Отиди на
Форум "Наука"

Въпрос, свързан с херниите


Recommended Posts

  • Потребител

Чудех се, многократно ли се увеличава вероятността от получаване на херния при трениране на спортна акробатика и гимнастика и, ако - да, то хернията ще се получи след години или - в процеса на трениране?

Ще съм много благодарен, ако някой може да ми отговори точно.

Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Принципно вероятността за хернии наистина се увеличава при тренировки, особено ако са неправилно изпълнявани. При силни натоварвания могат да се получат разкъсвания на мускулни влакна или разширяване на естествени отвори ( напр. ингвинален канал при мъжете по- често ) и да се получи херния. Разбира се има доста условности- предразположености ( слабост на коремна кухина, ингвинални канали и т.н. ), които са индивидуални. Ако се тренира правилно - с добро загряване, постепенно достигане на максимална натовареност, мисля, че риска е минимален. Най- вероятно е хернията да се плучи в процеса на тренировки, но не е изключено и известно време след това да се прояви. Не мисля, че страха от това, че евентуално може да се случи нещо такова трябва да те отказва от спорта.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 месеца по късно...
  • Потребител

Имам такъв въпрос:

Задължителна ли е операция при херния. Или както казва един мой приятел хирург, ако не те боли не се пипа? Нищо не разбирам от медицина, а проблем с хернията има баща ми. Какви са съветите на знаещите. Може ли хернията по някакъв начин да се капсулова и да спре да създава проблеми. Благодаря .

Link to comment
Share on other sites

  • 1 месец по късно...
  • Глобален Модератор

Има много видове хернии. Не винаги се оперират, но това трябва да каже лекаря след преглед и анализ на състоянието на пациента, тогава евентуално могат да се ползват т. нар. колани за херния (ако разбира се хернията е такъв вид при, който това може да се прилага). Трябва да се знае, че единствения начин на лечение си е оперативния.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Имам такъв въпрос:

Задължителна ли е операция при херния. Или както казва един мой приятел хирург, ако не те боли не се пипа? Нищо не разбирам от медицина, а проблем с хернията има баща ми. Какви са съветите на знаещите. Може ли хернията по някакъв начин да се капсулова и да спре да създава проблеми. Благодаря .

Сега ще ти обясня баба ми какъв опит има с неоперирана херния - живя си с нея до 86 години, като първите симптоми ги е имала още съвсем млада, някъде към 28-29 още след ражданията. Начи до 86 ходеше с колан и хернията ту си излизаше, ту се прибираше, но явно никак не е добре да ти стои, защото на 86 й се прещипа и перфорира и едва оживя...Оказа се, че от неправилното положение на червата, непрекъснатото триене, прищипване и т.н. прочее микроинфекции там се е образувал и тумор...рак един вид. Т.е. никой не я беше насилвал да я оперира и тя от шубе не се оперира навреме. Едва оживя и сега червата й са съкратени наполовина. Минаха две години и корема дето й е бил кофти през всичките години с херния сега независимо интервенциите се чувства добре. При хернията винаги има риск от прищипване и перфорация и тогава е много опасно.Баба ми е живяла напрао повече от половин век с херния и си изпати чак в много напреднала възраст. Това обаче според мен си е просто късмет. Моя съвет е да заведеш баща ти в болница Царица Йоана и да си го прибереш след седмица без херния!След това той така или иначе пак винаги ще носи колан, защото херниите рецидивират, поради отслабване на коремната стена, но баща ти ще се чувства много по-добре и ще е в по-голяма безопасност. В Царица Йоана баба ми я оперираха от перитонита. Невероятен екип! Много добри лекари и много грижовни сестри! Не правя реклама на болницата, просто съм сигурна че там имат огромна рутина и имат освен това специално отношение към пациента (както трябва да е навсякъде, но не е за съжаление)

Операцията на неусложнена херния е нещо рутинно. Протича лесно и бързо се възстановява пациента. За това по-добре я оперирайте. Аз не съм лекар, но пък съм от страната на един от хората, които не са си оперирали хернията.... Много е страшно това нещо наречено перитонит..особено в напреднала възраст.

Твоя познат хирург явно не е в час - повечето хирургични заболявания като заболят е ТВЪРДЕ КЪСНО и доста опасно. Особено при херниите. Щото хернията заболи ли...ем става дума за ЧАСОВЕ нали разбираш! Същото е и за други заболявания на вътрешните органи. Принципно хирурга, който спаси баба ми твърди обратното - щом нещо не е на мястото си, веднага трябва или да се тури където му е мястото или да се отреже. И още един принцип на хирурзите - повечето страшни болести НЕ БОЛЯТ, когато заболят вече е критично!

Link to comment
Share on other sites

  • 11 месеца по късно...
  • Потребител

Някой може ли да ми обясни какви храни и какви течности са позволени да се приемат след операция от херния? Баща ми днес го оперираха и се чудех утре на свиждането какво да му донеса, не знам в случая какво му се забранява.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Има много видове херния, понякога има различни усложнени състояния. Най- често обаче това е сравнително лека операция. Нека лекарят който е оперирал да се произнесе.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

По-кашести храни известно време. Супички от зеленчуци с накълцано на ситно пилешко, попарка от кисело млекце, хлебче и серенце. Ей такива неща като за бебенце :) Такава е диетата на всички, които им е оперирана коремната кухина известно време, но не и веднага след операцията - между другото занеси му сокче и крем-супичка примерно, но може да не му дадат още да яде. Сокчето ще му го дадат да го пие обаче :)

Редактирано от Lion Queen
Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...