Отиди на
Форум "Наука"

Символната система на древните българи


Recommended Posts

Тук поставям като файл материала, но неизвестно защо изображенията от оригинала изчезнаха; можете да ги видите в посочения сайт; аз ще публикувамв и други.

Symvoli_na_drevnite_baalgari_final.htm

Ето директен линк http://www.protobulgarians.com

Link to comment
Share on other sites

Ето още някои древни български символи, за които съм писал един материал, но е на стар формат и още не можем да го отворим с Теодосиев:

По реда на подреждането:

1. Хипокамп (воден кон) от съкровището от Над Сент Миклош;

2. Сребърни монети от Волжка България;

3. Един от най-старите български гербове с трите лъва (подобни са откривани в Търново от времето на цар Иван Александър и от по-рано);

4. Текст към този герб;

5. Грифон от Крумово градище (бронзова катарама);

6. Грифон от съкровището от Над Сент Миклош;

post-2917-1205231571_thumb.jpg

post-2917-1205231500_thumb.jpg

post-2917-1205231523_thumb.jpg

post-2917-1205231534_thumb.jpg

post-2917-1205231544_thumb.jpg

post-2917-1205231560_thumb.jpg

Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

От представените български символи най-голямо внимание заслужават тези, изобразявани на монети на Волжка България, и този с трите лъва; разбира се - и грифоните, които са по-стар български герб от лъва. В щампите на монетите откриваме знака на рода Дуло - трилистник или тризъбец, който има обширно обяснение ("Тризъбеца на Шива"; троенето при хуно-българите; триединството; по-късната християнска св. Троица и т. н.); плетеницата "Дълголетие" или "Космическата костенурка" (вече писах за нея в темата за Загадките); шестолъчата звезда, която по-късно е заимствана от евреите и направена техен символ (старобългарския вариант обаче често има точка в средата; това е символ който се използва също и в Тибет и Индия); пентаграмата; барс (който и до сега е емблема на Казан и Татарстан); български тамги с неясно значение (трябва да се анализират) и орела (турул - на старобългарски и маджарски), който някои изследователи считат за тотемно животно на рода Дуло.

Интересно е, че българския царски герб от Търново с трите лъва го срещаме и като герб на крал Ричард Лъвското сърце, а и до сега е останал като герб на Англия?!?... Май са го заимствали от нас по времето на кръстоносните походи! Има редица податки обаче, че по-древен е българския герб с грифон, който често се среща и в Месопотамия, и в Персия! Вероятна проекция на грифона е и драконът. Аз по-късно ще пусна едно рядко изображение на тракийски дракон от една бронзова ризница (доспехи) от хранилищата на Националния Археологически музей, която не е изложена в експозицията! (Както споменах и в една друга тема, в хранилищата на разните музеи има далеч по-интересни неща от това, което е изложено и се показва на всички; ако знаете, например, какви неща има в подземията на "Ермитажа", включително и български - ще ви настръхнат косите!)

:book:

Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Пренасям тук едно мнение на Доктора от темата за загадките с картини...

---

Това е плетеницата "Дълголетие", нарича се още "Космическа костенурка" в Тибетската традиция. Среща се в Тибет, Китай, Монголия, Корея, Средна Азия, във Волжка България го има даже и на монети, и също - в Дунавска България. Има го като стилизиран орнамент по най-различни български предмети, музикални инструменти, орнаменти на седла, шевици, орнаменти от килими, по вратите, иконостасите на стари църкви, по дървените тавани и резби на стари къщи (Копривщица и др.), в стари ръкописи и книги - като част от стилистиката на украсата и заглавните букви.

Какво означава?

Под формата на декоративен елемент е закодирана дълбока космогонична символика. Плетеницата изобразява стилизирано изображение на костенурка с отдиференцирани тяло и крайници (глава, четири крака и опашка). Костенурката символизира дълголетието и мъдростта и често се използва като днак за "вечност". Древните българи са имали космогоничната представа, че Земята се крепи върху корубата на гигантска костенурка; когато тя се размърдва, се получавали земетресенията.

Според народните поверия, костенурката живее повече от 500 години (наистина някои костенурки живеят до 300 години!) и от това става мъдра и всезнаеща, познава билките и магиите. Единствено тя знае къде расте билката "разковниче", която имала способността да отваря всичко заключено.

Конфигурацията на "космическта костенурка" се отъждествява с мандалата (мистична карта на Вселената) и подобно на нея указва световните посоки, което се свързва и с името и. Тя представлява също модел на Вселената.

"Космическата костенурка" има и скрито езотерично значение, свързано с източната философия и древното българско Учение за върховното единство. Номерологично е свързана с числото 9, свещенно за древните българи (8-те световни посоки и центъра, 9-те основни планети в Слънчевата система и 9-те месеца преди раждането на човека).

Плетеницата "Дълголетие" е сързана и с древната "Книга на Промените" ("И-Дзин"), но ще отнеме доста време да обяснявам тия неща.

Един от моите учители в българистиката, езотериката и бойните изкуства - математикът-философ Стефан Хинков (род. 1929 г.), повече от 40 години е посветил на изучаването на "Книгата на Промените", която е по-стара от "Библията" и в нея са кодирани древни знания дошли от предпотопни цивилизации!

Ето изображения на костенурката:

post-471-1205233751_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • 2 седмици по-късно...

Чаках Теодосиев да качи текста на една моя статия за символите на древните българи, която е на един стар формат и не мога да я отворя, но явно ще се забави, така че слагам тук още символни изображения и хералдични знаци на древните българи, които представляват научен интерес, особенно за тези които се занимават с хералдика (вижте и темата за хералдиката на Историка).

Бронзовата апликация-катарама с грифона дадена по-горе е от Крумово кале, до Търговище (10 в.).

Ето и новите изображения:

1. Опака страна на медни анонимни монети с изображение на двуглав орел от времето на цар Иван Александър (1355-1371 г.). Обърнете внимание на хералдичният знак трилистник (трилистна палмета) на рода Дуло, оформен като корона над главите на орела.

2. Бронзов шлем от Кара Агач, Търговище (1-2 в.) с изображение на бог Хермес, държащ магически жезъл кадуцей (българската сурвачка) и билка в другата ръка; символни изображения на костенурка (символ на дълголетието) и козел (оргиастичен символ).

3. Бронзови доспехи (броня) от Светлен, Поповско (5 в. пр. Хр.) с рядко изображение на два дракона на гърдите (символ на могъщество и сила; природна стихия). Особенно в главите, двата дракона досущ приличат на китайските дракони и на тези от Месопотамия!

4. Бронзова апликация с грифон, с. Одърци, Добричко (8-9 в.).

post-2917-1206028611_thumb.jpg post-2917-1206028599_thumb.jpg post-2917-1206028588_thumb.jpg post-2917-1206028540_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...