Отиди на
Форум "Наука"

Въстанието в Търново през 1598 година


Recommended Posts

  • Потребител

Както е известно, през 1598 година в Търново е вдигнато въстание против турците. Обстановката е благоприятна - има война с Австрия, нахлува и влашкият войвода Михаил Храбри. Не търся информация за това въстание, но бих искал да попитам нещо друго. През същата тази година е свален охридският архиепископ. Възможно ли е във въстанието да е имало и българи от югозападните земи. Питам, тъй като не срещнах много сведения от този въпрос. И бих искал да попитам още нещо - предателство ли е осуетило този опит за свобода или слаба организация. Може ли малко помощ?

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Въстанието се нарича Първо Търновско защото за нас имат най-важно значение действията в Търновско целящи да се възстанови бълг. държава. Но по замисъл и организация, че и по изпълнение то може да е било по-мащабно дори от Априлскъто въстание и Гръцката завера (Филики етерия) взети заедно. Въстанието и намесата на Влашко напомнят Априлското въстание -когато също имаме въстание и намеса на Сърбия. За съжаление сведенията са оскъдни, но от запазеното може да се съди, че е възможно в организацията на въстанието да са били намесени доста от православните патриарси и архиепископи. Точно тогава московския митрополит е бил признат за патриарх, даже май именно Дионсий Рали е занесъл в Русия акта за удостоявенето с патр. ранг.

А св. Варлаам, тогавашния охридски архиепископ, не просто е бил свален, а е бил убит мъченически. Но в житието му няма подробности около обстоятелствата озверили турците срещу него.

Но е трудно да се отсее, защото периода 1595-1598г. е доста бунтовен. Освен преписката по подготовката на Търн. въстание има много сведения за размирици. В този период действат да речем Дели Марко и Новак, които с влашка помощ нападнали дори враца и турски военни части. Има въстанически действия и в сръбско, където е замесен и тогавашния Ипечки патр. Йован.

Особенно големи били репресиите в Софийско и Нишко. Фридрих Зайдел, който минал през тези земи при пътуването си от 1591-1596, казва, че докато вървели в софийско миризмата от разлагащи се трупове била толкова силна, че едва можело де се диша, а в Ниш били струпани при портата на града главите на избити въстаници.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Тезата ми е, че през 1598 г. българите оглавени от Шишман ІІІ прави това, което през 1908 г. правят начело с Фердинанд І.

Има една съществена разлика само. Първият акт за провъзгласяване на независимост е незащитен, докато втория е защитен успешно. Ако през 1908 г. Фурдинанд не бе защитил акта, през ХХІІ век щеше да пише в учебниците, че е въстанник, а въстанието било неуспешно.

Тука го обсъждахме като частен въпрос в общата тема за Царство България 1422-1689 г.

http://nauka.bg/forum/index.php?showtopic=3946&st=0

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

В случая има поредица от войни и въстания. Затова направих аналогия с доста по-позната за широката публика ситуация от времето на Априлското въстание - тогава в рамките на 3г. тук има серия от въстания и войни - Старозагорското въстание, въстанието в Босна и Херцеговина, Априлското въстание, войната със Сорбия и Черна гора и Руско-турската освободителна война.

Ето една кратка хронология (вътре в съотв. година обаче не съм ги наредил по време):

1590г. - Дионисий Рали носи в Москва гламота за признаване на тпр. титла на моск. епоскоп.

1594г. въстават сърбите в Банат.

1595г. започват бунтовете на "джелялите" - на Кара Язъджи и на Дели Хасан (1595-1603) и на Календероглу (1607-08)

1595г. избухва въстание в епир отранизирано от охр. архиепископ Атанасий Ризеа.

1595 - 2 000 хайдути минали Дунава и презели София.

1595г. П. Джорджич влиза във връзка със Седмиградския княз - първи сведения за подготвяното І ТВ.

1596г. пак 2000 хайдути въстанали и нападнали Чепровци

1596г. - 1300 души пренали Дунава и нападнали Бабадаг, но били пресрещнати от 12 000 тур. войска, която ги избила, като в бой. действия паднали 4 000 турци.

1596г. военните действия се водят от баба Новак и Дебел Марко с части на Влашко. С войските дадени от вл. воевода Михаил Храбри Новак дори нападнал турските части водени от румелийския бейлербей Хасан паша при опита им да преминат Балкана и ги отблъснал, а после нападнал Враца.

1596г. влашки войски отново минали Дунава, плячкосали Плевен и разбили тур. военна част край Никопол.

1596г - изграждане на въст. мрежа - привлечени са 4 владици. С.г. пратеници на организаторите до император Рудолф ІІ в Прага.

1596г. Зайдел видял избити в Софийско и Нишко.

1597г. въстава Херцеговина начело с воеводата Грдан и Сърбия начело с ипечкия патр. Йован.

1597-1598г. охр. арх. Атанасий обикаля Италия и Австрия за да търси помощ за осв. движение в диоцеза си.

1598г. Михаил Храбри тахлува на юг от Дунава и се вдига І ТВ.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Иванко, но щом е била отхвърлена зависимостта, би трябвало да е избран и един истински потомък на последните ни царе, тоест можем ли да предположим, че Шишман III наистина е бил с царски произход.

Галахад, честно да ти кажа и на мен ситуацията ми напомня Априлското въстание. Но както ти каза, има една разлика: Русия не се намесва пряко. Само неукрепналата руска държава (имам предвид, че е малка по територия) ли е причина за това или има и още един фактор - на България и липсват военен елит и се залага само на малки отряди. Предполагам, че само Влашко реално оказва някаква помощ, и то користна.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Иванко, но щом е била отхвърлена зависимостта, би трябвало да е избран и един истински потомък на последните ни царе, тоест можем ли да предположим, че Шишман III наистина е бил с царски произход.

Ти имаш ли съмнения, че Шишман ІІІ не е Шишмановец и пръв претендент между българските царски аристократи за престола?

Освен, че е известно родословието на Шишман ІІІ и то е в специална страница на Страцимировци в интернет, освен че е потомък на бан Михаил Шишманов - управител на София /убит 1493 г. от Баязид ІІ/, ще добавя само едно нещо:

Кой организира от българска страна въстанието, кой е на "светло" сред българските първенци? - Тодор Балина

Благороден ли е? - Благороден е, той е "пръв благородник на Никополския санджак" /според известие на Сигизмунд Батори/.

Кой се среща с Рудолф ІІ, с трансилваниския воевода и валашкия воевода? - Тодор Балина води делегациите.

Ами като той е мотора и двигателя на цялата буна, защо той самия не се провъзгласява за цар? - ..?

Логиката е, че: Е имало друг с по-големи права от него, който е бил общоприет за такъв от българските боляри и той явно е Шишман ІІІ. Освен това мисля, че Тодор Балина е бил приеман от Рудолф ІІ и другите околни владетели в качеството му на пълономщник - представител на някой, който е над него /явно Шишман ІІІ/. Няма начин Тодор Балина да контактува с такива владетели от ранга Рудолф ІІ, а после вместо сам да стане цар, да изтиква напред някакъв случаен мним потомък на царския ни род. Още повече в тази епоха.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Иванко, прав си. Извинявай за глупавия въпрос, просто обърках Шишман III с Ростислав Стартимирович. Но позволи ми да попитам нещо - знае ли се истинското име на този цар. Предполагам, че щом е потомък на Иван Шишман, би трябвало той да се нарича така. Само ще вметна, че това дали е успешен владетел Иван Шишман е доста спорно, а ти направи тема по въпроса.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Иванко, прав си. Извинявай за глупавия въпрос, просто обърках Шишман III с Ростислав Стартимирович. Но позволи ми да попитам нещо - знае ли се истинското име на този цар.

Доколкото съм се интересувал точно Шишман е името му /като първо име/. Апропо ми се вътри в главата старобългарското име Чъзмен /от старите ни учебници, много напомня на Шишман като първо име, ако не е и същото/.

http://stratemirovichibg.blog.com//%D0%A8%...86%D0%86%D0%86/ - виж тука

http://stratemirovichibg.blog.com/ - родословието.

Има и за Шишман ІІІ. Много добре обяснено и са събрани в едно всичко извори за него /при все че са крайно малко за съжаление/. Стопанина на сайта е идвал в БГ НАУКА, както сам казва е представител на род, който твърди че е от Стратемирови /точно клонката на Ростислав Стратемирович/. А дали е така и той търси отговора и максимално е проучил късните родословия на българските първенци. Лично аз му давам висока оценка и голямо браво за къртовския труд.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Иванко, благодаря за информацията! Искам обаче да попитам нещо (както винаги). Добре, въстанието е голямо. Тогава обаче е логично да се предположи, че на бунт са се вдигнали много българи. Можем ли да говорим за числото 9-10 000? Но нека се аргументирам. Предполагам тази цифра, защото Тодор Балина обикаля много български селища и вероятно е създал много комитети, да речем. Както Галахад каза, по това време е имало много бунтове и за да бъдат разгромени турците е трябвало да има някаква организация.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Ти имаш ли съмнения, че Шишман ІІІ не е Шишмановец и пръв претендент между българските царски аристократи за престола?

Освен, че е известно родословието на Шишман ІІІ и то е в специална страница на Страцимировци в интернет, освен че е потомък на бан Михаил Шишманов - управител на София /убит 1493 г. от Баязид ІІ/, ще добавя само едно нещо

Водачите и І ТВ, ІІ ТВ и Мариното въстание се описват обикновено като мними потомци - няма никакви категорични сведения за родствена връзка. А има практика дори в по-близко време някой самозванец да се обяви за издънка на някоя династия и дори за някой убит владетел - такива са Лъже-Диоген и Лъже-Ивайло във Византия, двамата Лъже-Димитриевци в Русия, Никола Цапина (той се обявил за син на цар Михаил Шишман) в България ощи доста.

А на Балканите през 16в. измислянето на благороден произход е било просто хит - появили се рояци Палеолози, Рали, Кантакузини и какви ли не още. В интерес на истината и за митр. Дионисий има известно съмнение дали е наистина потомък на виз. фамилия Рали или просто си е присвоил знатното име.

Иначе обявеният за цар под името Шишман ІІІ може и да е и самия Тодор Балина, защото не се споменава нищо за този Шишман, но пък за Балина се казва, чи бил пръв благородник в Ник. санджак. Последното разбира се не изключва, самият Балина наистина да е някаква издънка на Шишмановци. Санджаците в Мизия са сформирани на база на последните резиденции на местните владетели - Видински (столицата на Страцимир), Никополски (последната резиденция на цар Иван Шишман) и Силистренски (Иванко се споменава последно при похода от 1388г., след това Мирчо се титулва владелец на Силистра и на земята на деспот Добротица). Владислав Граматик да речем говори за жупан в Никопол, който имал параклис посветен на св. Иван Рилски.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

С число не мога да се ангажирам. Географията на присъединените към заверата градове съвпада с границите на българската държава непосредствено преди завладяването й от османците /т.е. в урязаните тесни граници на българската народност и държавност/. Това показва все пак немалък мащаб. В крайна сметка не-по малък от географията на Търновското и Видинско царства.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
С число не мога да се ангажирам. Географията на присъединените към заверата градове съвпада с границите на българската държава непосредствено преди завладяването й от османците /т.е. в урязаните тесни граници на българската народност и държавност/. Това показва все пак немалък мащаб. В крайна сметка не-по малък от географията на Търновското и Видинско царства.

Иванко, и аз така мисля, че обхваща най-малко тези две някогашни царства. Но има ли данни за подкрепа от страна на някой, който да се е обявил за потомък на добруджанските деспоти. Те все пак формално са се смятали за част от България (Търновското царство) и може би не биха пропуснали да се включат.

Галахад, но ако Тодор Балина е бил, предполагаемо, Шишман III, то би трябвало да е приет добре от някой царски двор и да му е дадена земя, както с Фружин по-рано. Но след края на въстанието Тодор Балина отива в чужбина и данните за него след това се губят.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Но след края на въстанието Тодор Балина отива в чужбина и данните за него след това се губят.

Може просто да е бил убит или да е умрял. В крайна сметка няма такива сведения и за Шишман ІІІ.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

През 1598 год. е убит св. свещенномъченик Валаам/Варлаам??/ ,който е бил Охридски епископ.Преполагам ,че той е бил временно на архиепископския престол и е бил българин ,тъй като около времето на Търновското въстание е бил зверски убит от турците ,фаворита на престола е бил един супериграч -Атанасий ,който е хвърчал от Италия до Москва.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...