Отиди на
Форум "Наука"

Символи в прабългарска рисунка?


Recommended Posts

  • Глобален Модератор

Слагам снимка на прабългарска (вероятно) рисунка, с въпроса какво според вас изобразява тя? Очевидно е рисувана от не много умеещ това човек, даже малко ми прилича на "графит"; въпреки това правят впечатление следните мотиви:

фигурата отляво има на копието си кацнал орел (или друга птица??); десният (конник) е прудружен от куче. Идва наум Мадарския конник, където същи има куче в краката на конника. Какво според вас изобразява това:

сблъск на българи и византийци или друго?

post-727-1219256559_thumb.jpg

Редактирано от КГ125
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Ловна сцена или битка между конник и пехотинец.

Един Божо би го обяснил, че изобразява как Мадарският конник (младият Тервел) е пленил сребърния орел, дето е сложен в гроба на Аспарух. Но едва ли е бил вложен чак тобкова дълбок смисъл. По-скоро някой си е играл.

Но ако не се залутаме в търсенето на някаква дълбока символика, каквото може и да няма, то все пак имаме изображение на нещо, което този дето е драцкал е виждал по своето време - а за нас това е полезна информация за екипировката на въоръжен конник.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

така е, стилът определено е простоват, явно човекът не умее да рисува; такъв не би бил запознат с някакви по-сериозни символи

от друга страна обаче, явно не е ловно сцена - няма го животното, а да рисуваш лов без него ...

и бойците са един срещу друг; орелът (птицата, де) не е двуглав, но явно е кацнал на копието...

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Възможно е тъй наречения " художник " да е изобразил сцена от състезание подобно на рицарските турнири. Също така е възможно двете животни да са тотемни. Те може би са част от гербовата хералдика на двамата. Аз мисля, че един от двамата сражаващи се е автора на самата рисунка.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Не бих се съгласил че рисуващият е съвсем неподготвен. Самата рисунка е върху остатък от стена и си е наистина графит, което обяснява опростеният стил, но вижте изображението на коня. Всеки който се е занимавал с рисуване на животни знае колко трудно се рисува кон, а този е доста прилично направен, включително като пропорции.

Моето лично усещане е, че е нарисуван двубой между конник и пехотинец, при това е нарисуван като стилизирано изображение на битка българи-византийци. А за въоръжението и екипиривката може много изводи да се направят от тази рисунка. Включително е предал много добре украсата на сбруята. И днес все още се използва такава украса.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Забелязвам още нещо. Конника е с типичните за прабългарите кожени наушници на шлема, висящи отстрани. А при пехотинеца това липсва. "Обличащите се с кожи" определено са показани ясно тук. Както и не-обличащите се. Съчетано с орела, пехотинеца съвсем заприличва на византиец...

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...