователен, но като цяло взема нелоши решения. И постъпи абсолютно правилно, като изхвърли от страната Гусински и Березовски и тикна в затвора Ходорковски. Той е един крадлив евреин, ограбил милиарди долари от руския народ.

- Как виждате света след 10 или 100 години?

- Мисля си, че ще има ядрена война. Ще я започнат американците. В затвора прочетох, че САЩ и Япония са започнали съвместна ядрена програма. А в същото време се оплакват, че такава имат Иран, КНДР, Индия. САЩ е едно зло, една варварска държава, която трябва да бъде изтрита от лицето на света.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...