Отиди на
Форум "Наука"

Палеологовият Ренесанс


Recommended Posts

  • Потребител

През XV век Византия изпада в много голяма криза и в крайна сметка запада. Но въпреки това в културата и се наблюдава подем, Палеологов Ренесанс, както е наречен. В България също се появява Втори Златен век. Доколкото съм чел Палеологовият Ренесанс оказва влияние, не само в България, но и в Италия, Сърбия, Русия. Това контрастира на политическата обстановка - държавите на Балканите са в криза, а културата им е в подем. Като център на този Палеологов Ренесанс се сочи Мистра в Пелопонеското деспотство. Бих искал да попитам - според вас на какво се дължи този подем? На достигането на връх в културата на Византия или пък на естественото продължение на традицията от гръцката култура?

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Дължи се на отстъпление на вярата и продаването на Православието за паница леща,оттам идва и приказката " По добре турски тюрбан,отколкото папска тиара."

Това е времето когато императорите се навеждат на папата,а философите тръгват да възраждат елинската философия и да приемат западната схоластика.

В противовес на това излизат Св.Григорий Палама,Св.Григорий Синаит и Св. Евтимий Търновски.

Повече можеш да прочетеш от пр.Георги Флорофски и о.Йоан Майендорф,а също пр.Александър /Шмеман/.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Ами то е силно да се каже, че културата е в голям подем. Времето е по-ново и повече неща са запазени. Иначе и Балканите приличат на Италия - полуостров пълен с малки държавици. Покрай униите има сближение със запада. Централната светска и църковна власт отслабва, тъй че строгия надзор за каноните не е така голям. Много са причините. Пелопонес - там след ІV кр. поход се появяват кръстоносни държавици, тъй че отново има по-силна връзка със запада. За мен лично е доста интересно изобразяването на антични склуптори на фреските в ивановския манастир. Като скален манастир предполага доста голям аскетизъм, но има изобразяване на антични склуптури, при това голички.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Галахад, ти спомена последиците от Четвъртия кръстоносен поход за това Възраждане. Но можем ли да кажем, че има и друга причина - самата близост до Италия. Там започва този процес, като например самите идеите на италианските писатели.

Днес потърсих информация за Ивановските скални манастири. Наистина красиви манастири.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Намерих картинки - става дума за склуптурите, които се виждат по стенописа. Особено на едната определено са поклон към античността.

79CU5989_jpg.jpg

Ето тази е с Атлас, който крепи небето на плещите си:

79CU5992_jpg.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Ами възможно е в Никополис ад Иструм - от там е било смъкнат доста материал за градежите в Търново.

По-интересното е, че тези склуптури са употребени в библейски сцени. И ако животинските фигури във фреската "Тайната вечеря" са все пак нещо срещано в църк. архитектура и украса, то "Атлас" във фреската с първосвещениците Ана и Каяфа и другата фигура във фреската с умиването на нозете определено не са типични при изобразяването на тези библейски събития.

UMIVANETO%20NA%20KRAKATA.jpg

А Ренесанса, Възраждането това по същество е поглед назад, към античното минало. А ето, че дори в издържания аскетизъм на един скален манастир проблясва реалистично изобразяване на антични статуи. Често като се говори за Ренесанса се набляга на руменината по бузките на севастократорката Десислава и реалистичното изображение. Но при Ренесанса е поглед към античността и като вторично е възраждането на някои техники на изобразяване - перспективата, румените пухкави личица, реалистичността... В тези фрески се вижда, че зографа е проявил особен интерес към склупторите и формите на тялото са доста детайлно изработени. Получава се интересна композиция - на земното, в лицето на склуптурите и духовното, чиито представители са изобразените в духа на строгия канон библейски личности. Интересен начин да се отграничи земното от небесното.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...