Отиди на
Форум "Наука"

Местността "Асара"


Recommended Posts

  • Потребител

Първо искам да се извиня,ако темата не е за раздел "Антична история",поради разминаване с действителния период на въпросния исторически обект.Това,което ме накара да отворя темата тук е далечен спомен от разговор с човек,който ми каза,че било от римско време,та реших че за Античност иде реч,но аз нямам и претенции да разбирам от история.Все пак ще се радвам който може,да хвърли светлина по въпроса.

Става дума за древна местност,намираща се в района на гр.Симеоновград,или Марица,както му беше името едно време.Роднините ми са ми казвали,че някога е било град-крепост,или нещо от сорта,и в действителност едно време постоянно идваха археолози там горе (представлява възвишение,широка дига) да копат и все нещо намираха.В момента горе се качват най-вече местните напушеняци и овчарите,но вечер май никой не ходи,защото от години се носи легенда за гигантска змия-мутант (някои казват,че вероятно е мутирал питон),и че който я види-не след дълго умирал.Змията обикаля в района между Димитровград,Симионовград и Харманли,но "всеки знае,че винаги се връща Горе" :post-20645-1121105496: На младини дядо ми я е виждал насред пътя,докато отивал с мотора към вилата ни край река Марица,помислил че е паднало дърво на пътя и слязъл да го премести,но грамадата се размърдала,а дядо ми се оказал по-бърз и отпрашил в обратната посока.Имал късмет,че не видял главата й,която била като бебешка,защото според поверието,оттам идвало проклятието и в действителност някои хора умряха "от това" (или от непремерена доза сливова,но това си е моя теза)....Това са разните там легенди,свързани с Асара,мен конкретно ме интересуват историческите данни и факти.

:smokeing:

Link to comment
Share on other sites

  • 2 седмици по-късно...
  • Глобален Модератор

Добре е за този раздел, защото Асара я е имало дори още преди римляните -тя е тракийска крепост, използвана е по-късно и от византийците заради стратегическото си разположение в края на Източните Родопи. Доколкото знам в района има и разни пещери в които също са намирани кости и следи от човешка дейност. И... общо взето това е. Незнам за мутиралите змии (за тях трябва да питаш в раздела за Биология ;) ), но зависи какъв джойнт ползват твоите земляци, нищо чудно и да се появяват гигантски влечуги при прекаляване, а действително и ако сливовата е над 50-60 градуса си е истинско проклятие за черния дроб и здравето като цяло :tooth:

А тия археолози дето постоянно се качвали там и все нещо намирали ми се чини да са си баш иманяри, които вече са изграбили всички артефакти и именно заради тях може би никога нищо повече няма да узнаем за това древно място...

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Супер,някой отговори най-после :band1: То пък не че е супер интересната тема,дето ще предизвика вълна от изумление,но съм израстнала в този край,и ми беше интересно да чуя повечко инфо.В сайта на Симеоновград има малко информация,но е доста оскъдна.Интересувах се,какви ли тракийски племена са населявали тези земи в далечното минало,и дали някой има информация какво точно е открито горе,защото в малко градче като Симеоновград,все ще чуеш истории за несметни богатства,проклятия и легенди и т.н....Може би информацията е оскъдна точно заради тези "археолози" :annoyed:

Змията е факт,дядо я е виждал,пък той си пада по уиски,джойнт не е споделял дали харсесва,той си е много отворен за възрастта си,но тогава е бил по работа наоколо и изключваме възможността да е сръбнал повечко.Вече колко е "гигантска" и дали има бебешко-змийска глава причиняваща смърт от пръв поглед (току-виж се оказала БАЗИЛИСК! :eek_yello::w00t::tooth: ),не знам,но горе има дупка,метър диаметър някъде,която е запушена с бял,мраморен къс,незнайно откъде дошъл,понеже наоколо има само мноооого стари руини,а върху него има нарисуван с черна боя кръст,който сочи към близко намиращото се гробище.

Сега,аз че имам изчанчено чувство за хумор-имам,но някой от земляците ме бие по всички параграфи... :tooth:

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Ами не съм сигурен кое тракийско племе точно може да е създало този град, може би сапеите или по-скоро травсите населяващи приблизително този район.

За повечко инфо незнам, а докато само иманяри го разкопават няма и да излезе. Но е твърде вероятно да е бил доста богат град - има стратегическо разположение до търговските пътища от Бизантион към вътрешността на полуострова и от Тракия на юг към Елада, а също така е в близост и до най-големите сребърни мини край Перперикон.

Link to comment
Share on other sites

  • 9 месеца по късно...
  • Потребител

А за находките може да попитш някого от местните иманяри те поне се хвалят като намират по нещо,за ралика от господа легалните иманяри,АРХЕОЛОЗИ.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...