Отиди на
Форум "Наука"

Кои са опълченците от трите картини?


Recommended Posts

  • Потребители

Показани са три картини, изобразяващи сражаващи се опълченци. Две от изображенията са детайли от по-големи пана. Картините си приличат, но и се различават. Кои са участниците в сраженията, кога и къде са станали те?

Аз също не знам пълните отговори и ще ми е интересно да науча нещо повече.

post-2642-1213530883_thumb.jpg

post-2642-1213530901_thumb.jpg

post-2642-1213530923_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • 2 седмици по-късно...
  • Потребители

Ето за какво става дума:

1. Първото изображение е детайл от картината на руския художник Алексей Попов „Защитата на Орлово гнездо (Шипка)”, където срещу турците се сражават руски войници.

post-2642-1214395769_thumb.jpg

2. Второто изображение е на картината „Бой за Шипка” на Димитър Гюдженов, където срещу турците се сражават български опълченци. Вижда се, че Гюдженов е заимствал доста от Попов.

3. Третото изображение е детайл от картината „Черногорците при Тузи”, където срещу турците се сражават черногорци. Факсимилето е от пощенска карта и в придружаващите текстове на другите езици се вижда, че става дума за атака на черногорците.

post-2642-1214395780_thumb.jpg

Именно тази последна картина е хем уникална, хем странна. Уникална е, че „точ в точ” копира картината на Попов, само са сменени костюмите на руските защитници на Орловото гнездо, с тези на атакуващите черногорци. Интересно е обаче, къде и кога става действието? Има град Тузи в Черна гора, но на изображението се вижда не град, а планина.

В българската мемоарна историческа литература се среща сведението, че на връх Св. Никола Сюлейман паша провеждал атаките с много хора, отиващи на явна смърт, по "същия начин както и в Джунинския проход в Черна гора”. Дали това събитие не е изобразено на пощенската карта?

Позволих си да поместя тези бележки в „Българска история”, макар че става дума и за събитие извън нея. Все пак получило се е така, че черногорски художник е създал техен роден исторически документ, копирайки руска картина, отбелязваща събитие станало в България с турци и руснаци. Пълен исторически интернационализъм!

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Копинационализъм :)))) Не бива да ни учудва чак толкоз. В малки и млади държави, като Черна гора, дори това копиране може да е изпълнено с добри чувства. Ако не на автора, на зрителите на картината.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...