Отиди на
Форум "Наука"

Боабаб


Apofis

Recommended Posts

  • Потребител

boabab.gif

По време на сухия сезон саваната сякаш оголява. Тревата е повяхнала и обгорена от безпощадното слънце. Всички багри са избледнели. Неочаквано в този ландшафт, почти лишен от сянка, по дебелите криви дървета се разтварят бели цветове. Те са като обнадеждаваща усмивка - скоро, съвсем скоро саваната отново ще се съживи!

Цветовете са големи - около 20 см в диаметър - и ароматни. Дървото чудо, по което цъфтят, е боабабът. По време на сушата дървото е без листа - окапали са, но цялото е в цветове като покрито с дантели!

Но ето че настъпва дългоочакваният ден, на небето се струпват облаци и с първия проливен дъжд на земята се изливат потоци вода. Боабабът пак се раззеленява.

Това дърво не е високо - около 12 рядко 18 - 25 метра, но е изключително дебело - диаметърът на стъблото му е около 9,5 метра.

А каква ли възраст достига зеленият "шишко"!

Ботаникът Мишел Адансон, в чиято чест било наречено дървото (адансония), е изследвал в края на XVIII в. в Сенегал боабаб с диаметър на стъблото 9 метра. Той е изчислил, че дървото е на 5150 години. С точност до една година! Как е успял да пресметне това, е останало негова тайна - боабабът няма годишни кръгове. Макар и в енциклопедиите да пише, че боабабите живеят около 4 - 5 хил. години, у ботаниците са се появили съмнения. Най-вероятно е боабабите да достигат възраст повече от 20 века. Чрез метода на радиоактивния въглерод е било определено, че най-големия боабаб в зимбабве е на 1000 години. Дървото расте бързо и за 30 години достига в диаметър почти един метър.

Боабабът е с дебело стъбло, но "куршум от винтовка го пробива от край до край", тъй като тъканите му са изключително меки и порести. През сезона на дъждовете те поемат много вода. В кората и в дървесината на не голям боабаб се съдържа 120 т вода! Просто не е за вярване... Но това са факти от обширната монография "Растителността на Земята" от Хенрих Валтер. Корените на боабаба добре "поят" дървото, тъй като се простират на много метри под земята.

В мекото стъбло на боабаба често се образуват големи хралупи. В тях се погребват умрелите. Известният английски пътешественик Дейвид Ливингстън открил кух боабаб, в който "спокойно могат да легнат 20 - 30 души". И такова дърво със съвсем кухо стъбло живее и не умира! Дори когато пожар в саваната обгори сърцевината му, боабабът расте невредим. На мястото на свалената кора скоро се образува нова.

Боабабът е странно дърво - стъблото му не надебелява с всяка измината година както при другите дървета, а понякога дори "слабее" - диаметърът му намалява вероятно в следствие на сушави години, тъй като през дъждовните диаметърът му се увеличава.

Боабабът е най-ценното африканско растение. Хралупата му се използува за жилище от населението в тези места, където расте, или като място за събрания. Ако короната липсва, в боабаба се събира много вода и дървото се превръща в кладенец. От короната му се изплитат здрави въжета и се изтеглят нишки. Дървесината му е лека и от нея стават чудесни лодки. Ликото се изнася в Европа за получаване на хартия. В Сенегал кората и листата се счукват и се употребяват вместо сол и пипер. Листата са специален деликатес - месните жители приготвят от тях подкваса, но преди всичко се ядат като салата. Там, където растат боабаби, хората не обработват градини, тъй като листата на тези дървета "замествали всички зеленчуци".

По време на сухия сезон боабабът се лишава от листата си, но тогава за радост на местноите гастрономи дървото дава плодове. Те приличат на големи краставици - лъскави и сякаш "изваяни от черно дърво". Месестата част под твърдата черупка е сочна и червена като диня. Тя е хлебна, с леко кисел вкус, приятна за ядене и с аромат на джинджифил. В нея има много семена, които също се ядат. Маймуните обичат особено много плодовете, затова боабабът се нарича още "маймунско хлебно дърво".

Що се отнася до слоновете, те ядят боабабите буквално изцяло - не само листата и клоните, но и стъблото! Толкова е меко и лесно се дъвче. Ето защо на места тези дървета са повалени и повредени от слонове.

Растежът на боабабите се подтиска от храстите наоколо; дърветата не могат да се развиват и накрая загиват. Боабабът не търпи никакво дърво край себе си, затова не се среща в гъстите гори и в храсталаците. Той предпочита просторите на саваната. Вирее от Южна Мавритания до источното крайбрежие на Африка, от Судан до Южния тропик.

Свикнали сме да смятаме, че боабабът е африканско растение, но това не е вярно. Боабаби растат на Мадейра, на Канарските острови, на островите в Индийския океан, на Мадагаскар и дори в северната част на Австралия (само че друг вид). И навсякъде дървото запазва двоите специфични качества, особено да образува огромни хралупи. В една такава хралупа в Куинсланд се намирал например градският затвор!

Боабабът е изключително растение и по отношение на своята генеалогия - установено е, че е в близки родствени връзки със ... слеза и с памука!

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...
  • Глобален Модератор

Здр.

не ми се вярва много, предполагам ще му трябват подходящи условия, почва, тук четирите сезона много ще го озорят :)

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...